Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Правилно ли се изразяваме? 27 01 2021      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Правилно ли се изразяваме?
Страница 2
Страница 3


За добрата себереализация

ДОСТАТЪЧНА ЛИ Е САМО ДИПЛОМАТА…ИЛИ СА НЕОБХОДИМИ И ЛИЧНОСТНИ КАЧЕСТВА?

Личният мотив, нагласата, ясната цел са много важни за всеки човек. Успеха и неуспеха учат по много начини и обогатяват човека и за това нашето отношение към тях трябва да е еднакво.

Когато човек не е уверен в себе си, когато няма желание и мотив да се развива, когато разчита друг да му свърши работата и когато постоянно търси вина в околните, за да оправдае себе си и обвинява с лекота за собствения си провал, тези които са му подали ръка-тогава ситуацията е тъжна много тъжна. Защото, този, който не може и не иска, е голям изобретател в това- да вгорчава своя и живота на другите. Старите хора ,често използват израза „ Дай на мързеливия само акъл да раздава и да обвинява всеки и всичко”. Обичам тези мъдрости, те събират и обобщават наблюденията трупани с години.Следват ни в житейското ни развитие и в определени моменти ние ги отчитаме.
Когато един човек вярва в себе си, има реална самооценка, уверен е във възможностите си, той се развива и работи ежедневно върху себе си. Не бих споделила тези редове, /по темата е писано много, тя е често дискутирана/, не бих взела отношение ако не работех с млади хора, на които често съм коректив, който ги насочва ,помага и носи отговорност за това. Не бих изразила и личната си позиция по темата ако не бях свидетел в последните дни на събитие, в което млад човек, получи шанс за работа, беше му оказано съдействие, и как заради собственото си колебание и несигурност обвини, хората, оказали й помощ и съдействие . Няма човек, който да знае всичко, няма човек, който преди да работи това ,което иска да не му се наложи да работи нещо друго, предвид обстоятелствата и условията към момента. Но каквото и да работи човек , това е възможност да се обогатява,да разгърне себе си, трупа нови умения и изгражда опит, който винаги ще му бъде от полза по нататък.Стига да има желание, човек намира начини и решения. Когато чакаш наготово и разчиташ някой друг да ти свърши работата, крайният резултат не винаги е, такъв, какъвто си проектирал, като очакване и тогава разочарованията са големи, постъпките неразумни, които предизвикват напрежение и се засягат хора, които са ти подали ръка по възможно най-грозния начин. От такива моменти горчи много.
Имам 21 години трудов стаж. Заемала съм длъжности от различен характер в служебната йерархия-от изпълнител, експерт, до ръководна длъжност- била съм директор на детска градина. Към настоящия момент съм държавен служител и изпълнявам функциите на експерт. С една дума минала и тръгнала от най-ниското стъпало и трупала опит в много направления. Възпитаник съм на Софийския университет „ Св. Климент Охридски”. Университет с традиции и добра репутация, както в страната така и в чужбина. И въпреки това , знам, че още много неща не знам и надали ще ми стигне времето за още и нови и нови знания.
Дипломата, придобитата квалификацията на един човек безспорно са неговата визитка, самочувствие, себеуважение. Показваща неговата подготовка, неговото желание да се развива и утвърждава в определена професионална насоченост. Възхищавам се на хора с опит и умения. Приятно ми е да общувам с тях.Познавам невероятно добри лекари, юристи, компютърни специалисти, икономисти, преподаватели, дипломати, добри ръководители и мениджъри, които умеят добре да организират и мотивират колектива си и от комуникацията си с тях изпитвам само удовлетворение и взимам най-доброто от това ,което могат да ми дадат ,като житейски опит, съвет или препоръка.Знанията, които всеки един получава в Университета, касаят конкретна област и специалност и тя не винаги е достатъчна. Изисква се много допълнителна самоподготовка. Бързо променящото се време , динамиката на технологиите налагат ежедневно догонване на новостите и ако човек не осъзнае това , ще си остане с онзи минимум от знания, които няма как да го движат напред и да го направят конвертируем на трудовата борса. Един добър специалист става още по достоен за уважение и възхищение, когато притежава и редица личностни качества, като дисциплина, отговорност, колегиалност, умения да цени успехите на другите. Тогава тези хора са добрите имена и добрите модели на поведение в обществото. За тези хора се пише и говори с лекота, защото те тежат със собствената си визия от интелект и обща култура.Добрият специалист, който уважава себе си предава своя опит на тези, които вървят след него и така ги подкрепя и поощрява в тяхното начинание и нова работа. Уча се и самата аз уча. Когато на мен самата не ми достига нужното знание и опит търся съвета и помощта на по знаещите и по можещите, на хората с по-вече опит. Успеха и неуспеха учат по много начини и обогатяват човека и за това нашето отношение към тях трябва да е еднакво и да ги приемем по един и същи начин.
Не мога, трудно ми е да толерирам , да приема поведението на човек, особено млад, който не уважава достатъчно себе си , няма желание да се развива и не отчита предоставения му шанс да помогне на себе си и да покаже своя потенциал. Личният мотив, нагласата , ясната цел са много важни за всеки човек. Има ли ги ясно поставени идва и избора на начин, по който ще бъдат постигнати и реализирани. . Пътят, когато вървиш сам е много труден, много, споделям го от личен опит, но когато сам градиш успехите си, трудната победа е много по сладка, удовлетворението е голямо, защото знаеш цената и знаеш как си стигнал до нея и знаеш, че трябва да продължаваш да работиш върху себе си. Добрият професионалист се разпознава лесно.Той не търси нито излишно внимание, нито одобрението на околните постоянно. Той работи, а неговите дела и успехи говорят за него достатъчно ясно. Много още има да уча и за това, всеки ден отделям време за четене и самоподготовка. Това препоръчвам на младите с които се срещам и работя. Когато срещна хора, изключителни професионалисти се радвам много , и винаги благодаря на Съдбата за срещата ми с тях, защото знам, че и днес ще съм научила нещо ново, нещо полезно и ще съм имала възможността да общувам точно с тях. Познавам, общувам и с хора ,които не са имали възможност по една или друга причина да завършат висше образование - но това не им е попречило да се самообразоват, да работят върху себе си и да предизвикват възхищението ми. Когато човек иска-може и намира начини, когато не иска намира хиляди причини. На хора, търсещи постоянно извинения, оправдания и вина в другите никой не е способен нито да помогне, нито да повлияе, защото за да ти помогне някой първо трябва да си помогнеш сам.

Н. КарагьозоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да укрепим имунната си ситема и да я под...
Да укрепим имунната си ситема и да я подготвим да посрещне студената и влажна зима Хрема и хомео...
Още  ]
Студентка гушка дете, за да спре да се с...
Студентка гушка дете, за да спре да се самонаранява В Центъра за настаняване от семеен тип ле...
Още  ]
Захранване на бебето
Захранване на бебето Грешки при захранването Захранвайте бебето с оризова каша и месо на пюре ...
Още  ]
Разводът и влиянието му върху родителите...
Разводът и влиянието му върху родителите и децата Предполагам, всеки учител се е изправя...
Още  ]
Наркотиците
Наркотиците Наркомании в детството и юношеството Наркотиците - Да НЕ обричаме бъдещето си на прова...
Още  ]
  Моето Дете