Търсене:
 
      Начало 02 12 2020      
 
Оценка: / 24
СлабОтличен 

Как да съхраним любовта със семейния партньор?


За съжаление много често през годините на семейния живот любовта между партньорите угасва. Появата на децата, проблемите в работата, еднообразието в ежедневието често водят до загуба на чувства и интерес към човека с когото сме планирали в щастие да изживеем дните си. Уви времето преди брака и появата на децата е много по- различно от реалния семеен живот. В повечето случаи, партньорите престават да се изненадват и преоткриват. Тогава остава въпросът, как да съхраним любовта в семейния живот през годините?!

Романтични постъпки за мъжа

За някои мъже романтиката е смешна, за други тя е глупост, глезотия или в най-добрия случай тя не е необходима. Но, мъже, помнете, че за жените тя означава много. Нали бихте искали да доставите малко радост на съпругата си, да видите радост в очите й и да я накарате да се почувства специална!? Тогава спомнете си годините, когато “ходехте” преди да се ожените. По онова време се разхождахте често. Можете да се сетите за още идеи, които сте позабравили през онези години- от вас зависи дали ще си възвърнете “формата” като започнете да прилагате някои от тях отново. Грижете се за съпругата си, направете нещо, което сте правили в началото на вашата връзка.
- Преди да отидете на работа оставете цвете за съпругата си и бележка, като й напишете колко много значи тя за вас.
- Не пестете вълшебния израз :”Обичам те!”
- От време навреме ходете заедно на вечеря и прекарвайте вечерта, без да говорите за работа и проблеми. Ако децата са малки, поверявайте ги на баба и дядо, със сигурност радостта ще е взаимна и ще можете да бъдете напълно спокойни, че са в сигурни ръце.
- Понякога нпр. следващата събота, кажете на съпругата си, че тя е “кралицата на деня”. Заемете се с домакинската работа: разтребете къщата, пригответе храната, погрижете се за децата. Дайте й възможност поне един ден да си почине от ежедневните домакински задължения.
- Хвалете я пред децата и чужди хора за всичко, което тя върши.
- Демонстрирайте в отношенията си уважение и взаимно зачитане.
- За годишнина от сватбата и дори без повод направете изненада- напишете няколко бележки за това колко я обичате и цените. Сложете ги на различни места, така че след време тя да ги намери, нпр. в чекмеджетата на шкафа в книгата която чете, в кутията с бижута и др.
- Бъдете джентълмен: отваряйте й вратата, придърпвайте й стола за да седне, бъдете мил с нея. Помогнете й да простре прането или измийте съдовете.
- Прекарайте вечерта заедно. Разгледайте старите фотоалбуми, пуснете любимата й музика, потанцувайте.
– Пригответе храна за пикник, отидете на някое живописно място, разходете се, наслаждавайте се на пейзажа, хапнете сред природата и се насладете на спомени. Заминете сами, с децата или с приятели.
- Когато тръгвате или се прибирате от работа, не забравяйте целувката.

Ако искате да сте наистина романтичен мъж, за да разберете по- добре нуждите на жена си, може да й зададете някои от следните въпроси: На кое от местата, които сме посещавали искаш да отидем отново? Удовлетворена ли си от нашия интимен живот, какво мога да променя в отношението си към теб, за да се почувстваш още по- обичана? Кое събитие в нашия живот е било най- смешно в нашия живот? Кога през нашия съвместен живот се почувства най- щастлива? Кои три неща, които върша или говоря те карат да се чувстваш по- близка с мен и кои три неща, които върша ли говоря те отдалечават от мен? Кои са двете най- големи мечти в живота ти и с какво мога да ти помогна за тях?

Романтични подаръци

Бонбони, които вашата съпруга обича много. Цветята винаги са актуални. За рожден ден, годишнина или друг празник й купете нещо лично за нея, нещо за което тя си е мечтала отдавна, а не за къщата.

Романтично забягване

Спомнете си най- романтичната част от медения месец и я пресъздайте в по- малък мащаб. Идете на мястото, където сте били като младоженци и прекарайте там нощта. След това си направете романтична разходка.

Романтични постъпки за жената

Въпреки, че мъжете не винаги са инициатори на романтични изненади, със сигурност те се чувстват специални и поласкани от такива, особено когато любимата им жена покаже своята любов и внимание по един нестандартен начин, в момент когато не очакват или са изморени. Бъдете чувствителни към нуждите на половинките си и изобретателни. Дори с малко средства можете да покажете на съпруга си, че го цените и ви е приятно да прекарвате повече време само двамата.
- В присъствие на други хора казвайте колко обичате и цените съпруга си.
- Предложете му помощ по един от проектите, които отдавна му висят на главата.
- Спомнете си какво обича съпругът ви и го изненадайте. Събудете се сутрин по-рано от обикновено, пригответе му любимата закуска и я сервирайте в леглото, пуснете любимата му песен.
- Идете заедно за риба или на мач или направете нещо заедно, което той много харесва. Не пренебрегвайте семейните уикенди или почивки извън града.
- Пригответе заедно вечерята, след това погледайте филм.
- Идете на концерт или кино и се забавлявайте. Направете нещо весело и романтично, с което сте се занимавали в началото на вашата връзка. Дори и след появата на децата, отделяйте време само за вас двамата.
- Играйте вечер или през почивните дни заедно с децата си, има огромен избор от семейни игри на пазара.

Ако искате да бъдете една романтична жена, попитайте съпруга си за следните неща, за да можете да отговорите на нуждите му: Кои са нашите най- романтични срещи? Считаме ли брака си за наш приоритет и виждат ли това нашите деца? Какви мечти имаме относно брака си за напред? Ако можем да прекараме два дни само двамата, как би предложил да ги прекараме? Ако можеше да отидеш на което и да е място в света, къде би заминал и защо? Какво бих могла да направя, за да ти помогна в работата или в къщи? Какво мога да променя в отношението си към теб? Кои мои постъпки говорят за любовта ми към теб и какво бих могла да направя за да се почувстваш още по- обичан? Разкажи за този момент, когато си почувствал особена близост с мен! Кои три неща ти харесват да правим заедно?

Романтични подаръци за него

Хубав парфюм, риза, вратовръзка или нещо друго и го оставете в колата или в дрехите му заедно с бележка/картичка, като му напишете, че го обичате и се гордеете, че сте негова съпруга.
Подарете на съпруга си фотоколаж, който изобразява вашия семеен живот. Измислете интересно име на фотоколажа и го надпишете. Подарете му фотоалбум, който съдържа снимки с важни събития от ваши съвместен живот, надпишете всяка снимка.
И още нещо: Подарявайте му повече романтични вечери. Грижете се за своя привлекателен външен вид, бельо и козметика.

Ако искаш да отегчиш мъжа до теб или да го ядосаш!

- Най- саркастично му обясни къде стоят чорапите и къде да си прибере дрехите.
- Когато си ядосана, посрещни го на вратата с упреци: “Ти все закъсняваш!” “Не се сети да купиш хляб, нали?!” ”Дошли ми е до гуша от…!”
- Дай му да разбере колко много твоите родители превъзхождат неговите.
- Всячески се помъчи да нараниш мъжкото му достойнство!
- Спомени му за предходните си връзки и колко по- надеждни са били те?
- Показвай пренебрежението си към неговите съвети и предложения, като междувременно вършиш нещо друго, докато ти говори.
- Връхлитай го като съдия, точно когато си почива и му напомни за всичката несвършена работа и предстоящия ремонт в къщи.
- Никога не го хвали за успехите му, за да не се надува.
- Като се появи вкъщи, винаги започвай с проблемите, оплакванията и грижите и никога не го питай как е минал денят му.
- Показвай му възхищението си от другите мъже.
- Критикувай хобито, приятелите му, работата и всичко, което той харесва.
- Отрупвай го с ненужна информация за личния живот на съседите, колегите и със злъчни истории за познатите ви.
- Поставяй под съмнение обясненията му за закъсненията му или за несвършената работа.
- Никого не го изслушвай, а го прекъсвай, защото знаеш какво ще каже.
- Демонстрирай му колко си скапана от работа и го отблъсквай при всеки опит за интимна близост.
- Остави го да спи сам, а ти заспи при децата!

Нуждите на мъжа- какви са те и как да ги разбираме!?

Мъжът има нужда да “вижда” обичта на съпругата си чрез нещата, които тя прави за него. Не забравяйте, че мъжете възприемат нещата, когато ги виждат, а жените когато ги чувстват.
Мъжът има нужда да бъде обичан и да знае това, затова казвайте му го.
Той има нужда от възхищение и уважение, за да се чувства уверен.
Той иска да знае, че цените мнението му, съветите му и това, което прави за семейството и дома.
Нуждае се от разбиране и приемане такъв, какъвто е- с грешките и недостатъците си.
Той иска да бъде уважаван и зачитан за издръжката на семейството, която осигурява и за професионалните му качества.
Мъжът иска да оценявате и да му благодарите за помощта в домакинството, за да се чувства насърчен да помогне отново.
Мъжът има нужда съпругата му да говори за добрите му качества пред неговите приятели, общите познати и роднини.
Мъжът се нуждае от физическа близост и отзивчивост от страна на съпругата си. Експериментирайте, изненадвайте се взаимно, насладете се на нови усещания, заедно реализирайте еротичните си мечти, така че днес да не е като вчера.
Мъжът иска да се чувства водач и да бъде уважаван като мъж, да не е ”под чехъл”.
Не забравяйте, че мъжете са “големи деца”, те обичат да имат хобита, да играят на различни игри, да посещават спортни състезания, не им се сърдете за това.
Той често не разбира потребностите на жената и е необходимо съпругата тактично да му обясни чувствата си или нуждите си, за да знае той как да откликне. За да споделиш проблемите си трябва първо ти да го изслушаш. Говорете, много от проблемите в семействата се дължат на това, че партньорите не разговарят и не се изслушват. Бъдете едновременно съпрузи, партньори, любовници и приятели.
Не забравяй, че от теб зависи да помогнеш на съпруга си да стане по- чувствителен към твоите нужди и да помага вкъщи, като първо ти проявиш разбиране и уважение към него, като избягваш упреци, натяквания и подигравки и го почиташ като глава на семейството. Същевременно показвай му, че и ти държиш на уважението.

Езикът на любовта

Чувствам се обичан/а, когато направиш нещо за което съм те помолил/а.
Чувствам се обичан/а, когато ме гледаш в очите, докато разговаряме.
Чувствам се обичан/а, когато ме прегръщаш.
Чувствам се обичан/а, когато ме хвалиш.
Чувствам се обичан/а, когато ми подаряваш разни неща.
Чувствам се обичан/а, когато ми помагаш да свърша нещо.
Нуждая се всеки ден истински да си говорим.
Бих искал/а да ме целуваш по- често.
Мисля за хубавите думи дълго след като си ми ги казал/а.
Когато ми правиш малки подаръци- изненади, чувствам колко много означавам за теб.
Често споделям с приятели колко много ми помагаш.
Няма значение какво правим, просто ми е приятно да съм с теб.
Това, което правя с най- голямо удоволствие е да ти правя подаръци.
Когато искам да те зарадвам си мисля какво мога да направя за теб.
Мисля, че думата любов, означава “време с теб”.
Бих искал/а да се прегръщаме по-често.
Перфектният подарък е да ми казваш по-често “обичам те”.
Повече от всичко чакам с нетърпение времето, когато можем да сме заедно.
Много обичам да пиша и да получавам мили бележки и писма.
Пътят към сърцето ми е физическият израз на любовта.
Когато правиш нещо за мен, се чувствам обичан/а.
Ако бях богат/а всеки ден щях да ти правя подаръци.
Непрекъснато търся начини да свърша нещо, което смятам, че ти харесва или когато имаш нужда от помощ.
Много обичам да правим различни неща заедно.
Ако искаш да ми покажеш любовта си бъди много мил/а и ми го покажи с целувка.
Винаги, когато искам да ти покажа любовта си казвам колко те ценя.

Често хората махват с ръка и казват, че всичко това е невъзможно, поради ред битови проблеми и безпаричие. Аз смятам, че повечето от идеите дори не струват пари, освен това едно малко удоволствие може да бъде и скъпо и евтино според финансовите възможности на хората, но ако носи положителен заряд то ще бъде безценно. Ако има желание- винаги има начин да бъде изненадан и зарадван човека до нас, ако няма желание- се търсят причини... А и нали именно тези малки моменти на положителни емоции ни издигат над дребните битови проблеми... Иначе рискувате да забиете нос в ежедневието и в един момент то да ви дотежи.

Казано е: "Моят дом е моята крепост!" и колко добре би било след напрегнатия работен ден всеки да има възможност да се прибере в своята "крепост" и там да намери спокойствие, разбирателство и любов. Особено важно е за нормалното развитие на децата да израстват в спокойна семейна обстановка, в която цари взаимно зачитане и уважение между родителите. Не пестете жестовете на нежност, прегръдките и целувките пред децата си. Повярвайте, те предпочитат да видят мама и тати да се целунат, отколкото да се карат и нагрубяват.

Може би много от вас, ще си кажат :"Ако всичко това го изпълня, той/тя няма да го приеме и ще се почувствам неловко!" А може би той/тя отдавна очаква именно това от вас, тогава нищо не губите, просто опитайте, направете първата крачка и ще се уверите в промяната! И още нещо, разговаряйте, разговаряйте с партньора си за вашите мечти, чувства и желания, за вашите виждания по теми които ви вълнуват, само така ще можете взаимно да се опознаете. Грешката на много двойки е, че не разговарят и въпреки че с години живеят заедно, не се познават. Често мечтаят за едни и същи неща, а ги таят у себе си и не смеят да ги споделят един с друг. И когато се натрупат много несподелени мисли, идват многото неудовлетворени потребности, бракът се превръща в съжителство, връзката охладнява и често се търси пристан в изневярата...

Няма душа, която като й проговорите с езика на любовта, да не ви разбере. Ако един човек чувства, че го обичате, вие можете да го преобразите! Идеална рецепта за щастлив семеен живот няма, всичко е индивидуално, но винаги можем да си позволим малко повече романтика. Успех!

Мариана Чомпалова- Йорданова- социален педагог


НФ "Моето дете" подкрепя Седмицата на брака (1-14.02), вижте Тук!Коментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-10-01 14:52:00
Straxotna statia, triabva pove4e xora da 4etat i da se u4at ot tiax.
ytexa
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-11-11 18:43:22
Moia maj me e prenebregnal otkakto se e rodila dajteri4kata ni , pod4ti ne si govorim ili pak se karame v momentite na malkoto reazgovori pomejdyni, kato 4e li i dvamata zagybixme interes edin kam dryg, pravim lubov kolkoto da e e bej i tova ve4e e skyka za men.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-11-22 22:37:21
И при мен е така,откакто дъщеричката ми се роди,с мъжа ми се отчуждихме,а имаме 10г брак, детето сега е на 3г. Ден след ден установявам че не мога да живея с него. Отблъсна ме и с това че злоупотребяваше с алкохола.
Написано от Мариана Тодорова на 2012-01-29 11:54:44
Рискувайте и заложете на романтично забягване...лекува :) Успех!
Седмица на брака
Написано от nfmd на 2012-02-12 18:50:53
НФ "Моето дете" официално подкрепя и е партньор на инициативата "Международна седмица на брака 1-14.02.2012": http://www.brak.bg

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете