Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Синдромът вечно болни деца 18 05 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Синдромът вечно болни деца

Синдромът вечно болни деца Дори да смятате, че детето ви няма този синдром, трябва да бъдете особено внимателни. Той се придобива. Най-вече в детската ясла/градина. Разбира се има детски градини и детски градини. Но има градини, които си приличат именно по този синдром.
Защо се получава и кой е виновен? Това е един от онези въртеливи въпроси, в които всички са виновни и няма никой, който да понесе отговорността.
Децата се раждат и едва проходили и все още не окопитили се що за свят е българският, родителите им ги завеждат в детската ясла. Не защото го искат, а защото са принудени от обстоятелствата, както се казва: не искат да загубят работата си, нуждаят се от повече финанси и други подобни битовизми.
Въпреки че като цяло педиатрите препоръчват, особено момченцата, да не бъдат отделяни от домашната си среда поне до три годишна възраст, защото те по-трудно преживяват раздялата с близките си и по-трудно се адаптират, децата отиват в детската ясла – без добре изграден имунитет, а някой и без хигиенни навици. Но системата на съвременната матрица е такава.
Привилегировани са децата, които са се родили в по-богати семейства и могат до по-късна възраст да останат у дома, дори и с бавачка.
Но колкото и добре да е в къщи, рано или късно трябва да се тръгне на детска градина. Предучилищната е задължителна. А и никой не оспорва, че детската градина е важна за асоциирането на децата в обществото.
Но защо пращани на детска градина те започват и да боледуват?
Фактите са, че децата се заразяват едно от друго и в рамките на един месец поне по веднъж на всяко едно се налага да си остане в къщи за по няколко дни. И от тук се появява така познатият на всички майки с малки палавници – синдром на вечно болните деца.
Основната причина е, че в детската градина децата за първи път се срещат с различните щамове на вирусите и най-вече защото родителите водят децата си болни или полуболни на градина.
Съвсем нормално е в групата няколко деца да кихат, други да кашлят. В някои градини госпожите се превръщат в медицински сестри и по молба на майките дават на определен час сиропи на децата им.
Всички са единодушни, че това не е правилно, но че няма адекватен изход от ситуацията. Майките не могат да отсъстват от работа, някои дори и само за една седмица, а децата не могат да оздравеят за два дни.
Много от работодателите не плащат болничните, не дават отпуск на служителките си, а други за по-сигурното решение на проблеми от този сорт просто избягват да назначават жени с малки деца. Това е по условие – имаш малко дете, значи много ще отсъстваш – следователно не си надежден персонал.
Но директорите на някои детски градини са категорични, че няма да допускат болни деца в групите, но тогава пък майките ревностно започват да се надпреварват да доказват, че техните деца са здрави, а и във времето на вирусите групите опустяват и някои от преподавателите трябва да излязат в принудителен отпуск.
В крайна сметка излиза, че никой няма изгода от това децата да останат по-дълго време у дома и да се излекуват качествено.
Всички много добре знаем препоръките и предписанията. Но на практика историята се повтаря година след година. Защо е така и има ли шанс това статукво да се промени?

В. Генова
Източник: www.az-jenata.com


Коментари
ясли
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-01-26 13:15:24
Съгласна сам със статията и съм на същото мнение,но смятам че има още един немалък проблем.Недобросъвестни родители.Преди два дни една маика доведи детето си болно,защото персонала в яслите щял да се грижи за детето по-добре отколкото нея.Дори не знаеше какви капки да купи на детето си за хремата му.Какво да правят останалите родители в такива случай!
zashto e taka?neshto ne e kakto tribva m
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-01-28 13:55:36
taka e.tovae goliam stimul da imash deca.kato otsastvash ot rabota nikoi ne te tarpi.a decata se razboliavat vsichki go znaem.kato ne rabotish pak parite ne stigat. chestno da vi kaja i az sam si prashtala deteto kashlishto.kogato rabotix.sega sam po maichinstvo.i si go gledam.kogato pak si v kashti zashto da hodi na detska.neshto ne ekakto triabva mai.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю с Д-р Валерия Евтимова
Не забравяйте, че децата са по-умни от родителите си! Интервю с д-р Валерия Евтимова-ал...
Още  ]
Децата и неврозите
Децата и неврозите Зачестяват неврозите в детска възраст В наши дни детските неврози и н...
Още  ]
Октомври - месец на оралната хигиена
  Октомври - месец на оралната хигиена От 1 до 31 октомври 2010 година ще се проведе стан...
Още  ]
Детската градина
Детската градина!? Когато детето тръгне на ясла или детска градина Адаптацията на детето в ...
Още  ]
Фамилна терапия
Фамилна терапия – основни понятия и приложение ВъведениеФамилната терапия (ФТ) е психотерап...
Още  ]
  Моето Дете