Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мисия- учител 14 08 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Мисия- учител

Трябва да приемеш всяко дете със сърцето си!

Интервю с Мюкерем Адемова- учител


Мюкерем Адемова e пенсионирана учителка от село Бисерци, Община Кубрат с голям авторитет и уважение от поколения ученици и родители. С право може да се каже, че тя е олицетворение на учителската професия- всеотдайна, отговорна, с подход към ученика и неговия родител. Още се помнят и коментират нейните празнични програми, посветени на различни поводи от училищния живот. И днес като я види човек, усеща същата благост и добра енергия, която излъчва с всяка дума и движение. По време на творческа среща организирана от МКБППМН-Кубрат, на която тя беше гост се изкуших да си поговорим за професията-учител.


Защо избрахте да станете учителка?
- Много Ви благодаря за поканата, срещата и че ме връщате към едни хубави години за мен. Ще Ви отговоря честно, моят баща ме насочи към учителската професия. Не беше мое желание, но когато се записах в училището за подготовка на учителски кадри в Разград, вече знаех, че съм на правилното място и до ден днешен не съжалявам, че се посветих на учителството. Едни пълни години на радост, гордост и удовлетворение.

Кога един учител е добър?

- За да си добър в нещо, трябва да си преди всичко добър човек. Добрият човек стига до хората с любов, вяра, надежда, разбиране и желание за непрекъснато усъвършенстване. Един учител е добър, когато работи ежедневно с много любов и приема всички деца първо със сърцето си.

С какво ще запомните всичките години, в които сте била учител?
- С много мили и топли спомени, към които често се връщам. С празниците и вълненията на всеки нов випуск (показва албум грижливо поддържан по години, по дати и моменти от училищния живот, спира се на отделни снимки и разказва по тях). Празника на буквите, патронните празници на училището, които винаги носят много емоции, спомени и се помнят дълго.

Има ли ученици, които не забравяте и с какво ги помните?
- Помня почти всичките си ученици – и най-добрите, и добрите и тези, които не са били чак толкова, но съм била свързана с тях. И с едните и с другите ме свързват специални моменти и всички са ми ценни.

Как мислите, съвременните учители достатъчно мотивирани ли са?
Много млади стават учители не по своя воля и това се отразява в работата им. Имам наблюдения и това е доста тъжно. Трябва да обичаш със сърцето си дадена работа, за да й се отдадеш, тогава идват положителните резултати и радостта от работата.

Отдавна сте пенсионерка, но не се спирате, занимавате се със самодейна дейност, с какво Ви обогатява тя?
- Самодейната дейност дава много енергия и творчески плам. Човек трябва да умее да се забавлява във всяка възраст и да избира занимания, които му носят радост, срещи с хора и удовлетворение.

Какво бихте пожелали на младите?
- Ще звучи тривиално, но преди всичко да са добри, честни, искрени, справедливи. Тези качества оформят отношението на човека към света и другите и го правят успешен в делата му.

Разговора проведе: д-р Надие Карагьозова-НадиКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
По какво да разбера, че детето ми употре...
По какво да разбера, че детето ми употребява наркотици? В помощ на учителя "Аз съм зависим!...
Още  ]
Връзката има значение…Химия на привързан...
Връзката има значение. Химия на привързаността. Човешките бебета се раждат безпомощни, с нуж...
Още  ]
Разглезването
Разглезването Разглезването може ли да се разглези бебето? Този въпрос възниква естеств...
Още  ]
Отново на училище!
Отново на училище! Стресовете на първокласника Готово ли е детето за училище Първият учеб...
Още  ]
Как да разберем дали детето е нервно или...
Как да разберем дали детето е нервно или буйно Особености на нервното дете Най-важната ос...
Още  ]
  Моето Дете