Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Деян Денчев: Музиката е част от мен, а българският фолклор е уникален! 04 08 2021      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Деян Денчев: Музиката е част от мен, а българският фолклор е уникален!

Интервю с Деян Денчев –директор на Музикална школа „Илия Бърнев” при Народно читалище „Развитие 1869“- град Разград


Деян Денчев е професионален музикант. Завършва специалност гъдулка в Средното музикално училище с. Широка лъка. Продължава обучението си в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ , като избира отново музикалното поприще- педагогика на обучението по музика и магистър в ВСУ „Черноризец Храбър“ – специалност сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство. С лекота му се отдават четири музикални инструмента - гъдулка, тъпан, цигулка и клавир. Работи и като музикант към известния „Капански ансамбъл” в града. Освен отличен музикант Деян е и най-добрият майстор на гъдулки у нас. Признанието за това са двете високи отличия за най-добра гъдулка през 2016 и 2017 година, присъдени му от престижни музикални форуми в Трявна и Калофер. От 2016 година е директор на Музикалната школа. Негова е идеята за създаване на клас с народни инструменти за да се привлече и популяризира сред подрастващите народната музика и фолклор. Отдаден в работата си, не жали сили и енергия да запали и поддържа искрата у младите към музиката. Синът му, който носи неговото име също е поел по стъпките на баща си.

Господин Денчев, представете накратко Музикална школа „Илия Бърнев” при НЧ „Развитие 1869“ и какви класове поддържа?
- Шестдесет и три годишна история успяла да съхрани и предаде на малки и големи любовта към най-висшето изкуство – Музиката. Хиляди деца в този период са били част от МШ. Много от тях са преоткрили себе си, и музиката е станала неразделна част от тях. Днес над сто деца се обучават в МШ в класовете по: пиано, китара, цигулка, барабани, поп пеене и ново сформираните класове по гъдулка, гайда и народно пеене.

Кой Ви запали и откри за музиката, наследство или…?
- Семейството е мястото, където се посяват първите семенца и децата за първи път се срещат с музиката. Моето семейство е музикално, но за съжаление никой не се е занимавал професионално с музика. Аз избрах този безкраен път и се чувствам щастлив.

Малко са хората, които се ориентират към народните инструменти и фолклора, при Вас е станала част от професионалното ви израстване, така ли е наистина…?
-Българският фолклор е уникален, неописуем с думи. Достатъчно силен за да говори сам за себе си с музиката и песните. Днес ние живеем във време, което иска да ни направи материалисти, да ни откъсне от духовността и моралните норми присъщи за българският народ. Аз и моите колеги от МШ „Илия Бърнев“ не позволяваме това да се случва.

Много инструменти ви се отдават с лекота, има ли сред тях, който ви е малко повече на сърце, как се случва магията?
-Да, аз свиря на четири инструмента, но гъдулката е тази с която аз пораснах, завърших музикалното училище в с. Широка лъка и днес аз изработвам този може би най-труден за свирене народен инструмент. Аз и тя (гъдулката) сме свързани повече от 35 години. Тя е част от мен и моето семейство.

С какво променихте визията и мисията на музикалната школа, след като станахте неин директор?
- Аз се чувствам щастлив защото работя с екип от изключителни професионалисти и личности. Щастлив съм и за това, че моите предшественици са работили всеотдайно за МШ „Илия Бърнев“. Всички те са успели да привлекат най-добрите професионалисти през годините, да съхранят материалното наследство на школата (Инструменти, нотни материали, озвучителна техника и др.). Не на последно място участието на деца от МШ „Илия Бърнев“ в национални и международни конкурси, и в културният живот в нашия град. Днес посоката е същата. Думите не винаги достигат до хората които трябва да ги чуят. Аз избрах личния пример да бъде моята посока. Всички мои лични постижения, като музикант и лютиер, мисля че са най-добрият пример за децата и тяхното израстване като личности.

Децата, които са част от живота на школата, идват по собствено желание или по скоро това е решение на родителите им и как работата с музиката ги променя?
-Смея да твърдя, че всички деца посещават МШ „Илия Бърнев“ по свое собствено желание запленени от музиката. Тук те срещат много сродни души, с удоволствие работят в екип (Камерни концерти) и това в голяма степен им помага да се развиват. Ролята на родителите не е второстепенна защото както споделих преди това семейството е основата за всяко начинание.

Имате богато портфолио като школа-много участия и престижни награди от областни, национални и международни конкурси и състезания. Разкажете малко повече за тях.
-Акцент в дейността на Школата е подготовката и участието в престижни национални и международни конкурси, в концертни програми и телевизионни формати. Наши възпитаници са носители на призови места, както и на Специалните награди от конкурсите „DAVORIN JENKO” – Белград, Сърбия, „PERRA PIANO” – Истанбул, Турция, Конкурс имени Совшинского – Санкт Петербург, Русия, MUSICA CLASICA– Канарски острови, „Орфей в Испания”– Малага, Испания и много др. Вокалните ни изпълнители са достигали до финали на телевизионните формати „Големите надежди” и „Х фактор”. Самостоятелни концертни програми по покана на българи в чужбина възпитаници и преподаватели от Школата са изнасяли в Дания, Германия, Турция и др., това е много, много малка част от постиженията на децата на МШ „Илия Бърнев“. Всяка от тях носи радост, гордост, удовлетворение за нас и за децата.

Казват, че там където думите не стигат, се появява музиката. На какво учи тя и какви послания излъчва?
-Школата и днес дава възможност на всички да се потопят във вълшебния свят на музиката, да се научат да я разбират и обичат, както и да формират добър естетически вкус в себе си, насочен към стойностните постижения в изкуството.

Интервю на д-р Надие Карагьозова- Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ученик налетя с нож на приятел в призрач...
Ученик налетя с нож на приятел в призрачна сграда Божидар СЪБЕВ "Много е яко в тъмн...
Още  ]
От биберона до лъжичката
От биберона до лъжичката Как лъжичката измества биберона? <a href='/ads/adclick.php?n=a7ee...
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Някои възпитателни похвати са нож с две ...
Някои възпитателни похвати са нож с две остриета Трудности при възпитанието в ранното детство ...
Още  ]
Вродени и наследствени заболявания
Вродени и наследствени заболявания Хромозомни болести Понякога увреждане на хромозомит...
Още  ]
  Моето Дете