Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Правилно ли се изразяваме? 29 10 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Правилно ли се изразяваме?
Страница 2
Страница 3
Правилно ли се изразяваме?

Не е важно какво ще кажеш много е важно и как ще го кажеш…


Когато искаме да кажем нещо, да споделим мисъл, мнение или изразим отношение към нещо-ние си служим с думите, с наличната лексика. А дали успяваме винаги да предадем това, което сме замислили???!! Често изпадаме в абсурдни ситуации, в които се чувстваме неудобно и виждаме ,че човекът срещу нас също изпитва дискомфорт… и се оказваме в ситуацията- Аз какво казах, а пък как ме разбраха????

Много е важно да умеем да подбираме правилните думи ,да ги построим така, че когато си служим с изречението да сме успели да кажем това ,което сме искали….това от една страна….от друга страна трябва да преценим дали рецепиента срещу нас / този, на когото предаваме, получателя/ дали има нужния капацитет да ни разбере и дали думите, с които ние си служим той ги разбира по начина, по който ние… С една дума всичко в ежедневието ни опира до разни умения – умение да общуваме, да се изразяваме, да водим разговори, да се извиняваме при необходимост,…и др.

По важното е, когато ни се случи неудобство вследствие на неправилно изразяваме да не изпадаме в състояние на срам , да се затваряме в себе си и да търсим оправдания-а да приемем този пропуск, като нещо върху което трябва да работим, да сме прецизни при подбора на думите, които ще направят мисълта ни ясна и съдържателна… и така да се развиваме и обогатяваме…., защото да се учим от грешките си е себеуважение и желание да се развиваме….

Всеки един човек има лексика , с която си служи и това определя неговия стил, почерк на общуване и изразяване….ако си служи с позната лексика ще бъде разбран, ако не- ще се налагат допълнителни обяснения, което ще отнеме време и ще предизвика често и излишни спорове.

Друга тенденция, която се забелязва е излишното старание да си служим с думи чуждици, като тук стремежът е да се демонстрира употребата на произволно запомнени думи-чуждици---/Тук не става дума за тези, които владеят и ползват свободно чужд език/- Най правилното усещане за човека се получава от неговото умее да си служи с официалния език, като го използва чисто и правилно, това показва и неговата култура към езика и умението му да борави с лексиката.

Да използваме онези думи , в които сме сигурни , знаем тяхното значение, да предадем мислите си така , че те да са ясни и разбираеми, Ако не сме разбрали човека срещу нас, да го попитаме смело и да си признаем, че не сме го разбрали. Когато говорим и обсъждаме пропуските и грешките си, ние само печелим от това…

Както един художник оглежда своята картина така и ние трябва ежедневно да оглеждаме ситуациите, през които преминаваме за да виждаме къде какво трябва да се бутне….само така, ще се чувстваме по- уверени по-смели по -опитни и ще изпитваме радост от това…..Правилните думи, правят мисълта ясна и предават онази енергия и чувство, които правят общуването желано, приятно и полезно.


Н. Карагьозова

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как децата разбират идеята за осиновяван...
Как децата разбират идеята за осиновяването в различните възрасти Как учат децата? Да знае...
Още  ]
Към вас Родители! Внимание възможни симп...
Към вас родители! Възможни симптоми при употреба на дроги. Трудно е д...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Новини, открития.....
Из електронния печат: новини, факти, открития, информация... Аутизмът е свързан с големината н...
Още  ]
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
  Моето Дете