Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мисия- родител 14 07 2020      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Мисия- родител

Невин Караджа: Най-важната ни задача като родители е да научим децата си да се пазят от опасностите, които дебнат отвсякъде и да различават добро- зло!

Невин Мустафа Караджа-Исмаил е на 41 години. По професия икономист. От 17 години работи в банковата сфера. Омъжена, влюбена, щастлива майка на дъщеря и син.

Разговора провеждаме на ти, като между приятели. Познаваме се от студентските години. Една много мила и щастлива среща от есента тази година, стана повод да се върнем към едни хубави спомени, които пазим една за друга и да поговорим за мисията на родителя.

Преди да започнем нашия разговор, искам да те поздравя, за прекрасната реализация като професионалист, майка и съпруга. Ролята на майка, как и с какво те промени?

- Навярно съм от онези „банални“ и скучни жени, които са мечтали именно за този момент и етап от живота – майчинството. То ме накара да осъзная, че имам неизчерпаеми възможности за любов, търпение и отдаденост. Чудесно е– споделеността е прекрасно изживяване. Разбира се, че ангажиментите станаха повече, а времето за мен самата намаля драстично, но не се оплаквам. В повечето време съумявам и намирам баланс.

Ти си от новото поколение родители, пред какви предизвикателства е изправен съвременният родител?

-
Съвременният родител наистина е поставен пред много предизвикателства. Анархията, която цари наоколо е ужасяваща. Аз възпитавам децата си в уважение към отсрещния – приятел, учител, по-възрастен и т.н. За съжаление идва момент, в който такива деца попадат в доста неравностойни ситуации заради това възпитание. В съвременния свят всяка опасност за децата ни е много лесно достъпна – на улицата, социалните мрежи.Най-важната ни задача е да ги научим сами да се предпазват от тях, да различават добро от зло.

Какво от възпитанието в твоето семейство, използваш като добрия пример във възпитанието на твоите деца?

-
От моeтo семейство вероятно съм взаимствала това, че родителят освен приятел и опора на детето си, е много важно да бъде авторитет. Този авторитет на възрастния допринася за запазване цялостта на семейството. Смятам това за много ценно наследство от моите родители и съм благодарна за възпитанието, което ние сме получили като деца.

Родител си на дъщеря и син, чие възпитание и общуване изисква повече търпение и такт?

- И двете деца изискват достатъчно търпение, такт, отдаденост, спокойствие, любов. Много са различни като характери. И все пак, считам че момчетата имат по-голяма необходимост да общуват и с бащите си – било за „по-мъжките“ разговори, игри. В този ред на мисли, като че ли на сина ми му омръзва да е в повечето време в толкова „дамска“ компания, предвид заетостта на баща му.

Децата определено променят света на възрастните, те самите са чудесни учители. Те на какво те учат?

-
Те наистина са страхотни учители. Научиха ме на много търпение, на адаптивност, експедитивност и още повече любов. Повече и повече с всеки изминал ден.

Доброто семейно възпитание е сбор от…

-
Доброто семейно възпитание е сбор от споделени отговорности, любов, последователност и искреност в отношенията.

Утвърденото е разбирането, че семейството и кариерата трудно вървят ръка за ръка, но ти си прекрасният пример, че това не е така…

-
Не е лесно. Винаги един от двамата работещи трябва да прави повече компромиси с кариерата си – единият прави кариера, а другият се загърбва със семейството, дома и „малко“ кариера. В противен случай родителските грижи трябва да бъдат делегирани на трети лица, а аз не го толерирам – дори да са баби и дядовци. Резултатът не е добър нито за децата, нито за родителите, а от там и за цялостната атмосфера в семейството. Въпреки всичко изброено, се опитвам да намеря оптималния вариант за мен самата и за семейството ми.

Непримирима си с...

-
Фалша, несправедливостта, негативизма.

Какво би си пожелала в празничния декември?

-
Само ЗДРАВЕ за себе си и моите близки. Всичко друго е преходно – материалните блага, дори и хората, които са около нас в определени периоди от живота ни.

Един ден искаш да видиш децата си…

-
Един ден искам да видя децата си ЩАСТЛИВИ. Дано са здрави, да имат много късмет, да срещат достатъчно Човеци в общуването си с хората.

С Невин Караджа, разговоря д-р Надие Карагьозова-Нади
2017г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Емоции и разпознаване на емоции
Емоции и разпознаване на емоции Звучи ли ви това познато? Мария играе със своя 4 го...
Още  ]
Детето - без баща или между двама
Детето - без баща или между двама Доста по-често от преди в наши дни детето се отглежда ...
Още  ]
Специалисти за агресията сред децата
Специалисти за агресията сред децата Надие Карагьозова- магистър педагог Агресията се...
Още  ]
Как да говорим с децата за секса
Как да говорим с децата за секса Родителите са първите и най-важните учители на ...
Още  ]
Остро възпаление на средното ухо
Остро възпаление на средното ухо Ушите на бебетата често се възпаляват Определение: Ухото ...
Още  ]
  Моето Дете