Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Ваксините в детска възраст 30 11 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Ваксините в детска възраст


Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурният начин тя да бъде постигната са правилните предпазни мерки. Има много начини да защитим децата си, докато растат. Често думата "имунизация" буди прекомерен респект, граничещ с недоверие. За да си спестите излишни притеснения и съмнения, ви предлагаме да се запознаете с основните препоръчителни ваксини, тяхното действие и най-подходящата за прилагането им възраст. Ваксините биват стандартни и препоръчителни и се прилагат по приет и одобрен от МЗ имунизационен календар.
Ваксините в детска възраст:
БЦЖ:
Ваксината против туберколоза, известна като БЦЖ ваксина, е открита от френските учени Калмет и Гарен в института "Пастьор". Тя е жива ваксина, която се прилага след 48-ия час от раждането и на 7-и-10-и месец, след установяване на отрицателна туберкулинова проба. Целта е да се предпазят всички деца от първична туберкулозна инфекция. Ваксината се нарича БЦЖ и се инжектира вътрекожно на лявото рамо. На мястото на апликацията се появява папула (възелче) след около 3 до 6 месеца, което в кърмаческа възраст обикновено нагноява. Може да се прилагат компреси с риванол и не се обработва механично. На 7-10 месечна възраст се прави проверка за постваксинален белег. Децата без белег се изследват с пробата на Манту и при отрицателна реакция се имунизират с БЦЖ ваксина. Реваксинация се прави на 6-7 години, 10-11 години и 16-17 години, най-късно до 15-ия рожден ден след отрицателна проба на Манту.
Хепатит В:
Съвременните хепатит В ваксини са създадени чрез рекомбинантна ДНК технология. Те не съдържат живи частици и за производството им се използват обикновени дрожди. У нас се прилага непосредствено след раждането с реимунизация н 1 и 6-месечна възраст. Ваксината срещу хепатит в е въведена в нашия имунизационен календар през 1992 г. и родените преди това деца не са имунизирани. Препоръчително е всички родени преди 1992 г. да се ваксинират. Хепатит В ваксините са с много добра поносимост. В България се прилагат ваксините EUVAX B и ENGERIX B.
ДТК:
Комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Задължителна ваксина, която се прилага на 2-ия, 3-ия, 4-ия месец заедно с полиомиелитната. Реимунизация - до 24-ия месец, но не по-рано от една година след третата доза. Ваксинални реакции: температура, локално зачервяване, оток. Препоръчва се профилактично приложение на подходящо за възрастта температуропонижаващо средство, а локално - с компреси с риванол. От изключителна важност е имунизирането и предпазването по този начин на малките кърмачета от относително честите усложнения на коклюша (пневмония, енцефалопатия).
Полиомиелит:
Ваксината предпазва от тежко инфекциозно заболяване, често водещо до често водещо до парализа, предизвикано от групата на ентеровирусите.
Има 2 вида противополиомиелитна ваксина - жива и убита.
Живата ваксина е лесна за употреба, приема се по 2 капки през устата и се понася добре. Прилага се успоредно с ДТК на 2-ри, 3-ти и 4-ти месец и реимунозация на 14-ти, 22-24-ти месец и 6-7 години. Недостатък е, че понякога ваксиналният вирус може да възвърне своята инфекциозност и да причини парези и парализи при ваксинираните деца и техните контактни. Установено е, че те са по-чести при първата доза ваксина. В България рутинно се прилага жива ваксина.
Убитата ваксина съдържа инактивирани (умъртвени) вируси, които не могат да причинят заболяване. Имунизацията при убитата полиоваксина е с 3 дози през 1-2 месеца и 4-та доза 1 година след третата. Убитата полиоваксина е единствената ваксина за деца с нарушен имунитет, при които живата е противопоказна. При нея не съществува рискът от парализи, както е при живата. Друго голямо предимство на убитата ваксина е и възможността да бъде включена в състава на комбинирани ваксини. Тя се съхранява много по-лесно от живата, тъй като не е необходимо да е в замръзено състояние. Тази ваксина може да бъде закупена от аптечната мрежа в страната.
Морбили, паротит и рубеола:
Комбинирана ваксина против морбили, заушки и рубеола. У нас се прилага мускулно на 13-месечна възраст. Предпазва от заболяванията и техните тежки усложнения - енцефалит, менингит, орхит и глухота при заушки.
Ваксинни реакции: при 1 до 5 на сто след седмица се появява висока температура (39,5 градуса) и шаркоподобен обрив, увеличени лимфни възли. Консултирайте се задължително с педиатър. Противопоказания: бременност, алергия срещу кокоши белтък или антибиотици. Неактивните алергии не представляват противопоказание.

