Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Защо естествено раждане? 21 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Защо естествено раждане?

През последните няколко години, в които активно се занимавам с популяризирането на естественото раждане, често ми задават въпроса защо всъщност е толкова важно, полезно, с какво е по-добро? И ми прави впечатление, че за повечето хора е лесно да отговорят на въпроса защо естественото раждане е за предпочитане пред секциото (най-често се посочва по-бързото възстановяване), но се затрудняват повече, ако ги попиташ защо е по-добре да раждаме без упойка и без изкуствено предизвикване и ускоряване на раждането с медикаменти.

Вече написах някои неща за процеса и емоционалните предимства на естественото раждане в предишните си два поста “Минусите” на естественото раждане и Химията на естественото раждане, но подозирам, че за някои жени тези доводи няма да са достатъчно убедителни.Затова нека да видим вече съвсем конкретно защо естественото раждане е най-добрият вариант за повечето здрави майки и бебета.

Защо без упойка?

 • Както вече казах тук, обезболяващите медикаменти пречат на отделянето на окситоцин, ендорфини и адреналин. Затова без упойка майката може да напъва по-ефективно и по-лесно установява връзката с бебето след раждането.

 • Майката е активен участник в процеса, може да движи тялото си, да намира удобни пози, гравитацията подпомага процеса, а свободното движение намалява болката.

 • Поради изброените причини естественото раждане без упойка намалява вероятността от инструментално раждане с форцепс или вакуум, както и от използването на изкуствен окситоцин и непрекъснат мониторинг на плода, рискът от секцио също намалява.

 • По-бързо възстановяване.

 • Партньорът на жената може да участва и да е по-въвлечен в процеса.

 • По-голяма вероятност за успешен старт на кърменето.

 • Няма обезболяващо, което е доказано абсолютно безопасно за майката и бебето. Неблагоприятните странични ефектни от упойката за бебето включват сънливост при раждането, слаб мускулен тонус в първите часове, по-силно изразена неонатална жълтеница, която се дължи на въвеждането на течности и синтетичен окситоцин, трудности с кърменето, слаб сукателен рефлекс и други. След естественото раждане бебето е будно и готово да установи контакт с майката.

 • Майката също си спестява рисковете от упойките, които включват понижаване на кръвното налягане, гадене, повръщане, продължителна първа и втора фаза на раждането, треска, главоболие, замайване, болка в гърба, сърбеж на тялото, алергичен шок и други.

Имайте предвид обаче, че естествените методи за облекчаване на болката не я премахват напълно. Затова ако нямате желание да работите с болката, тогава може да се чувствате по-добре с епидидурална упойка. При дълго и трудно раждане тя може да помогне на майката да си почине, да се отпусне, да се намали страха. Т.е. това, че майката е поискала упойка не означава непременно, че се е провалила, напротив това може да е най-доброто за нея в момента.

Защо без изкуствен окситоцин?

Изкуственият окситоцин се използва за предиквикване или за ускоряване на раждането. Точно като естествения окситоцин, който се отделя от тялото ни, синтетичният окситоцин води до засилване на контракциите, но за съжаление той няма същия благоприятен поведенчески ефект и не взаимодейства по същия начин с другите хормони, които участват в раждането. Предимствата от избягването на синтетичен окситоцин са следните:

 • При естественото раждане болката не е толкова силна, както от предизвиканите с изкуствен окситоцин контракции.

 • Свобода на движението. При индукция или изкуствено ускоряване на раждането се слага система и монитор за непрекъснато следене на тоновете на бебето, така че свободното движение не е възможно.

 • Избягват се на рисковете от изкуственото предизвикване или ускоряване, които включват хиперстимулация на матката, спад на тоновете на плода, усложнения по време на втората фаза, кръвоизлив след раждането и други. Бебето не трябва да се справя с по-тежките контракции, така че рисковете и за него са по-малки.

 • По-малък риск от секцио (според статистиката повече от 50% от предизвиканите раждания завършват със секцио).

 • По-лесно установяване на връзка с бебето (благодарение на естествените хормони), успешен старт на кърменето.

Защо без секцио?

 • При секцио пиковете на всичките хормони отсъстват. Нормално родените бебета имат по-добра адаптация заради по-високите стойности на кетохоламините, хормоните свързани с оцеляването. Когато минават по нормалния път, първите бактерии с които влизат в контакт са майчините – срещу които бебето има антитела, предадени през плацентата.

 • По-бързо възстановяване – средно 3 дни след естествено раждане, 2 седмици – след секцио.

 • Избягват се рисковете от секцио, а те не са никак малко. За бебето това са респираторни затруднения (3 пъти по-голяма вероятност), астма (30% по голяма вероятност), алергии, оперативно нараняване, има предположения, че се засяга и имунната система.

 • За майката рисковете са още по-сериозни. Майчината смъртност е по-високa при секцио в сравнение с вагиналното раждане. Рисковете при секцио включват също инфекция, оперативни наранявания, кървене, хистеректомия (оперативно отстраняване на матката), болка, продължителна хоспитализация и други. След цезарово сечение остава белег, променя се анатомията на предната коремна стена, възможни са сраствания.

 • След цезарово сечение рискът от повторно секцио е много висок, съответно става по-рисково да имате повече деца. При следващите бременности нарастват рисковете от извънматочна бременност, аборт, руптура на матката, абнормално положение на плацентата.

 • Успешен старт на кърменето, по-лесно установяване на връзка с бебето при естественото раждане. Родените чрез цезарово сечение най-вероятно ще бъдат отделени от майката в първите 24 часа и ще получават добавка адаптирано мляко. Малко вероятно е да бъдат поставени върху майката веднага след раждането. Майката ще е заета със собственото си възстановяване от операцията.

Ако всички тези неща ви звучат стряскащо, ще кажа само че понякога се налага да бъдем стреснати, за да осъзнаем истината – цезаровото сечение не е просто още една също толкова безопасна алтернатива на нормалното раждане. Не мога да разбера как се очаква да се насърчава естественото раждане, ако рисковете от медицинските интервенции просто се премълчават? На майките, на които им предстои секцио, бих препоръчала да не се плашат (за радост съвременната медицина е напреднала достатъчно), а просто да се информират и да се уверят, че в техния случай ползите от операцията надвишават рисковете.

Заключение

И така има много сериозни причини да изберем естественото раждане – бебето се адаптира по-лесно, майката се възстановява по-бързо, двамата установяват връзка помежду си непосредствено след раждането и избягват рискове от медикаментите и интервенциите.

Повечето жени са способни да родят естествено с нужната подготовка, знания и подкрепа. Ако искате да контролирате тялото си и процеса колкото се може повече, да бъдете активен участник по време на раждането и да имате минимум медикаменти и интервенции, тогава естественото раждане без упойка и медикаменти най-вероятно е за вас. Ако изберете този вариант, тогава приемате възможната болка, дискомфорт и необходимостта да осъзнавате и да работите с тялото си по време на всяка фаза. Най-вероятно това ще ви донесе огромно удовлетворение накрая.

Целта на тази статия не е да ви убеждавам да раждате по какъв-то и да било начин. Разбира се, има случаи когато цезаровото сечение или другите медицински интервенции са за предпочитане – предотвратяват усложнения и дори спасяват живот. Бих искала само да ви накарам да се замислите и да се отнесете сериозно към това решение. И да помните, че това как ще протече раждането, не е само въпрос на случайност – много неща зависят от вас!

Източник: http://olgadukat.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
Бременност и вредни навици
Бременност и вредни навици Пушенето на майката - основна причина за смърт на детето! «Смърт в...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
  Моето Дете