Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си! 02 04 2023      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си!
Страница 2


Сдружение "Майки срещу дрогата": Отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си!

Сдружение „ Майки срещу дрогата” е регистрирано през март 2004 г. в Пловдив, основатели са Веселина Божилова, Елка Паникян, Мариана Наумова и Мариана Ангелиева. Още в самото си начало се събират над 30 родители на наркозависими деца, предимно майки, които започват редовни срещи всеки четвъртък. В продължение на пет години срещите преминават при най- различни условия, често лоши, но упорито и всеотдайно работата върви.
В първата година от съществуването си сдружението преминава интензивен курс на обучение чрез срещи със специалисти, контакти с институции, прочит и дискусии на много текстове за наркозависимостта. Основният ни принцип е взаимопомощ, всеки, потърсил нашата подкрепа, е добре дошъл, не питаме за имена и месторабота, не водим регистър,просто помагаме.
През всичките тези години през нас са минали стотици семейства, потърсили помощ в един от най-ужасните периоди на живота си. Помагаме със съвети и споделен опит как да се мотивира детето да отиде да се лекува, как да се решават заплетени ситуации, как да се избере място за лечение и да се изпрати, как да се държат родителите по време на лечението и след това.
Сами по себе си пострадали жестоко от ситуацията с децата им, родителите почти без изключение стават жертви на съ-зависимостта. Техният начин на живот се променя драстично, те стават подвластни на болести на стреса, често губят и работа, понякога са жертви и на домашно насилие. Убедихме се в това, което специалистите знаят- че подобни групови сбирки са най- добрата терапия за родители. На тях те споделят случилото се, търсят отговори, намират подкрепа. Понякога просто възможността да споделиш открито с хора, които те разбират, е по-лечебно и важно от всичко друго. На нашите сбирки това се случва, идват хора за пръв път, споделят болката си и намират не само подкрепа на думи, но и реална помощ. От няколко месеца сме отделили специален ден за първи срещи с родители, които споделят в индивидуални разговори проблемите си и получават съвет и подкрепа от Елка Паникян.
Горди сме с това, че почти няма семейство, потърсило нашата помощ, което да не е успяло да мотивира детето си за лечение, изключенията са просто нищожно малки. Нашата помощ търсят не само родители, но и зависими, които се убедиха, че ние наистина разбираме това, което им се случва и сме готови да им подадем ръка в момент, когато са решили да се върнат от ръба, на който са стъпили.
От началото на 2009 година сдружението разполага с общинска къща, дадена ни под наем за 10 години и условия за наистина добра дейност. Продължават редовните родителски сбирки всеки четвъртък, всяка сряда пък е ден за индивидуални консултации за хора, които идват за пръв път. В къщата се провежда група на зависими под ръководството на психолог, има друг психолог и за индивидуална работа.
Предвиждаме нови дейности, които стават възможни благодарение на това, че активно продължаваме да работим, имаме съмишленици и най-вече- има огромен смисъл в това, което правим. Смисълът са всички тези момчета и момичета, които се върнаха към нормален живот.
Проблемът с наркотиците е залял цялата страна, големи и малки градове, села, а на много места хората нямат и най- елементарна информация за злото, което им се случва. Затова като наша важна задача схващаме инициирането на подобни на нашата родителски групи в страната, защото майките са сила. Те си помагат една на друга, помагат и на децата си, помагат на цялото общество. Няма нищо срамно в това, че се бориш за справянето с подобно зло, достойно е да защитаваш живота на своето, и на чуждите деца. Всички деца са на България. Затова от две години сдружение „Майки срещу дрогата” работи системно и упорито по създаването на свои клонове в страната.
Факт са и работят клоновете ни в Ямбол, Монтана и Габрово от 2008 година, към тях се присъединиха клоновете ни в София, Стара Загора, Свиленград и Балчик от началото на 2010. Градовете са избрани по един- единствен признак- наличие в тях на хора, които са засегнати от злото и които не искат да се примирят с него, а да се борят. Обществото не разбира докрай това, което ни се случва, държавата нехае, мнозина се възползват от нашата беда. През това време децата ни умират. Ние ви призоваваме- отърсете се от ненужния срам и не носете сами болката си. Заедно можете повече. Достойно е човек да се бори за живота на детето си, още по- достойно е да се бори за живота на всички деца. Последвайте нашия пример и станете част от нас!

Тв. поредица "Отвори очи!"

За контакти:
Пловдив, ул.”Арда” 9 А
Веселина Божилова – 0888 46 16 54, 032 58 15 32
Елка Паникян – 032 63 49 86, 0886472461
www.antidrugbg.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Спокоен детски сън
(Не) Спокоен детски сън Причините за безсънните нощи на най-малките са много - колики, н...
Още  ]
За и против ученическите униформи и вече...
За и против ученическите униформи и вечерния час Униформите в училище – ...
Още  ]
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
Ангина
Ангина Сливиците Защо боли гърлото? „Ангина" - една съвсем благозвучна дума за...
Още  ]
Задължителни ваксини – с цената на какво...
Задължителни ваксини – с цената на какво? Становище на фейсбук групата „За или ...
Още  ]
  Моето Дете