Източник: http://vaxini-bg.com


Промени в имунизационния календар на Р.България

Министерството на здравеопазването направи промени в имунизационния календар на страната.От 2007 г. година децата в България ще бъдат имунизирани с убита, вместо с жива ваксина срещу полиомиелит. В страните от Европейския съюз от 10 години се прилага само такава ваксина, защото при нея на практика няма странични ефекти, твърдят епидемиолозите във ведомството.Пречка за въвеждането й в България е била 5-6 пъти по-високата цена. Сега обаче необходимите средства са заложени в проектобюджета на здравното министерство за 2007 г. Предвижда се до 1-2 години децата да се имунизират с комбинирани ваксини срещу дифтерит, тетанус, коклюш и хепатит В. Те също са по-скъпи, но са по-удобни за употреба, защото с едно убождане се получава имунитет срещу няколко заболявания. От четири седмици на шест месеца ще се вдигне възрастта, до която се забранява използването на ваксини, които съдържат живачен консервант, допълниха експертите. От 2008 г. в регионалните инспекции за контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще бъде изградена информационна система на имунизациите. По такъв проект вече се работи от година в Стара Загора съвместно с европейския офис на Световната здравна организация. Проектът ще заработи следващата седмица и в Благоевград, а през 2007 г. към него ще бъдат включени още 10 общини. През 2008 г. ще се регистрират имунизациите в цялата страна. Направените ваксини и сега се отчитат от семейните лекари в здравната каса. Джипитата вече ще бъдат задължени да ги регистрират и в РИОКОЗ. Те ще трябва да отчитат и ваксините, които се поставят в родилния дом.

Източник: http://dnevnik.bg


Ново: Infanrix- безклетъчна ваксина срещу дифтерия, тетануси коклюш

Дифтерията, тетанусът и коклюшът- магарешката кашлица са тежки бектериални инфекции, които преди въвеждането на ефикасни ваксационни програми са били свързани с висока заболяемост и смъртност. Съвременните ДТК ваксини с безклетъчна коклюшна компонента не съдържат цялата бактериална клетка на коклюша, както е при клетъчните ваксини, а само тези части от нея, които изграждат защита срещу заболяването. Опитът, натрупан с тях от 1994 г. и над 130 млн. дози приложени в над 90 страни в света потвърждава ефективността и добрата поносимост. Препоръчва се за: активна имунизация на деца над 2 месеца- 3 дози ваксина и реимунизация на деца, ваксинирани с безклетъчна или клетъчна ДТК ваксина. Осигурява сигурна защита, висока имуногенност и добра поносимост.

За повече информация, посетете сайта на gsk: www.gsk.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На 2 февруари се празнува Петльовден, пр...
На 2 февруари се празнува Петльовден, празникът на мъжките рожби и Сретение Господне ...
Още  ]
Умствено възпитание
Умствено възпитание Ако целта на възпитанието в древногръцкото общество е била калокагати...
Още  ]
Плачът - всичко друго, но не и полезен з...
Плачът - всичко друго, но не и полезен за дробовете! Плачът не е полезен за дробовете на бебе...
Още  ]
Отучване от памперс?
Отучване от памперс? Живеем в култура, която неизменно свързва бебето с памперсите. Св...
Още  ]
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
  Моето Дете