Търсене:
 
      Начало 30 09 2022      
 
Оценка: / 10
СлабОтличен 

Да даряваме с любов и с... разум!

“По-ценно е не да дадеш риба на гладния, а да го научиш сам да си лови, защото ако му дадеш риба, ще го нахраниш сега, но после той пак ще огладнее, докато научиш ли го да си лови риба, той вечно ще бъде сит." (поговорка)


Актът на даряването е свещен и няма по-велико и смислено нещо от това да се дари и помогне на човек в беда. Но за да сте сигурни, че дарението ви се ползва по предназначение и е свършило работа, трябва да се съобразите с някои основни правила.

Когато правите предметни дарения под формата на дрехи, обувки, вещи за бита и др., те трябва да бъдат годни за употреба, здрави и чисти! Не използвайте дарителските кампании, за да се освободите от захабените, скъсани и негодни дрехи и обувки! Никой за нищо не е застрахован в живота, затова уважавайте човека в нужда срещу вас и не робувайте на принципа "На харизано магаре зъбите не се гледат!" Съобразявайте се на кого дарявате, дали на деца или на възрастни хора, за да бъдат подаръците ви полезни. Не може да дарите за детски дом, обувки №43 или дрехи за възрастни. Много българи останаха обидени, затова че сирийските бежанци не приеха голяма част от помощите, които им бяха предоставени. Оказа се, че много от дрехите не са съобразени със сезона, с условията в бежанските лагери и най-вече с културата на тези хора, сред даренията е имало блузи с дълбоки деколтета, къси поли и бални рокли с гол гръб.

Когато организирате кампания за социален дом или за човек в затруднено положение е добре първо да проучите конкретните и приоритетни нужди. Трябва да се създаде организация, да се уточнят отговорните лица и място за набиране на даренията, а създаването на събитие във Фейсбук върши чудесна работа с цел достигане на инициативата до повече хора. Полезно е организатори и дарители да бъдат в контакт, за да се предотвратят ситуации в които да бъдат дарени 5 печки за един и същи човек, а нито едни зимни ботуши например. След приключване на кампанията, дарението трябва да се предаде лично на този за когото е предназначено, а ако е социално заведение следва да изискате договор и протокол. Желателно е да се покани и поне една медия (с разрешение на ответната страна), не за да се похвалите, а за да се отчетете пред обществеността и дарителите и за да бъде последван вашият пример, защото дарителството е "заразно" и би било чудесно, ако се предаде нататък. Ако сте организирали акция за набиране на средства за целева помощ за конкретен човек (за лична карта, отопление, определена вещ от първа необходимост и др.), съхранявайте стриктно документацията относно банковите транзакции и направете необходимото, човекът отсреща да използва средствата по предназначение. Ако лицето за което се организира кампанията се нуждае от финансови средства, следва да бъде посочена личната му банкова сметка, както и отговорността да се отчете пред дарителите. Ако се касае за набиране на средства за лечение, средствата трябва да се превеждат единствено по дарителската сметка на нуждаещия се. О
братната връзка с дарителите е много мотивираща и хората знаят, че наистина са помогнали на човек в беда. За съжаление, не са малко случаите, когато хора организирали кампании или такива получили помощ са злоупотребили с нея, затова трябва да бъдем много внимателни и взискателни!

Избягвайте да подавате пари на улични просяци, които са превърнали човешката доброта в даденост, а просията в начин на живот, защото така им правите "мечешка" услуга. На такива хора предложете работа, защото както е казано по-добре е на нямащия да се даде въдица и да се научи как сам да си лови рибата, отколкото ако му се даде риба, изяде я и утре пак няма да има какво да яде. Бъдете много предпазливи към просещи майки с малко дете в ръце! Забележете, че тези деца никога не плачат, те винаги кротко спят! Често тези деца са наркотизирани, най-често чрез вдишване на лепило. В такива случаи по-добре купете баничка или мляко за детето и веднага сигнализирайте на тел. 112 или до местната ДАЗД. Внимавайте и когато давате пари на хора с физически увреждания с протегнати ръце предимно край някой подлез, пред църквите или на оживени улици. Често зад тези хора стоят мафиотски структури, които изземват събраните пари и остават човека да тъне в мизерия, като често е малтретиран и унижаван. В такива случаи, сигнализирайте до местната Социална служба и потърсете съмишленици с които да окажете реална помощ и подкрепа на хора попаднали в примките на разни дебеловратковци. Понякога даден социален проблем на човек в нужда може да бъде разрешен с помощта на институциите- община, социални грижи, полиция, БЧК или др. и ако помогнете с насочване, попълване на документи и търсене правата на нуждаещия се, това също е помощ!

Бъдете особено внимателни, ако някой ви иска пари за болните деца в България! В такива случаи следва да бъде посочена точна кауза в помощ на конкретно дете и дарителската му сметка, не някакво общо абстрактно понятие. За жалост често се злоупотребява с понятието "болни деца". Бъдете подозрителни и към "самаряните" в Интернет и Фейсбук, както и към хората с химикалки и картички набиращи средства за лечение на деца по улиците, автогарите, гарите и пазарите. В повечето от тези случаи стоят мними организации и със сигурност парите ви няма да помогнат на болно дете. Няма по-велико дело от това да помогнеш на нуждаещ се, но за да сте сигурни, че парите ви отиват на правилното място за лечение, ДАРЯВАЙТЕ САМО В ДАРИТЕЛСКИ СМЕТКИ на името на дадения човек и чрез смс-и на 17 777 с текст DMS, защото средствата от тях се превеждат ДИРЕКТНО в банковата сметка на самата болница след разрешение от съда и предоставяне на всички документи, така нуждаещите се НЕ могат да злоупотребяват!!!

Най-важното условие при дарителските кампании са доверието, прозрачността и отчетността. Кампаниите на доброволческата организация НФ "Моето дете" обединиха през годините много хора в помощ на родители и деца в беда и промениха в добра посока живота им. Благодарение на нашите приятели от Инициативата "Спаси, дари на..." много деца получиха адекватно лечение и се радват на щастливо детство. Доброто съществува и не трябва да позволяваме, да бъде опорочавано. Трябва, да го пазим, ценим и предаваме нататък! Благотворителността не е за всеки, а само за почтени и честни личности с големи сърца. И в заключение запомнете, не дарявайте за да отбиете номера, помагайте и давайте с любов и от сърце, но отговорно и с разум!

Видео и презентация за нашите благотворителни дейности през последните 10 години.

Мариана Чампалова- Йорданова- социален педагогКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете