Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бъдещето на подрастващите е много несигурно в наше време 07 08 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Бъдещето на подрастващите е много несигурно в наше време!

Галена Тотева, директор на Професионалната гимназия в гр. Кубрат. Професионалният си опит трупа, като учител и възпитател в продължение на 27 години, както сe казва животът й преминава в училище и в класната стая. Малко преди началото на новата учебна година, разговаряхме как общата криза се отразява на образованието, защо интересът към училищния живот спада, защо училището не е достатъчно атрактивно за подрастващите, за агресията и др. Ето и целият разговор:

Г-жо Тотева, как Професионалната гимназия ще отбележи началото на новата учебна година. Готови ли сте за нея?

-До началото на тази учебна година бяхме единственото училище в общината, което се отопляваше на течно гориво. От този есенно-зимен сезон се включваме към газопреносната мрежа на града. За целта направихме ремонт на котелното помещение и го преустроихме да работи на газ. За съжаление фасадата на училището се нуждае спешно от ремонт. Понеже сградата е много голяма, решихме ремонта да го направим поетапно, но за съжаление нямаме отпуснати средства /въпреки докладите до министерството/ за ремонта на фасадата на главния вход на училището.

Статистиката тази година какво сочи- по-вече оптимистично самочувствие или….?
-Демографската криза не подмина и нашето училище. Непрекъснато броя на учениците намалява, паралелките също, а системата на делегираните бюджети допълнително утежнява положението. Непрекъснато се повишават разходите на училището – от 2011г. такса смет нарасна 6 пъти, програмни продукти, необходими за работата ни станаха платени и др.

Вие сте с богат педагогически опит, как определяте липсата на интерес на сегашното поколение към училищната среда?
-През последните двайсетина години много се промени обществената обстановка в България. Това доведе и до промяна на моралните ценности на обществото: не са важни придобитите умения, а получената диплома; битовите условия, които предлагат училищата /безплатни храна, квартира, път и др./; училищата имат пари, ако имат ученици, а не колко ги учат. Тези и др. причини доведоха до бързата девалвация на образованието /средно и висше/, а от там и на интереса към училището.

Какви нови методи на работа използвате за да превърнете училището в атрактивна среда?
-За нашите ученици атрактивността на училищната среда се определя от битовите условия и материалните придобивки, които ще получат учениците и техните семейства в училище, а не толкова уменията на педагогическия състав. Затова усилията ни са насочени първо към подобряване на МТБ, а след това към търсене на иновативни подходи в образователната сфера. През последните две години училището работи по проекти, финансирани от европейските социални фондове, което осмисли свободното време на учениците и повиши интереса им към овладяването на професия.

Агресията е проблем с многобройни измерения, почти няма училище, в което да няма поне един случай на проява на агресия, как се справяте с агресията във Вашето училище?
-В училище липсва психолог или педагогически съветник, защото е сравнително малко и при случаи на агресия разчитаме първо на педагогическите умения на учителите ни /класни ръководители и преподаватели/. В плановете на класните ръководители са залегнали беседи по темата. Поддържаме връзка с комисията за борба с противообществените прояви на пълнолетни и непълнолетни на общинско ниво, с инспектор ДПС и др. обществени институции, имащи пряко отношение с възпитанието на подрастващите.

Като родител и като педагог, как ще обобщите причините, които провокират и отключват агресията сред подрастващите?
-Бъдещето на подрастващите е много несигурно в наше време. Страха от неизвестното винаги води до непредсказуеми реакции и една от тях е агресивно поведение, т.е според мен агресията е защитна проява срещу страха от неизвестността и несигурността в бъдещето и „престоя им" в училище по никакъв начин не намалява този страх, дори много често го задълбочава. Училището трябва да има много важна роля при подготовката на младежите за по-нататъшния им живот /колкото и банално да звучи, това е самата истина/. За жалост, обаче в последните години училището все повече се отдалечава от действителността /по отношение на професионална подготовка на подрастващите, формиране у тях на морални ценности, които да са адекватни на действителността и др./

С какви постижения се гордее Вашето училище?
-От 2008година министерството на образованието ежегодно организира панаир на професиите и нашето училище винаги е имало представители. През учебната 2011/2012год наша ученичка получи награда на ВСУ „Черноризец Храбър”. Но през учебната 2012/2013год. по обективни причини не можахме да достигнем до националния кръг на състезанията по професии. През годините сме участвали в редица престижни конкурси, дори имаме призово, трето място, в регионалния конкурс за ученическа униформа. Наши преподаватели са призьори на наградата Неофит Рилски.

Успяват ли нашите учители да стигат до учениците, успяват ли да изградят отношения на доверие, които са и гаранция за успешен педагогически процес?
-Изграждането на доверие е двустранен процес. Обучението не е работа на конвейр. Всеки учител и ученик са индивидуалности и не можем да кажем, че на 100% съществува доверие между учителите и учениците. Но, имайки предвид:
- че доверието е един от основните фактори за добра работа в училище, по принцип;
- факта, че въпреки демографската, социалната, икономическата криза и обезценяването на образованието, все още можем да привлечем ученици в нашето училище, показва, че нашите учители са добри професионалисти с изграден имидж и вдъхват уважение и доверие у учениците си.

Госпожо Тотева, благодаря Ви за този разговор. На Вас, на целят екип и всички ученици от Професионалната гимназия желая успешен старт и ползотворна учебна година.

Интервю на: Н. КарагьозоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да реагираме на истеричните кризи пр...
Как да реагираме на истеричните кризи при децата Настоящата статия е продиктувана от нара...
Още  ]
Ваксините
Ваксините Информация за ваксините, правата ви и всякакви въпроси, които ви вълнуват. Голям...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 2009
Световна седмица на кърменето 2009 От 1 до 7 август 2009 г. под мотото “Кърменето ...
Още  ]
Нервно-психично развитие на бебето
Нервно-психично развитие на бебето Психологическа диагностика на ранното детство Детето през ...
Още  ]
Отговорността на детето за собственото м...
Отговорността на детето за собственото му развитие Твърдението в заглавието е една тема, к...
Още  ]
  Моето Дете