Търсене:
 
      Начало 30 11 2023      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Инициатива за промени в детското здравеопазване
Страница 2
Страница 3

Инициатива на НФМД за промени в детското здравеопазване

Национален форум "Моето дете": www.moetodete.com и Инициативата "Спаси, дари на...": www.save-darina.org с подкрепата на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", десет водещи интернет издания и електронни медии и родители подготвихме петиция за промени в детското здравеопазване, адресирана до НС, МС, МЗ, НЗОК, ДАЗД и всички парламентарно представени политически партии. Петицията е в памет на всички дечица, които вече не са между нас, не защото медицината е безсилна да помогне, а поради недостиг на пари за лечението им. България е на първо място по детска смъртност в ЕС. Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но на практика това не е така. При необходимост да се извърши животоспасяваща операция на дете, например трансплантация в чужбина, която е със сума непосилна за средностатистическия българин, държавата често се дистанцира и родителите са принудени сами да организират кампании за набиране на средства за тяхното лечение. Всички сме свидетели как с всевъзможни резпродажби, смс-и и др. се набират средства, за да бъде спасен детски живот.Това често води до загуба на време и до влошаване на състоянието на децата и в много случаи последствията за живота им са фатални. Създаден е и Ц-р "Фонд за лечение на деца", който явно не е достатъчен. Ние искаме гарантирана медицински помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина.
Нашето предложение:
1. Правителството на Република България да подготви и внесе за обсъждане и гласуване в Народното събрание закон, според който държавата да осигурява изцяло финансовата помощ, необходима за животоспасяващите операции на деца и трансплантации, извършващи се в чужбина. Да се гарантира и следоперационна медицинска помощ, консултации и наблюдение от екипа, извършил операцията!
-Процедурата да бъде максимално опростена, към настоящия момент е изключително мудна и сама по себе си е едно огромно ходене по мъките.
-Транспортирането на малките пациенти да се извършва безплатно и от специално обучен за целта екип и необходимата апаратура.
-Процент от здравно осигурителната вноска на всеки здравно осигурен български гражданин да е целева и да постъпва във фонд за лечение на деца, чието лечение струва над определена сума, определена от законодателя.
2. Да бъдат ревизирани член 22 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и член 35 от Закона за корпоративното доходно облагане с цел насърчаване на дарителството, като всички дарения за лечението на болни деца бъдат освободени от данъци. В Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който е предвидено отпадане на всички данъчни облекчения за дарители, като са неясни причините за отпадането им.
3. Значителни намаления на лекарствата за всяко българско дете независимо от вида и степента на заболяването му до 18 год. възраст. В повечето страни лечението и лекарствата за деца са безплатни или със значителни намаления.
- Неограничен брой направления за специалисти относно консултации за детски здравословни проблеми.
Петицията е подкрепена от над 4000 родители за което сме им безкрайно благодарни. Получихме изчерпателен отговор от МС, но който не ни дава конкретен отговор за конкретни постъпки с който да бъдем уверени, че нещата ще се подобрят в положителна посока:
Благодарение на Инициативата "Спаси, дари на..." и ред електронни издания беше разпространяван зовът за помощ на болните деца. С доброволни дарения от обикновени хора бяха събрани директно в банковите сметки на децата необходимите средства за лечението им (Дарина, Светлозар, Симона, Данко, Мартин, Евелина и др.), сега върви кампания за още шест деца и въпросът ни към МЗ е как точно им помогна или ще им помогне държавата, за да бъдат спасени? Всеки здравомислещ човек не иска повече да чете зов за помощ за спасение на детски живот, защото това трябва да бъде гарантирано от държавата! Когато един родител изпадне в беда и детето му трябва да бъде спасено, да не се превръща в просяк, а наистина да бъде направено необходимото детето да има шанс да живее, защото децата са най-голямото богатство на света!
До кога ще виждаме обявления за набиране на средства за болни деца, които не могат да бъдат лекувани поради липса на средства! ? Ние вярваме, че държавата има пари за здравето и живота на всяко българско дете и детското здравеопазване трябва да бъде гарантирано от нея!! Очакваме вашите мнения по темата и призив да ги изпращате освен на инициаторите и до горепосочените инстанции!
Още по темата: Тук
Петицията: Тук.

НФМД
15.01.2008 г.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете