Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да предпазим детето от насилие 07 08 2020      
 
Оценка: / 15
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Как да предпазим детето от насилие
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Малтретираното дете / Child abuse syndrome /

Малтретирането на безпомощни деца е опасно социално деяние, което излиза извън рамките на семейната клетка и личностните взаимоотношения.
Най – често обект на насилие са бебетата и прохождащите деца, но се наблюдава и сред по- големите.
Бедността, неграмотността , враждебната социална среда, злоупотребата с алкохол или наркотици са основни рискови фактори, предпоставящи малтретирането на децата.
В общи линии се различават шест основни синдрома, които показват различни аспекти на агресивните посегателства върху децата:
-Синдром на битото дете
-Синдром на друсаното бебе
-Синдром на занемареното дете
-Синдром на Мюнхаузен
-Стресираното дете
-Полови извращения
СИНДРОМ НА БИТОТО ДЕТЕ
Физическото малтретиране на малкото дете се нарича синдром на битото дете. Той включва разнообразни видове травми като счупвания на костите на крайниците, ребрата или черепа, ставни увреждания, хематоми и наранявания на меките тъкани, увреждания на лицевите органни части.
Основната характеристика е , че се наблюдават увреждания , възникнали в различен период от време – наред с пресните белези се наблюдават и стари отминаващи признаци за травма. Физическото малтретиране представлява акт на агресия от страна на възрастния , даже и когато той няма намерение да нарани детето. Това включва стискане с ръце или удари с юмрук и крак, скубане на косите и извиване на ушите, запушвания на устата, ухапвания и др.
СИНДРОМ НА ДРУСАНОТО БЕБЕ
Друга форма на физическо малтретиране е синдрома на друсаното бебе. Когато детето е много неспокойно , често се стига до там, че родителят или възпитателят започват да го друсат грубо, за да спре да пищи. Крехките мускули на врата на бебето не поддържат здраво главата и мозъкът му претърпява тежки контузии, които водят до неврологични проблеми, а понякога и до смърт. По невинна форма е , когато родителите подхвърлят бебето нависоко, без да осъзнават , че това също е възможна причина за травми на мозъка.
СИНДРОМ НА ЗАНЕМАРЕНОТО ДЕТЕ
Занемаряването представлява отказ от осигуряване на основните нужди на детето. Този акт може да се разглежда като физическо , емоционално и ментално занемаряване. Характеризира се с неподходящо и нередовно хранене, недостатъчно внимание и никакви грижи или майчина обич, пълно изоставяне на детето на ежедневните опасности в дома и на улицата, никакъв контрол върху обучението и др.
При малките деца, изоставени в домовете за отглеждане, се наблюдават най – често прояви на руминация, при което децата бъркат в устата си и сами прeдизвикват връщане на храната , за да я преживят и преглътнат отново. По – големите деца се отличават с мръсните си дрехи , лошата хигиена на тялото и зъбите, непрестанен глад и навик да си присвояват чужди закуски.
СИНДРОМ НА МЮНХАУЗЕН
Една особена и трудна за разпознаване форма на малтретирано дете. При него родителят , най – често майката , причинява увреждания на детето, за да симулира някаква болест, налагаща хоспитализация.
В по – леката си форма майката смесва с кръв изпражненията му или упорито твърди , че детето повръща непрестанно , с което имитира някакво заболяване. При всички случаи родителят настоява детето да бъде прието в болница за изследване и лечение.
В нашата страна е по-скоро неразпознат, като се проявява в по – лека форма – майката твърди, че детето й страда от определено заболяване. Тя изтъква съответните симптоми и настоява детето да бъде лекувано, а ако лекарят не задоволи очакванията й , отива при друг.
Обикновено това са начетени и интелигентни хора, които подробно са запознати с различните заболявания. Тяхното състояние е психопатологично. Това е способ да получат съчувствие и внимание, особено ако са поставени в изолация – самотни и изоставени майки.
ЕМОЦИОНАЛНО СТРЕСИРАНИ
Детето е непрекъснато подложено на негативни излъчвания от различен характер, което подтиска психическата и физическа активност.
Наред с това сексуалната злоупотреба и малтретиране на малките деца занапред ще получава все по – голяма гласност у нас.

Българска медицинска практика
Източник: www.d-rmario.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските кошмари
Детските кошмари Децата и тъмното Как да победим страха от тъмното у детето Ако през де...
Още  ]
Хиперактивност
Хиперактивност 20 симптома, според които е вероятно детето да страда от хиперактивност с дефицит на...
Още  ]
Рисувателните тестове за деца
Рисувателните тестове за деца- допълнителен елемент в психодиагностиката РИСУНКА- ТЕСТ Рисув...
Още  ]
Деца убиват деца
Деца убиват деца Криминалистите оценяват случая като безпрецедентен за последните 20 годин...
Още  ]
Интервю с гл. ас. Йорданка Енева
Използвайте правилен модел на говор в семейството! Интервю с гл. ас. Йорданка Енева, препод...
Още  ]
  Моето Дете