Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Спомените на един мъж от раждането на дете 14 06 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Спомените на един мъж от раждането на детеЕдна от най-важните роли на мъжа в брака е не само да снабдява и защитава съпругата си, но и да осигури горещата си подкрепа към нея. И вероятно най-уникалният шанс от страна на мъжа да демонстрира тази подкрепа е, когато настъпи часът на раждането. Днес в Европа и западните страни по-голямата част от мъжете присъстват на раждането на съпругите си. В България било поради незнание, нежелание, отвращение или просто поради финансови причини, това все още не е съвсем популярно, при все че повечето родилни домове дават тази възможност.
Като всяка нова идея, мъжкото присъствие в родилната зала, е дискутирано в публичното пространство и разбира се има своите привърженици и опоненти. Основният претекст от страна на противниците на идеята мъжът да присъства на раждането е стресът, който може да се преживее при вида на страдащата съпруга, както и предположението, че мъжът ще престане да има полово влечение, след видяното. Поддръжниците на тази идея пък вярват, че присъствието на бащата ще заздрави брака, ще донесе по-голяма сигурност на съпругата и ще увеличи радостта при първата среща с бебето.
За разлика от повечето материали, които пиша (и за които се старая да имам достатъчно информация), тази статия е по-скоро субективна. Субективна, защото съм присъствал на едно от ражданията на съпругата ми и това е променило завинаги моето отношение към нея и жените като цяло. За мое най-голямо съжаление не успях да присъствам на второто раждане, заради невъзможността да бъда допуснат в операционната, тъй като жена ми трябваще да роди с цезарово сечение. Сега, докато пиша тези редове и Снежи ми каза, че е щяло да бъде съвсем различно, ако съм бил до нея в този момент. Сигурно ще съжалявам за това докато дишам.
За мен и жена ми това никога не е било опция - не знам дали поради дълбоката емоционална връзка, която се създаде между нас или заради горящото в сърцата ни убеждение, че ние трябва да преминем през този прекрасен миг заедно!
Когато пристигнахме в болницата, Снежи почти нямаше разкритие и ние бяхме за близо девет часа във VIP-залата. За мен беше толкова важно да бъда до нея, да я насърчавам и да й шепна в ухото колко е важна за мен. Тъй като на лекарите не им се чакаше (разбрах това в последствие), те й сложиха системи, предизвикващи раждането. Вследствие на това, тя имаше много силни болки. Лекарят изглеждаше видимо притеснен, особено след моята намеса и въпрос дали е сигурен в това, което прави. Очевидно не очакваше също да извикам целия екип в болницата, за да сме сигурни, че вземат правилното решение. Мъже, ние просто трябва да подкрепим нашите съпруги в най-важния от живота им момент!
Тоновете на бебето паднаха и лекарите решиха да пристъпят към секцио. Сложиха маска на лицето й, понеже губеше кислород. Не мога да забравя как жена ми се извиваше от болки, а в същото време се притесняваше, че не съм ял нищо. После я отведоха в операционната. Исках и аз да присъствам, но не ме пуснаха.
Защо разказвам всичко това? Нещо дълбоко се случи в мен - връзката ни се изкачи на съвсем различно ниво оттогава и аз просто знаех, че съм готов да дам живота си за нея. Любовта ми към Снежи не беше само емоционална - между нас наистина се случи нещо, което трудно мога да опиша - дълбоко свързване и единство. През всички шест години на нашия брак е нямало и веднъж, когато да си помисля за друга жена.
Ако ти си мъж и си разбрал, че скоро ще ставаш баща, може би следващите няколко съвети ще ти помогнат, ако си решил да присъстваш на раждането на твоята съпруга:
1. Направи всичко по силите си да присъстваш на курсове за родители, организирани от самата болница, в която ще ражда съпругата ти или от други организации. Разпитай за колкото се може повече детайли, понеже преживяването, което ще изпиташ, макар и много свързващо, е наистина силно и може би болезнено за самия теб;
2. Осъзнай своята отговорност като мъж да подкрепиш съпругата си в най-важния от живота й момент. Разбира се, ако тя не желая ти да присъстваш, ще трябва да приемеш нейния отказ, ако наистина държиш на нея;
3. Бъди готов да направиш всичко, което пожелае съпругата ти в болницата - да й занесеш дрехи, лекарства, храна, списания. Слушай внимателно всичко, което тя ти каже и бъди на разположение!
4. По време на раждането не се притеснявай да задаваш въпроси към израждащия лекар, акушерките, както и да ги попиташ за причините, поради които предприемат дадено действие (слагането на системи за предизвикване на раждането например);
5. Твоето участие по време на раждането на съпругата е от огромно значение:
- дръж я през цялото време за ръка;
- повтаряй й колко много я обичаш;
- масажирай я;
- дишай заедно с нея при напъните;
- помогни й да се отпусне;
И... разбира се - бъди готов да прережеш пъпната връв и да гушнеш веднага бебето.

Стоян Георгиев
Източник: http://semeistvo.bg

БР: Статията е публикувана със съгласието на автора.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
Никне ни първото зъбче
Никне ни първото зъбче Прекрасно е когато в детската усмивка грейне първото зъбче. Обикнов...
Още  ]
Загуба на апетит
Загуба на апетит Нервно безапетитие Непоносимост към храна Храненето е основна жизнен...
Още  ]
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
Често алергия е причината за постоянните...
Често алергия е причината за постоянните простуди Алергиите през лятото От полиноза страдат и деца...
Още  ]
  Моето Дете