Търсене:
 
      Начало 15 08 2020      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Спортът е мироглед!


Разговор с Йордан Джипов- учител и дългогодишен треньор по хандбал

"Спортът е начин на живот, начин на комуникация и поведение!", казва
Йордан Джипов- едно от емблематичните имена на хандбала в гр. Кубрат.

Кубрат е синоним на хандбала. С този спорт е свързано името и на Йордан Джипов, управител на новата спортна зала в Кубрат, която отвори врати през юни 2016 година.

Кой е Йордан Джипов? Роден е през 1959 година в Кубрат, където завършва основното и средното си образование. През 1983 година се дипломира от НСА ”В.Левски” с квалификация учител и треньор по хандбал. Богато спортно портфолио има дългогодишният треньор. В активната си спортна практика има 16 шампионски титли, 9 пъти е носител на купа ”България” с юношески и мъжки отбори на Кубрат и варненските -„Черно море”, „Спартак” и „Локомотив”. Сребърен медалист е от балканското първенство с юношеския национален отбор през 2011г. Участник в две световни ученически първенства - Хърватска-2012г. и Турция-2014г.. Има 6 спечелени международни турнира в Испания, Австрия, Румъния, Словакия и Турция.

Г-н Джипов, за хандбала не се говори често, както се говори за футбола или борбата. Да започнем нашия разговор с това какво представлява хандбала като игра?

Хандбалът е една изключително динамична и зрелищна игра. За практикуването и се изискват комплексни физически качества. В основата и са бързина, сила и отскокливост. Това, че е колективен спорт пък изисква интелект и бързи реакции при вземането на решения в различните игрови ситуации. Изгражда в играчите дисциплина, отговорност към отбора, умения за работа в екип. Учи състезателите на коректност и уважение към противник и съотборници. Този спорт се радва на изключителна популярност в развитите европейски държави и особено в скандинавските страни, където хандбалът е „религия”. За съжаление в България не е така. Никакъв интерес от медиите и съответно почти никаква информация за тази, така красива игра.

Дълги години сте свързан със спорта, от които над 35 с хандбала, на какво Ви научи спорта?

Спорта учи на много неща, но най-ценното според мен е това-да поемаш и носиш отговорност за другите около теб - съотборници, треньор, отбор, клуб. Колективните спортове предполагат, чрез собствената си реализация да водиш цял отбор към успех. Да бъдеш толерантен към грешките на съотборниците си и да ги компенсираш. Да играеш и печелиш, както и да губиш от по-добрите - честно и достойно, в духа на „феър-плей”. Емоциите, които изпитваш от всичко това са неповторими.

На спорта у нас не се отрежда онова специално място, което то има в другите култури по света. Как мислите, кои са причините за това?

Спортуването е в основата на една здрава и силна нация. Спортът трябва да стане държавна политика, както е в повечето страни. За целта е необходимо, както стратегия за развитието му, така и изграждане на съответната материална база за практикуването му. Липсата на добра материална база за спорт в училищата и в спортните клубове е в основата на ниския интерес, както към часовете по физкултура, така и към спорта за високо спортно майсторство. Ниското заплащане на труда на спортните специалисти, води до пренебрежително отношение на преподаватели и треньори към пряката им работа. Спортът е не само двигателна активност-той е начин на живот, включващ култура на хранене, хигиенни норми, начин на комуникация и поведение. Спортуването е най-мощната превенция срещу заболявания и стрес. Най-общо казано спортът е мироглед.

Часовете за физическо възпитание в училище, достатъчни ли са, какво е вашето мнение като професионалист-спортист?

Проблемът в училищата не е толкова в броя на часовете, а в това– къде и как протичат тези часове? За да бъде качествен и ефективен един час по физкултура са необходими, както мотивирани специалисти, така и подходящи зали или физкултурни салони, със съответното оборудване. За съжаление у нас такива училища са изключителна рядкост. Бил съм в много европейски страни на турнири и първенства - не мога да ви опиша, с каква спортна база разполагат училищата в Австрия, Словакия, Испания и др. От там, от училищата започва изграждането на позитивното отношение към спорта и се изграждат навици за занимания със спорт.

За активно и сериозно занимание със спорт какво е необходимо?

Преди всичко мотивация- осъзнаване на предимствата и необходимостта от занимания със спорт. А за високо спортно майсторство - много труд, воля, постоянство и себеотдаденост.

Спортът е една успешна форма за редуциране на агресията при подрастващите. Подкрепяте ли тази теза?

Абсолютно да. Спортът насочва огромната енергия на децата и младежите в една друга посока-носеща положителни емоции и даваща възможност за личностна реализация в една честна, конкурентна среда.

Как изглежда спортният календар на залата за 2017 година?

В най-близък план предстои финален турнир па хандбал за купа”България”/през януари/. От март до юни продължават регионалните първенства за подрастващи по борба и хандбал. Води се целогодишен тренировъчен процес по хандбал, борба и тенис на маса. Предстоят общински турнири и състезания по различни спортове.

Какво бихте препоръчали на родителите, които се колебаят дали да запишат детето си в спортна школа?

Да забравят колебанията си и да го направят. Спортът е най-сериозната превенция срещу болести, пороци и вредни навици. Дори децата им да не станат изявени спортисти, те ще укрепнат общо-физически и ще изградят характери на силни и достойни личности.

Какво си пожелахте за Новата година?

Преди всичко здраве и търпение. Знам, че още има какво да дам на децата от този град.

И накрая на нашия разговор, какво очаквате от Вашите възпитаници?

Най-вече да растат, като здрави и достойни хора. Да защитават и отстояват позициите си, както в спорта, така и в живота. А на най-талантливите от тях – да постигнат високи спортни успехи, да бъдат гордост за родителите и съгражданите си, както и за мен, като техен наставник.

С Йордан Джипов разговаря Надие Карагьозова- Нади
гр.Кубрат, януари 2017г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете