Търсене:
 
      Начало 24 05 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Всичко за млечните зъби на вашето дете

Зачатъците на млечните зъби се формират дълго преди раждането на детето. Въпреки това, първото зъбче се появявя през 6 -7 месец и тогава у родителите възникват редица въпроси.
Истина ли е, че млечните зъби се формират от млякото? Така е смятал Хипократ, който всъщност им е дал това наименование. Древният лекар не е бил далече от истината - в майчиното мляко има много калций, който участва в строежа на зъбите и костите. В кравето мляко също има много от този важен елемент, но практически той не се усвоява от организма. Изводът, който може да се направи е: кърмете своите деца колкото може по-дълго!
Защо млечните зъби не поникват по едно и също време при всички деца? При детето, което се е родило недоносено, с ниско тегло, което боледува през първите месеци или е с признаци за рахит, забавянето на млечните зъби се дължи на неблагоприятните фактори, действащи върху организма. Ако детето е здраво, а няма зъби към 9 -12 месец, разберете кога са поникнали вашите - късното поникване на млечните зъби е генетично определенo.
За колко месеца трябва да поникнат зъбите? Стоматолозите изчисляват броя на зъбите на детето по формулата: възрастта в месеци минус 6 т.е. на 7 месеца - един зъб, на 8 - два, на 9 - три и т.н. Към края на първата си година детето би трябвало да има от 6 до 8 зъбки, да започва да пробива горният кътник. 20 млечни зъба следва да се наброяват след навършване на 2-та година.
Как да разберем скоро ли ще поникне първият зъб? Най-ранният признак е засиленото образуване на слюнка. Тя дразни детската кожа. Затова внимателно я избърсвайте с мека салфетка. Други характерни белези могат да бъдат безпричинните капризи, хленчене, лошият сън и апетит, постоянният стремеж да пъхне пръст или друг предмет в устата си. Венците обикновено са зачервени и подути.

Ако поникват зъбките, значи ли че детето се разболява? Поникването на млечните зъби е нормален естествен процес, при който температурата не трябва да се повишава. Идеален вариант е крайчето на зъба случайно да бъде открито по време на хранене. Често обаче процесът на никнене е придружен с недоспиване и недояждане, които отслабват имунитета и детето става по-податливо на инфекциите - най-вече респираторни и стомашни. Постарайте се да го предпазите, като ограничите контактите със странични хора. Внимавайте в устата му да попадат само чисти играчки или други предмети. Не му давайте нов вид храна, не променяйте режима му!
Как да облекчим процеса на поникване на зъбите? Възпалението на венците може да се премахне с помощта на специален гел или обезболяващи вещества и растителни екстракти, които оказват анестезиращо действие с ефект на леко замразяване - студът успокоява сърбежа и болката. Най-напред обаче е добре да потърсите съвет от специалист.

С какво да храним детето през периода на поникване на зъбите? С поникването на първия зъб се появява потребността у детето да гризе и хапе. Затова при всяко хранене давайте на детето парченце сух хляб, краставица или леко сварен морков, четвърт обелена ябълка. Дъвченето подобрява кръвообращението на венците и заздравява новите зъби. Умението да се дъвчи добре е един от признаците за здрава централна нервна система.
Трябва ли да мием млечните зъби? Преди се смяташе, че до 2-3-та година не е необходимо да се прави това, защото е трудно да се научи детето да борави с четка за зъби. Днес специалистите съветват родителите да следят за правилното миене на зъбите от момента на поникване на първия зъб до 10-та година. След появата на първото зъбче, купете в аптеката специална четка, която се поставя върху пръст на ръката и внимателно с много малко паста за млечни зъби натривайте леко крайчето на зъба. Не използвайте паста, докато детето не се научи да изплаква устата си - зъбите могат да се мият и само с четка.

Вярно ли е, че биберонът може да наруши захапката?

За съжаление, това е така. Помнете правилото: след появата на първия зъб се опитайте да разделите детето с биберона. В противен случай зъбите ще започнат да растат напред и ще се създаде т.н. отворена захапка (като при заека), която ще промени чертите на детското лице (челюстта активно се формира през този период). Проблем със захапката се среща и при децата на изкуствено хранене. Те често имат недоразвита долна челюст поради храненето от шише.

Източник: www.zdrave.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете