Търсене:
 
      Начало 15 07 2020      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Когато останете без работа
Страница 2

Когато останете без работа

Когато останете без работа не е настъпил краят на света! Според познатата поговорка “Всяко зло е за добро!” и вероятно това обстоятелство е началото на нещо ново и предизвикателно в професионалното ви развитие. И все пак какво следва да направите, ако останете без работа?

Независимо дали сте съкратен, уволнен или сте напуснали работа по свое желание или по взаимно съгласие, вие имате право на парично обезщетение, което като размер и период на изплащане зависи от причините за прекратяване на трудовия ви договор, осигурителния ви принос и годините трудов стаж. За целта е нужно да сте работили с трудов договор и да сте осигурявани поне необходимия минимум. След като получите документите си от работодателя, следва да се регистрирате в Агенцията по заетостта т.е. Бюро по труда и да представите заповед за прекратяване на трудов договор, трудова книжка, диплома за завършено образование и да попълните необходимите формуляри. Тази регистрация ви задължава веднъж месечно на определената дата да се явявате при вашия трудов посредник и да се подписвате, с което декларирате че не сте започнали работа, съответно ще получите информация за предлаганите работни места, ако проявявате интерес към тях.

След регистрацията, като безработен и съответно търсещ работа, следва да се регистрирате в НОИ откъдето всъщност ще ви бъдат изплащани обезщетенията. Този период ще бъдете здравно осигурени и ще ви се зачете за трудов стаж при пенсиониране. Всичко до тук е напълно безплатно. Ако сериозно си търсите работа обаче, това не е достатъчно, защото реално никой не се ангажира с това да ви потърси и намери работа. Добре е да се регистрирате поне в една частна агенция по заетостта, но там се заплаща определена такса, както и се удържа около ¼ от първата ви заплата, ако са ви помогнали да си намерите работа. Хубавото тук е, че частните агенции, за да имат приходи имат интерес да ви търсят работа. Друга алтернатива са сайтовете за работа, където търсенето и предлагането е директно, но тук бих ви посъветвала да бъдете по- пестеливи по отношение лични данни. Не на последно място са и колонките за работа във вестниците за обяви. Няма да е излишно и сами да обиколите някои инстанции и фирми, за да попитате дали нямат нужда от работна ръка и да оставите координати. Не разчитайте само на едно обещано място за работа, подавайте повече молби, за да имате повече шансове! Вероятно на много от обявените места няма да бъдете одобрени, но не считайте това за личен неуспех. За никого не е тайна, че много от свободните работни места се обявяват от работодателите формално, за да се спази закона, а реално предварително са решили кого да назначат, но това е част от порочната страна на системата.

Помислете за преквалификация, нова професия или изкарване на някакъв курс, това ще увеличи професионалните ви изяви и шанс за намиране на работа. Ако обичате да рискувате, съществува вариант да създадете своя малка фирма.
А ако сте млад специалист и до сега не сте работили, също имате право на регистрация в Бюро по труда, но без обезщетение. Минус е липсата на стаж, но никой не се е родил със стаж, плюс е че имате пресни знания в професията за която сте учили, което се цени от много работодатели.

Ако нямате високо образование и квалификация, не е невъзможно да си намерите работа, защото има и категория ниско квалифициран труд, който обаче не е особено привлекателен и не е добре платен. В тези случаи е добре да се позаинтересувате за някакви курсове или включване в програми по заетостта. Ако сте майка на малко дете, приоритет в търсенето на работа трябва да е подходящото работно време. Средствата са нещо много важно за благополучието на всеки човек, но децата са най-важното нещо на света.
Ако планирате забременяване и ползвате отпуск по майчинство, следва да сте работили и да сте били осигурявани минимум една година.

Знайте, че при подбор на кадри работодателите нямат право да делят хората по пол, възраст, етнос и раса или да изискват от вас условие близките години да не забременявате. Ако положението ви не е особено критично, не започвайте работа на всяка цена, защото за да се чувства човек удовлетворен е добре да се радва на приятна работна среда.

При подаване на документи, подгответе прецизно необходимия набор, напишете подробно и ясно SV и мотивационно писмо (ако се изисква такова), като опишете своите квалификации, умения и опит. Ако се наложи да се явите на интервю, постарайте се да запазите спокойствие. Покажете вежливо, сдържано и делово държание. Облеклото ви да бъде елегантно, но не предизвикателно. Говорете ясно и разбрано. На интервю място за цигара няма, дори и да ви бъде предложена от отсрещната страна! Добре е да покажете знания, но не и надмощие, бг работодателите не обичат по- знаещите от себе си служители. Добре е тактично да намерите начин и да попитате за размера на месечното възнаграждение, работното време и видът трудов договор, ако срещу вас стои почтен работодател тези въпроси няма да го притеснят и ще ви даде точна информация. Добре преценете, ако получите отговор, че "заплатата зависи от постигнатите резултати" или че възнаграждението е "атрактивно"!? Ако бъдете одобрени за работа изисквайте трудов договор, а ако бъде предпочетен друг кандидат, продължете с търсенето и се възползвайте от придобития вече опит. Успех!


Мариана Чомпалова- социален педагог

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете