Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Орхан Исмаил: Изкуството прави света по-добър и сплотява хората! 14 08 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Орхан Исмаил: Изкуството прави света по-добър и сплотява хората!

Интервю с Орхан Исмаил- художник и директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий”- с. Самуил, обл. Разград


Орхан Исмаил е сред популярните артистични личности на Лудогорието. Роденият в Исперих художник рисува от малък и това бележи по нататъшният му път. Образованието му е свързано с рисуването. Завършва хуманитарна гимназия в Разград профил изобразително изкуство. Любовта към рисуването го отвежда в шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, където се дипломира с профил „скулптура”. Понастоящем е директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий”- село Самуил, Разградско. Учители, ученици, родители удвояват симпатиите си към него, след като сам инициира и изрисува старите стени на школото и им предава нов живот. Впечатляваща е стената с образите на патрона на училището, които са също дело на художника-директор Орхан Исмаилов. Женен, баща на две прекрасни момичета.

Орхан, рисуваш от малък, помниш ли кога хвана четката за първи път?
-Рисувам от както се помня. Брат ми близнак – също. Баща ни беше художник в АПК-Исперих. Той ни насърчаваше и напътстваше да правим опити в рисуването. Баща ни носеше вкъщи бои и четки служебно и ние с брат ми като на игра рисувахме първо с моливи, а после и с боички. Така се научихме да съчетаваме различните цветове.

Платното, четката , боите, как заменят думите?
- Когато имам свободно време или си почивам, но не съм в ателието си, си мисля за моите картини. Правя си проекти на ум за бъдещата реализация на идеята ми. Така, когато седна пред платното, мислите ми се превръщат в картини. Но идеята е само в началото. Същинската реализация на картината става в момента на творческия акт. Не знам в началото какво ще излезе накрая. Това е един процес на едновременно мислене върху предварително оформена идея и движения на ръцете, съчетано с усета за динамика, колорит и материализация на света. Вътрешно душевно изпълване на съдържанието на композицията с моята лична емоция.
Вдъхновението от къде идва?

- Вдъхновението идва от всичко. Баща ни и майка ни са ни научили с брат ми да се радваме на живота, на красотата на природата и на доброто у човека. Възхищавам се от невероятните български природни пейзажи, от морето и планината. Нашето село със стари къщи са изключително вдъхновяващи. Те носят нашата история и сила на българския народ. Вдъхновява ме семейството ми, съпругата и децата. Те са моите малки феи, които носят радост и осмислят живота ми.

Много твои картини красят кабинети, учреждения, арт-салони в Лудогорието и не само-какво е чувството да си част от ежедневието и предпочитанията на друг?
- Не знам, но много хора харесват картините ми. Казват ми го. Навярно и хората които са си купили мои картини или аз съм им подарил, защото съм усетил, че имат потребност от късчета творчество в забързаното ежедневие, са удовлетворени от квадрата или правоъгълника, на изпълненото с краски и движение платно.

Имаш богата палитра от теми, най-лесно какво ти се отдава?
- Рисувам по различни теми. Например пейзажи на села, пейзажи на морето или портрети на хора. Всичко ми се отдава. Не знам утре какво ще поискам да рисувам. Това е вътрешен акт на душевните ми нагласи. Просто рисувам. Най-много ме впечатляват библейските теми. Но за тях още се подготвям философски и един ден ще направя цяла самостоятелна изложба на библейска тематика.

Имаш ли предпочитано време за рисуване?
- Имам, но не винаги успявам да стана рано и да се съсредоточа, защото имам много други задължения вкъщи и служебни. Знаете, че учителят е учител и извън училището. Харесвам ваканциите, защото тогава намирам повече време и рисувам, изцяло отдаден на творчеството си. Тогава мога да нарисувам повече картини на един път.

Много изложби, много срещи с творци, всичко това как те зарежда?
- Изложбите са изпитите за художника. Той трябва да участва в общи или самостоятелни, за да покаже творбите си на обществеността и на ценителите на културни продукти. Така всичко може да се „види“ отстрани. Така художникът може да получи оценка и да се коригира, ако трябва или да се стимулира и мотивира за бъдещи по-добри изяви. Срещите със своето общество и себеподобни творци са особено важни за всеки творец. Това е както при феновете на футбола. Да си имат своето общество и да се самозареждат и да удовлетворяват потребностите на душата си от съпреживявания.

Предстои ти ново събитие в София, МОН ще се запознае с творчеството ти от близо, с какви чувства приемаш това предизвикателство?
- Аз искам да бъда „видян“ и оценен от колеги и специалисти в образованието. Нали това е нашият професионален път. Нека да предоставим и творчеството си на голямата магистрала на образованието. Така го обогатяваме и ставаме една сплотена общност.

Имаш две момичета, би искал да ги видиш един ден…?
- Искам да пораснат и да се реализират в живота като личности тук в България. Да са истински граждани на страната ни, но и на Европейския съюз. Нека сами си избират пътя дали да са учители, лекари, юристи, художници или дизайнери. Ако видя, че някоя от тях има усет и талант да рисува, ще помогна , разбира се.С какво артистичността ти помага в управлението на училището?
- В училище си е като на работа с всички правила и закони. И преди това съм се обграждал с художественост и със света на колорита и емоцията. Нека направим света около нас по-красив. Това прави хората по-добри. Ето, за това ми помага художествената артистичност.

Изкушавам се да ти задам и още един въпрос свързан с училището. Как трябва да изглежда съвременното училище и ако не успяваме, на какво се дължи това според теб като дългогодишен директор?
-Училището трябва да изглежда като съвременна институция в крак с новото време– модерно, компютъризирано и с работещи в него добри професионалисти. Дали това е възможно – това зависи от нас като колектив и моето ръководство като мениджър, освен професионалната ми квалификация и артистичност като художник. Директорът трябва да съчетава в себе си професионализъм, опитност при работа и координация с институции, местна власт, колектив, ученици, родители, общественост, НПО и още, и още…

Основното послание в картините ти е……
- Посланието ми е следното: Чрез творчеството да служа на хората и заедно да ставаме по-добри!

Интервю на д-р Надие Карагьозова- Нади, 26.01.2018
Снимки: личен архив Орхан ИсмаилКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На път с деца
На път с деца Прилошаване при пътуване Превърнете мъчението в удоволствие. Няма дете, ко...
Още  ]
Получава ли бебето достатъчно мляко?
Получава ли бебето достатъчно мляко? Получава ли бебето ми достатъчно мляко? Този въпрос м...
Още  ]
Ваксините
За или против ваксините!? Повсеместно налагано е мнението, че ваксинирането на малките д...
Още  ]
Главоболието при децата
Главоболието при децата Не подценявайте детското главоболие От главоболие не са пощаден...
Още  ]
Център "Прегръдка"
Център "Прегръдка" В град Варна отвори врати Център за социална рехабилитация и ...
Още  ]
  Моето Дете