Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Какво ядем всъщност? 30 11 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Какво ядем всъщност?

В моето семейство се опитваме да се храним здравословно. Така мама казва, че ще сме по-здрави и аз наистина вярвам, че е важно. Питате ли се какво ядем всъщност? Да започнем с вредната храна, която се продава навсякъде. Най-вредните храни са: кренвирши, майонеза, безалкохолни напитки, бяла захар, сол, изкуствени подсладители, чипс, пържено, маргарин, вафли и други подобни, пастет, кетчуп, тестени соленки, бързи закуски, разтворими напитки, пушени меса, колбаси… Ако сте в магазина и се чудите какви съставки има в дадената храна, просто вижте съдържанието на етикета и колко много Е-та са изписани на него. Най -„отровните” съставки са: аспартам (съдържа се в дъвките и е вреден подсладител), мононатриев глутамат (съдържа се в китайската храна, бързите закуски, чипса и др.).

Сигурно се питате защо ви казвам тези неща? Ами защото и аз искам да ви информирам. Повечето от вас сигурно знаят за какво става въпрос, но аз искам да ви покажа, че не само възрастните са наясно. Все пак има и много хора, които не знаят с какво се хранят и не ги вълнува особено, но аз така им казвам: „То си е за теб и твоето здраве”.

Имам приятели и роднини, които се хранят с вредни храни и се опитвам да им обясня, че това не е правилно, но те дори ми се подиграват. Въпреки това не мисля, че са прави. Аз съм много щастлива, че в Русе няма Макдоналдс, защото иначе много деца щяха да ядат тези сандвичи. И аз също съм ги опитвала, но не са ми вкусни. Не обичам кока кола и газирани напитки. Всъщност в моето семейство никой не пие такива неща. Мама и тате не ми забраняват нищо, но аз сама съм се убедила, че не трябва да ям вредни храни. Ето един пример. Миналата година бях на детски лагер и всички ядоха чипс. Попитах мама по телефона дали мога и аз да си купя и тя ми каза, че щом толкова много ми се яде, мога да пробвам. В последния момент на касата се разколебах и не го купих, защото се замислих колко е вреден. Има много други полезни неща, които можем да похапваме и да ни дават енергия и здраве. Но за тях ще ви разкажа друг път.

Полина Иванова, 11 години
www.zdravedae.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да играем с детето през първата годи...
Как да играем с детето през първата година от живота му Може да започнете още от самото му...
Още  ]
Някои психологически аспекти на детската...
Някои психологически аспекти на детската престъпност Доналд Уиникът (обръ...
Още  ]
Емоционално развитие на детето
Емоционално развитие на детето ...
Още  ]
Първи кърмения - някои възможни затрудне...
Първи кърмения - някои възможни затруднения Зърната на гърдите са малки и плоски. Детето т...
Още  ]
Дали да изпълним писмото до Дядо Коледа?
Писмо до Дядо Коледа Писмата им до Дядо Коледа са готови отдавна. Те ги знаят наизуст, но д...
Още  ]
  Моето Дете