Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възрастПостоянните зъби на детето с 10 08 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възраст

Родителите са тези, които трябва да го научат да се грижи за зъбките си, навик който ще му остане за цял живот

Когато малкото дете расте идва един момент, в който забелязваме, че предните зъбки на долната му челюст, като че ли се клатят. Това е така, защото детето вече е станало на 6 години. Дошъл е моментът, в който родителите трябва да забележат и идването на първия постоянен кътник. Той се появява непосредствено зад последния млечен кътник (5-я зъб от млечното съзъбие). Нарича се ШЕСТГОДИШНИК. Името му показва, както възрастта, в която се появява, така и мястото, което заема в съзъбието. Смяната на долните централни резци с постоянни и появата на шестгодишника е времето, в което детето преминава от млечно към смесено съзъбие. Този период е дълъг, промяната със зъбите е постепенна и в определена последователност, което родителите трябва да знаят, за да наблюдават детето и да го консултират със специалист, при необходимост. Ето и приблизителния ред, в който се появяват постоянните зъби: Първият молар – на 6 години, Централни резци: долен – на 6 години, горен на 7. Странични резци: долен – на 6 и половина – 7 години, горен – на 7 и половина – 8 години. Първи премолар – на 8 години, Кучешки – на 9 години, Втори премолар – на 10 г, Втори молар – на 11 години.

Това е възрастта, в която при повече от 50% от децата се извършва пробивът на съответния зъб. Възможни са индивидуални отклонения от една година преди и след средната възраст, които са в границата на нормата. Чувствително по-голямо изпреварване или забавяне трябва да е указание за родителите, че детето следва да се консултира, както с лекар по дентална медицина, така и с педиатър. Всъщност възрастовите стандарти на пробива на зъбите са ценни с това, че по косвен начин дават представа за цялостното индивидуално развитие на детския организъм. Именно по тази причина е добре родителите да са запознати с тези възрастови стандарти.

Когато и последното млечно зъбче бъде подменено с постоянно, идва периодът на т. н. постоянно съзъбие. Това са зъбите, които съпътстват индивида през целия му живот. При съвременния човек съществува тенденция към редуциране броя на постоянните зъби. Вероятно определено значение имат настъпилите съществени промени в храненето на хората с намалено функционално натоварване на цялата зъбно-челюстна система. По тази причина вероятно започва намаляване на зъбите за сметка на мъдреците - на 8-те зъби, страничните резци и понякога на премоларите. Ето защо, когато някои от тези зъби липсват, не винаги се търси общо или локално заболяване, а се има предвид и еволюционния механизъм. Макар и по-рядко има случаи, в които се наблюдават и по-голям брой зъби – т.нар. хипердонтия , израз на атавизъм. Наблюдавайки своето дете, родителите могат да открият отклонение, както от броя на зъбите, така и от тяхната форма, големина и местоположение. В тези случаи е необходимо да се чуе мнението на специалиста по дентална медицина. Понякога се налага и консултация със специалист ортодонт, който определя необходимостта от лечение на наличните ортодонтски аномалии с шини, брекети и пр.

Устната кухина и зъбно-челюстната система са изключително важни не само с това, че осъществяват дъвкателната функция и са начало на храносмилателната система. В тях се извършва механичното смилане на храната и функционалната пълноценност на зъбите е от огромно значение. В устата се извършва и първата химична обработка на храната и общото състояние на лигавицата и слюнчените жлези са от огромно значение. Но устната кухина и зъбите имат и едно друго много важно значение: ЗВУКООБРАЗУВАНЕТО. Именно фонетичната функция на съзъбието ще бъде отговорна за говора, комуникативността и психическото развитие на детето. Или казано по друг начин, ако храненето е основа на физиологичното развитие, то говорът е основа на интелектуалното развитие. Има и една друга много важна функция на съзъбието – естетичността. Добре подредените, здрави и чисти зъби са източник на самочувствие и увереност. Всичко това налага родителите да наблюдават и се грижат за зъбите на детето, а така също да му създадат навици, с които то ще продължи тези грижи през целия си живот.

Източник: www.zdravedae.com
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Стресът и децата
Стресът и децата Стресът ни атакува още от първата секунда на раждането Стресът ни атак...
Още  ]
Характеристика на децата със зрителни н...
Характеристика на децата със зрителни нарушения в педагогически, медицински и психологически план ...
Още  ]
Детската лингвистика и езиковото обучени...
Детската лингвистика и езиковото обучение Осъзнаването на езиково явления е процес с изк...
Още  ]
Особености на детската възраст
Особености на детската възраст Детският организъм проявява особености както п.ри своето нормално ...
Още  ]
Психичното здраве на децата
Психичното здраве на децата Разстройства в съня при децата Разстройство на вниманието с хипераквив...
Още  ]
  Моето Дете