Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката 01 10 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката

Експертите препоръчват през първата година бебето да спи близо до майката, до нея или в една и съща стая... Има време за отделяне и спане в самостоятелна стая.

Задавали ли сте си въпроса как са спали бебетата преди хиляди години, когато къщите и леглата още не са били част от ежедневието на човека? Най-вероятно близо до майката и бащата, а на няколко метра от тях е била останалата част от племето. Само по този начин е било възможно оцеляването през нощта, най-застрашената част от постоянните преходи на прачовека. Можете ли да си представите едно голо бебе, оставено отвън на земята, отдалечено на няколко метра от майката и спящо продължително поне 7-8 часа? То не би оцеляло! Значи би трябвало да има някакъв механизъм, който да кара бебето да бъде в постоянен контакт с майката дори и през нощта. И отново става въпрос за двустранен процес – майката усеща нуждата да бъде близо до своето бебе (противно на всички модерни табута и предписания, много от нас наистина имат нужда да са близо до рожбите си), а бебето се противопоставя упорито на това да бъде оставяно самичко.

Бебето да спи само!– вероятно това е голямата цел на детското възпитание през 20-ти век. Нека си припомним– бебе, оставено будно и самичко на земята, което не се разплаква веднага, а вместо това заспива, едва ли би оцеляло повече от няколко часа. Разбира се, че може да чуете за бебета, които заспиват самички и поспиват по няколко часа – и това е нормално, има и такива бебета. Ако принадлежите към родителите на такива деца – честито! Но на нашите деца е заложено да заспиват и спят в компания, близо до мама, тате или някой друг доверен човек. Гените ни допринасят за това да будуваме дълго, когато сме на чуждо място и се чувстваме застрашени и да заспим чак тогава, когато се почувстваме сигурни. На непознато място се усещаме странно и например много хора не обичат да спят в хотели, защото просто леглото и обстановката са различни. За мнозина е трудно да заспят в отсъствието на любимия човек или в присъствието на чуждо лице. Защо тогава много от нас очакват бебето да заспи по възможност веднага и без протести, когато е оставено само? Близостта до родителите при приспиването е съществена част от формиране на чувството за сигурна връзка. Така децата научават какво е доверието и фактът, че са се чувствали подкрепени и защитени като малки, ги прави силни и в по-нататъшния им живот. Нека помислим колко често сме чували въпроса „Е? Започна ли да спи вече по цяла нощ?”

От еволюционна гледна точка е нормално малките бебета да се будят редовно, очаквайки да бъде задоволена една от основните им нужди, а именно храненето. Докато през време на бременността са получавали постоянно всичко необходимо чрез майчината плацента, след раждането си бебетата се уповават само на майката и единственият начин, по който са способни да комуникират, са езикът на тялото и плачът. Ако се върнем в праерата и си представим следната ситуация: две бебета, оставени спящи от майките си по каквато и да било причина; едното спи дълбоко, другото се разбужда редовно и плаче, докато майката не се отзове на сигналите му – кое би оцеляло и кое би станало жертва на хиените, например? Или да погледнем нещата от съвременна гледна точка – колко често майките инстинктивно наглеждат спящото си бебе и най-вече следят дали диша? Именно тези първични инстинкти, останали от праисторически времена, понякога се оказват животоспасяващи. Не напразно експертите препоръчват през първата година бебето да спи близо до майката, ако не в едно легло, то поне до нея или в една и съща стая. Да бъде кърмено, защото чрез кърменето се осигурява не само нужното за оптималното развитие, но и е принос срещу синдрома на внезапната детска смърт. Да не бъде претопляно и детското легло да е свободно от играчки, възглавнички и всякакви предмети, които биха могли да доведат до задушаване. В предишните епохи едва ли майките са знаели понятието „синдром на внезапната детска смърт”, но въпреки това са чувствали необходимост да нагледат спящото си бебе, може би и поради факта, че е трудно да сме разделени от любимия човек.

Понякога малките деца, спящи до майките си, се разбуждат и заспиват отново, просто защото близостта на мама действа успокояващо. По същия начин вероятно и майката едва ли си спомня, че се е събуждала за кратко и вероятно е кърмила бебето си, спящо до нея. Ако наблюдавате съня на бебето си, ще забележите кога то се намира във фаза на лек сън по лекото потрепване на очните ябълки под клепачите. Учените са установили, че тази фаза на лек сън е много важна за развитието на детския мозък. Още в майчината утроба тя действа като автостимулация на мозъка, един вид умствено упражнение. Вероятно и по тази причина бебетата имат нужда от повече лек сън и по-кратки цикли на спане, в сравнение с възрастните. Докато при родителите цикълът на спане от лек и дълбок сън продължава средно 90 минути, при бебетата е само 50-60 минути. Когато възрастните заспиват, те почти винаги заспиват дълбоко, без да преминават през фазата на лек сън. Заспивайки, бебетата прекарват към 20 минути в активна фаза, последвана от преходен сън и чак тогава следва дълбокият сън. Ето защо е от полза да се остане при бебето точно по време на активния сън и едва когато е заспало дълбоко, тогава майката може да стане, без риск да го събуди. Чак на възраст от 2-3 години тези фази при децата намаляват и сънят им се доближава до този на възрастните. Съвместният сън и нощното кърмене са не само еволюционно доказали се като необходими за оцеляването на бебетата, те са по-добри и за жените. Изследвания показват, че майките, които спят заедно с бебетата си и кърмят на поискване и нощем, реално спят по-добре, по-ефективно и заспиват по-лесно. С времето децата ни стават все по- независими и уверени, могат сами да подемат инициативата и ние, майките, сме сигурни, че можем да ги оставим за по-дълго време самостоятелни, защото децата биха ни потърсили, щом имат нужда от нас. Особено когато знаят, че ние ще реагираме адекватно на тези нужди.

Мариета Кирш, ЛЛЛ Лидер,
съвместно със сп. "Майчинство"
Източник: https://lllbg.or

0888-555-385- национален телефон на Ла Лече Лига България за информация, подкрепа и помощ за кърмене.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Защо бързаме?
Защо бързаме? Събудих се и бързо станах от леглото. Бързах да изпия кафето си, да тръгн...
Още  ]
"Прозрачни сьдби”- филм- послание кьм мл...
"Прозрачни съдби”- филм- послание към младите Приключиха снимките на най-...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Как да активизираме речта у детето?
Как да активизираме речта у детето? Съвместно разглеждане на предмети Възраст...
Още  ]
Биберон–залъгалка
Биберон–залъгалка - не е невинна привичка! Бибероните - необходимост или вредна играчка? В...
Още  ]
  Моето Дете