Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Няма случайни неща! 30 09 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Боряна Алексиева: Няма случайни неща!

Боряна Алексиева- майстор на гоблени

Боряна Алексиева е родена на 21.02.1976 г. Живее в с. Брестовица. Работи в град Пловдив. Ушила е над 70 гоблена. Широк е спектърат на предпочитаните от нея теми– образи, коне, икони, пейзажи, животни, детски сюжети и украси за дома. От една година шие гоблени с мъниста. Членува в различни гобленарски групи и форуми, включително е в една руска група. Ежегодно участва в националната среща на гобленарите, които се провеждат в различни градове на страната. Сред приятелите си е позната като слънчева, открита и добронамерена. Обича да помага, наскоро организира група ”Да помогнем на Илиян– благотворителен базар ”- за набиране на средства за протеза , за Илиян Илиев пострадал в катастрофа и изгубил дясната си ръка. Участва в конкурси, включва се активно в игри за ушиване на гоблен по определена тема. Малко преди 9-та национална среща на гобленарите, който ще се проведе в град Видин, се състоя нашия разговор.Как се запали по гоблените, кога започна твоето пътуване в света на конците и панамата…?
Всичко започна преди 21 години . Приятелка шиеше и на мен ми стана интересно и реших , че и аз искам така да си ушия . Веднага отидох да си избера гоблен и си купих и започнах да пътешествам в този необятен свят на гоблените.

Първият гоблен, който уши и чувството което изпита?
Първият ми гоблен е момиче с шапка . Чувството беше невероятно и вълнуващо. Така увличащо , че никога не угасна този ентусиазъм . Все още се вълнувам за всеки закупен и ушит гоблен . Искам и още и още . Преди години нямаше особен избор на фирми и модели . Сега вече има всичко кое от кое по – красиво и изкушенията са невероятно големи и много.

Какво усещаш докато шиеш, това променя ли те и как?
Когато шия се пренасям в друг свят. В света на красивото. Забравям за проблемите , които ни заобикалят. Мисля само за гоблена и схемата , за всяка нова фигурка , която се появи на панамата. Неописуемо е. Чувствам се спокойна, релаксирам.

От какво се водиш при избора на следващия гоблен?
Всичко е моментно състояние и усещане . Видя нещо красиво , грабва ме и не мога да се примиря докато не си го купя . Не е нещо конкретно . Трябва да го усетя, че е моето.

Освен шиенето, какво друго ти носи удовлетвореност?
Освен гоблените обичам много и да чета , но за съжаление не ми стига свободното време за всичко . Обичам книгите и много купувам книги , които се надявам един ден да имам време да прочета.

Шиеш ли по поръчка , имат ли определени предпочитания клиентите ти?
Не. Не шия по поръчка. Всичко което шия е или за мен или за подарък. Продала съм един единствен гоблен, който закупих и уших специално за благотворителната кауза, с която се заех и честно казано ми беше малко мъчно за него. Но зная , че е за добро дело и това ме прави щастлива!

Върху какво работиш в момента?
В последните години шия по няколко гоблена едновременно и според настроението ми захващам някой от тях. Запалих се по гоблените с мъниста, стават по – бързо и ми е доста увлекателно . Обожавам конете и имам много закупени гоблени с коне. Голяма слабост са ми гоблените с българската тематика . Искам всичко да ушия едновременно, но не може за съжаление. Започнах и един Ангел- Инна, който е в памет на трагично загинала приятелка. Инка промени моя свят по начин, който не мога да опиша.

Коя част от себе си изразяваш най-много чрез гоблените?
Моят свят! Моето вътрешно усещане за нещата и за красотата, мисля че се отразява в избора ми на гоблен.

Израза, който си повтаряш най-често?
Няма случайни неща !

Интервю на Н. Карагьозова-НадиКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детето иска домашен любимец – а вие?
Детето иска домашен любимец – а вие? Семейство и куче?! В един момент желанието да имат ...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Паразитите
Паразитите и децата Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/ Детският глист, широк...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2013 "Под...
Световна седмица на кърменето- 2013 "Подкрепа за кърмене: Близо до майките" Тема...
Още  ]
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
  Моето Дете