Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да предпазим детето от насилие 03 08 2020      
 
Оценка: / 15
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Как да предпазим детето от насилие
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Всяко дете трябва да знае!

Физическо насилие

Физическото насилие е всяка една постъпка, с която един човек може да нарани тялото ти. Няма значение дали ти причинява болка или само би могъл да го направи (т.е. предизвиква опасни ситуации).
Ако някой те:
* Блъска
* Удря ти шамар
* Скубе
* Удря с юмрук
* Рита
* Гори с цигара по тялото
* Души
* Замеря с предмети по теб
* Драска
* Плюe
* Хваща и извива ръцете ти
* Напада те с оръжие
* Връзва те или задържа
* Поставя в опасни ситуации (например шофира с висока скорост и ти си в колата), то той застрашава твоето здраве.

Психическо насилие

Психическо насилие са всички постъпки, които могат да попречат на развитието ти, на възможността да реализираш способностите си и да се справяш с трудните ситуации. Когато някой те подценява, подиграва се с теб, заплашва те, държи се несправедливо с теб, отхвърля те или проявява друг вид лошо отношение той накърнява достойнството ти и нарушава спокойствието ти.
Когато някой постъпва така:
* Принуждава те /например да извършваш вреден за теб или не по твоите сили труд/
* Заплашва те
* Заканва ти се
* Унизява те
* Обвинява те
* Обижда те
* Внушава ти психическа болест /казва ти, че си луд/
* Не ти позволява да се виждаш с хората, които са важни за теб
* Отрича, че е използвал насилие, а ти знаеш, че го е направил
* Отвлича те или те задържа без твоето съгласие
* Заплашва те, че ще се откаже от това да бъде твой родител/настойник
* Държи се с теб като с прислуга,
макар и да не оставя видими рани по тялото ти, извърша насилие, което те кара да се чувстваш по-лош и по-нещастен от другите.
Понякога се случва така, че друг човек може да те накара да се чувстваш зле, без да те насилва. Но той може да прави това с любимият ти човек, животно или предмет. По този начин този, който ти причинява това, използва твоите чувства и чрез нараняването на другите наранява и теб. Психическото насилие не оставя видими рани и затова трудно се доказва. Но лекарите, психиатрите и психолозите са обучени да разпознават последствията от него, така че ако мислиш, че си бил жертва на психическо насилие се обърни към специалист.

Сексуално насилие

Сексът е едно прекрасно изживяване между зрели хора, които изпитват привличане, любов помежду си. Сексът не е просто да гледаш някого, да го докосваш, да го целуваш. Той е взаимното удоволствие, което двама души изпитват от тези действия.
Ако си дете, което не знае какво е секс и сексуалност (www.bash.bg) или ти е неприятно да те целуват, докосват по тялото, главата, косата и изразяваш нежелание към докосванията и целувките на друг човек, а той продължава, то той извършва сексуално насилие. Сексуалното насилие е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и се наказва от законите на всяка една държава по света.
Кои постъпки могат да се смятат за сексуално насилие?
1. Изнасилване (може да включва 1,2 и 3)
2. Сексуални целувки
3. Анален полов акт (акт, свързан с проникване в ануса)
4. Орален полов акт (акт, свързан с проникване в устата)
5. Снимане с камера или фотоапарат по време на полов акт
6. Докосване и милване на интимните части на тялото
7. Принуждаване към докосване и милване на интимните части на друг
8. Принуждаване към разглеждане на порнографски снимки и филми (материали, които визуално изобразяват деца, участващи в сексуални действия)
9. Заснемане на порнографски снимки и филми
10. Използване на предмети, които се въвеждат във вагината или ануса
11. Събличане и позиране
12. Неприлични коментари за тялото
Понякога може да не чувстваш постъпките на другия като насилие. Така се случва, защото ти не знаеш какво е секс, сексуалност, сексуално насилие. Или просто защото изпитваш някакво неразбираемо за теб удоволствие. Объркан си, срамуваш се. Не се притеснявай. Няма нищо ненормално в твоето усещане. Ненормално е това, което прави насилникът с теб. Често се случва насилникът да примамва с пари, бонбони и други храни, играчки, обич, грижи като в замяна иска да си поиграете на семейство, доктори, фотографи и фотомодели. А всъщност избира такива игри, за да може да се доближи до теб, за да намери повод да те докосне. По този начин злоупотребява с твоето доверие. След това те моли да запазиш случилото се в тайна, защото ако някой разбере ще ти се подиграе. Или пък, защото родителите или настойниците ти ще те накажат или няма да те обичат вече. Или те заплашва, че ако споделиш с някого за случилото се, ще ти се случи нещо лошо.
НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАЙ НА ЗАПЛАХИТЕ! СПОДЕЛИ С НЯКОЙ ВЪЗРАСТЕН ИЛИ С ЧОВЕК, НА КОГОТО ИМАШ ДОВЕРИЕ!

