Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Уверени деца със самочувствие 07 07 2020      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 
Уверени деца със самочувствие

Задача на всеки един социално или професионално ангажиран е да работи по посока на изграждане на уверено дето с вяра в собствените сили и възможности.

„Увереността и самочувствието са двете основни съставки, които родителят трябва да включи във възпитанието на своя наследник” казва италианската психоложка Паола Сантагостино.

„Не може”, „ Не прави така…”, „ Ще видиш ти сега…”, „Няма да излизаш, няма да ходиш никъде..… познати изрази нали? Или ги чуваме постоянно или ги използваме, без да си даваме сметка, че с тях засягаме и нараняваме много човека срещу нас, особено ако става дума за дете или юноша. Колкото по често ги използваме толкова по-вече скъсяваме и късаме емоционалната нишка с нашето дете. Тези изрази чувани постоянно са и една от причините децата ни да растат неуверени, несигурни, „свити” и пестеливи в това да изразяват чувствата си и да участват, като партньори в живота на възрастните. Забраните, ограниченията, строгия тон стават причина за задържане на вътрешната енергия, която е в изобилие при едно дете и за съжаление по късно тя вместо да бъде насочена в посока реализиране на задача с творчески резултати– тя се превръща в гняв, провокира агресивно поведение, която често е насочена навън, но в отделни случаи е насочена и към себе си- автоагресия.

Лесно ранима и уязвима е детската психика.Труден период е периодът на детството и юношеството-иска се много голямо търпение, такт, умение от страна на възрастния. Неговият опит и зрялост трябва да изграждат мост на доверие, да предложат нови подходи и умения в общуването с дете ,което „търси себе си” и своето място в света на възрастните. Много често постъпката или поведението на детето буди неодобрение или възмущение от страна на възрастния-но в никакъв случай не трябва да се бърза с осъждане или поставяне на ограничения. В такива ситуации родителят или учителят трябва в открит разговор да анализират постъпката на детето а не самото дете и да няма изрази от рода на- „ Знаех си- ти за нищо не ставаш, „ Теб не ти бива в нищо…….” Забележките, критиката трябва да бъде прецизна да провокира към положителна и позитивна промяна. Успехите, похвалите също не бива да се пресилени, те трябва да са реални, да поощряват, да насърчават да мотивират за нови успехи и да развиват увереност в собствените сили и възможности. Положителна оценка винаги е чакана ,желана от страна на детето и се приема с лекота, защото предизвиква положителни чувства. Детето иска да бъде оценено, да бъде видяно, чуто. За това към личността на детето трябва да се отнасяме с уважение, да подхождаме с разбиране към неговите тревоги, проблеми, потребности и нужди. Изрази и обръщения, като” Виждам, че нещо те тревожи..”, „Случило ли се е нещо…”, " Искаш ли да ми кажеш нещо”, са само от малкото примери, които ще накарат детето да се почувства уважено и защитено, това ще му даде сигурност и спокойствие и ще породи желание да сподели, да разкаже, да попита и това ще е моментът, в който дете и родител , дете и учител ще се почувстват равноправни, близки, съпричастни един към друг и заедно ще съпреживеят болката и радостта, успеха и неуспеха, заедно ще търсят решение на проблема, взаимно ще се вдъхновяват за нови идеи.

Постоянните забрани, заплахи, непремерените думи и изрази, обиди, ограничения са предпоставка за постоянна тревога, дисбаланс в отношенията, отключване на агресията и гневни изблици при децата и юношите. Това ги прави немотивирани, необщителни, плахи и неуравновесени.
Хармоничните отношения, емоционалният комфорт, взаимното доверие в семейството, в детската градина , училище и извън него са благоприятна основа за формиране на самоуверена личност, която би се справила с предизвикателствата на бързо променящата се социална среда или както казва и Джон Кехоу: „Нека всички заедно да помогнем за отглеждането на поколение от уверени в способностите си хора, с необременено мислене, решени да променят света към по добро”

Надие Карагьозова, магистър по педагогикаКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ранната превенция децата да не станат же...
Ранната превенция децата да не станат жертви или извършители на противообществени прояви Надие Ка...
Още  ]
Красивата усмивка е резултат от правил...
Красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена Д-р Селчук Салъфов...
Още  ]
Пубертетът: тема за разговор
Пубертетът: тема за разговор Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?...
Още  ]
Въпроси и отговори за интегрираното обуч...
Въпроси и отговори за интегрираното обучение Познавателните процеси при умствено изостаналите деца...
Още  ]
Обратната страна на памперсите
Обратната страна на памперсите Обрив от бебешки пелени Как да научим детето на чистота? Кога и к...
Още  ]
  Моето Дете