Сексуална експлоатация

Тази страница е посветена на проблема СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. След като вече знаеш какво е насилие и какви видове може да разпознаеш, е време да разбереш какво е сексуална експлоатация.
Какво е ЕКСПЛОАТАЦИЯ?
Тази дума означава ИЗПОЛЗВАНЕ, УПОТРЕБА. Сигурно вече се досещаш, че думата има две значения. Едното е в добрия смисъл, например „да използваш вилица, когато се храниш”. А пък другото значение е в лошия смисъл, например „да използваш приятеля си”. Кога казваме, че използваме някого? Това се случва, когато например твой съученик или приятел ти напише домашната работа, а пък ти получиш за същата домашна работа добра оценка. В този случай, за извършеното от друг човек (от съученика ти), ти получаваш облага (добра оценка). Използвал си чуждия труд за собствени цели. Може да се каже, че си извършил ЕКСПЛОАТАЦИЯ на своя приятел или съученик.
Нека припомним какво означава СЕКСУАЛНА?
Думата секс на английски език означава ПОЛ. Например женски пол и мъжки пол, жена и мъж. Сексът пък е отношението на мъжа и жената един към друг – т.е. чувствата, привличането и удоволствието, което изпитват, когато са заедно. Сексът това са целувките, докосванията, милванията, прегръдките, половия акт между двама човека.
Какво всъщност е СЕКСУАЛНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ?
Това е вид сексуално насилие. Сигурно си спомняш, че при сексуалното насилие някой (възрастен или друго дете) те принуждава да извършваш неща, за да доставиш удоволствие на някой познат или непознат чичко, леля, батко, кака. При експлоатацията насилникът може да изпитва сексуално удоволствие, но също така може да предоставя сексуално удоволствие на друг човек чрез теб. Например може да те принуди да целуваш, докосваш, милваш друг чичко, леля, батко, кака. А в същото време той ще получи някаква облага от това. Например пари, дрехи, храна, бижута и т.н. Такова действие се нарича СКЛОНЯВАНЕ НА ДЕТЕ КЪМ ПРОСТИТУЦИЯ и се наказва от законите.
Също така, ако някой те заснема с фотоапарат или камера и те моли да се съблечеш, да целуваш, милваш или докосваш друг човек например по интимните части, или друг човек да прави същото с теб, то това също е сексуална експлоатация и се нарича СКЛОНЯВАНЕ КЪМ ПОРНОГРАФИЯ. Порнографията това са всякакви материали – снимки, филми – които изобразяват възрастни или деца участващи в сексуални действия. Както склоняването към порнография на деца, така и притежаването на порнографски материали с деца, продажбата и предлагането на такива материали е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и се наказва от българските и чуждестранни закони.
Защо споменаваме и чуждестранните закони? Това е много важно да се знае, защото се случва възрастни да извеждат деца извън границите на България, за да ги принуждават да проституират или да се снимат в порнографски материали. Това се нарича ТРАФИК НА ДЕЦА С ЦЕЛ СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Независимо къде се намираш, трябва да не забравяш, че както сексуалната експлоатация, така и насилието във всяка една негова форма е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Правила, за да избегнеш насилието!

НИКОГА НЕ:
· Приемай лакомства, дъвки или вещи от непознати.
· Тръгвай с непознати, дори когато са ти симпатични и казват, че са изпратени от близки или родителите ти.
· Влизай в колата на непознати.
· Казвай, че си сам в къщи.
· Преминавай сам през безлюдни места.
· Споделяй с непознати.
ВИНАГИ:
· Предупреждавай семейството си къде и с кого отиваш.
Така ще се чувстваш сигурен, че ако нещо се случи, близките ти ще знаят къде да те потърсят.
· Движи се в компания по осветени и оживени улици. Движи се срещу посоката на движение на автомобилите.
· Се обаждай в къщи, за да предупредиш, ако се наложи да закъснееш. Трябва да знаеш телефонните номера на родителите си на работното им място, за да можеш винаги да ги потърсиш при нужда.
· Търси веднага помощ от униформени лица /полицаи, охрана, военен или портиер/, ако забележиш, че някой те следва.
· Викай силно “ПОМОЩ” или “НЕ ИСКАМ”, ако някой направи нещо против твоето желание или иска да те отвлече.
· Споделяй с по-възрастен, с приятел или педагогическия съветник в училище, ако поведението на твой близък, приятел или роднина те притеснява.
· Всеки може да изпадне в беда. Не се срамувай да говориш за това с приятели, потърси помощ.
· Имай доверие на възрастните, говори с тях за проблемите, които са твърде важни за теб, но не можеш да се справиш сам. Много хора държат на теб. Не си сам.
· Казвай “НЕ”, ако някой се опита да те докосне по начин, който те плаши и не ти е приятен. Не пази това в тайна и го сподели с близък, на когото имаш доверие.

ДАЗД

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Опасна ли е заушката?
Опасна ли е заушката? Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболя...
Още  ]
Трудната възраст
Трудната възраст "Трудната възраст" на подрастващите създава много главоболия, к...
Още  ]
Ако детето не може да заспи
Ако детето не може да заспи Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта. На та...
Още  ]
Как да предпазим децата си от късогледст...
Как да предпазим децата си от късогледство? ...
Още  ]
Генетична консултация
Генетична консултация Натрупаните през последните години познания от изследванията в обл...
Още  ]
  Моето Дете