Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Ако детето не може да заспи 02 04 2023      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Ако детето не може да заспи

Ако детето не може да заспи Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта. На такива родители просто да им завидиш. Други нямат този късмет. Техните деца имат проблем със съня - проплакват, будят се, мятат се неспокойни и дори стават и започват да си играят. През деня може и да си наваксат със спане, но дори и да не спят, са бодри и жизнени. Безсънието им се отразява единствено на родителите. Много са причините, водещи до безсъние, и колкото и да се допитвате до педиатъра, са ми трябва да ги откриете, вие най-добре си познавате детето. В противен случай малкото "вампирче" просто ще ви изсмуче жизнените сили.
БОЛЕСТИ
Класически пример за лош сън при бебетата и малките деца е хремата.
Уж невинно заболяване, но малкото не може да диша, пъшка, изнервя се, плаче. Когато детето е болно, обикновено родителите затоплят стаята повече от необходимото от страх да не настине още повече, но това допълнително влошава нещата. Въздухът става сух и нослето се запушва още повече, детето започва да кашля. Промивайте носа с физиологичен разтвор, той е безвреден, и ако това не помогне, поставете капки за отпушване на носа. Повдигнете леглото от страна на главата, за да не се стичат секрети в гърлото. Температурата също нарушава съня. Също като възрастните и малкото дете има главоболие и мускулни болки, но не може да си каже, затова плаче и стене. Дайте лекарство против температура, най-бързо действат свещичките, поставени в ануса. Лекарствата против повръщане под формата на свещички също са най-удобни през нощта, те няма как да бъдат повърнати.
ЕМОЦИИ
Вечер таткото се прибира и понеже цял ден не е виждал детето си, започват буйните игри. Хлапето се превъзбужда и хич не чакайте да си легне и да спи като агънце. Ако искате да има спокоен сън, предпочитайте по-спокойни занимания преди лягане, като четене на приказки например. С подходящо съдържание, разбира се, а не страшни истории. Някои деца са толкова емоционални, че през нощта, когато отпаднат задръжките на мозъка, преживяват емоциите от деня, особено отрицателните. Нощните страхове са проблем за много семейства. Детето бълнува, вика, плаче, става от леглото, а на сутринта нищо не помни. Затова поставете цензура на гледаните филми и компютърните игри, сцените с насилие ще ви докарат безсънни нощи. Ако няма видима причина за нощния страх, потърсете консултация с детски психолог. С различни тестове той разбира какво тревожи детето, понякога безобидни наглед събития могат да се интерпретират погрешно в детското съзнание, детето да страда и да му се наруши сънят.
НЕПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ
Всеки човек обича да спи в хладна и проветрена стая, леко облечен и на удобно легло. В същото време поставяме малките деца в спални чувалчета, обуваме ги с чорапи, слагаме дебели завивки, каквито ние ако използваме, ще умрем от жега, някои дори пускат и печки въпреки поносимите температури. Ама иначе щели да настинат, защото много ритали. Как няма да ритат, като им е топло? Ако температурата в стаята е оптимална (по-добре малко по-хладно, отколкото топло), детето ще спи дълбоко и няма да рита. Затова задължително проветрявайте преди лягане и дръжте прозореца отворен, макар и леко, стига да не е много студено навън.
ЧИСТ ВЪЗДУХ
За да е спокоен сънят, освен че въздухът трябва да е хладен, той трябва и да е чист. Ако в стаята спят няколко човека, те "издишват" кислорода, става задушно и малкото се тормози и не спи добре. Някои деца, особено алергичните, са много чувствителни към прах и миризми. Неежелателно в детската стая да има много предмети, книги и играчки, те събират прах и най-добрата домакиня не може да се справи с него. В спалнята нямат място и парфюми, сапуни, дезодоранти, цветя. Тяхната миризма дразни децата и това става причина за проблемен сън. Шумовете също могат да са голям враг на детския сън, особено ако на детето от малко се е пазела тишина и то се събужда дори от най-лекия шум.
КОЛИКИ
Кошмарът на бебето и семейството е най-изявен в първите три месеца, за други продължава и по-дълго. И за да е пълна драмата, коликите морят бебетата в следобедните часове и нощем. Малкото пъшка, свива крачета, стене или реве с пълно гърло в нощната тишина. Опитайте се да спасите положението, поставете детето по корем, ако му е приятно, гушнете го, докато се успокои, дайте му капки или чай против колики. Някои се повлияват от хомеопатично лечение. Свещичките Vibrocol N и хамомила успокояват децата. Ако нищо не помага, се запитайте дали детето не е гладно. При кърмените деца никога не сме сигурни колко е изяло бебето, затова се препоръчва свободното хранене. По-добре накърмете детето, така или иначе, няма да ви остави на мира. По-големите деца също получават коли-ки, например от груба храна вечер, преяждане или зле сдъвкана храна. Затова, ако искате да нямате нощни бдения, не позволявайте обилно хранене и неподходяща храна преди лягане. При изкуствено хранените деца силни колики може да има и при алергия към кравето мляко.
ЗЪБИ
След третия месец забравяте за коликите, но се задава нов кошмар - никненето на зъбите. Венците се подготвят за зъбите няколко месеца преди прорязването им, подуват се, болят, сърбят, увеличава се секрецията на слюнка. През нощта детето става неспокойно, плаче, постоянно дъвче юмручето си. При силно неспокойствие дайте панадол за успокоение на болката и намажете венците с гел за обезболяване.
РИТУАЛИ
Децата обичат ритуалите преди сън, те им помагат лесно и приятно до заспят.
Създайте навик детето да си ляга в определен час, тоалетът, кратката приказка, целувката за лека нощ напомнят, че е време за спане. Дългото люлеене на ръце не се препоръчва, детето става зависимо и няма да може да заспи по друг начин. Не допускайте малкото дете да спи в леглото ви, няма да има измъкване оттам до училищна възраст. А и не е хигиенично. Понякога детето е уплашено и идва в родителското легло. Нормално е да го приемете и успокоите, но след това го върнете в собствената му постеля. Гушнете неспокойното бебе до лявата си гръд, биенето на сърцето ще го успокои, това е любимата му музика, звучала 9 месеца в корема на майката.

Източник: www.lekar.bg


Коментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2007-12-30 15:25:02
6te probvam niakoi saveti.moiat sin mnogo se budi no6tem

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За детските капризи и кризи
За детските капризи и кризи {mospagebreak} Често се случва така, че тихото и послушно дете д...
Още  ]
Децата и кухнята
Децата и кухнята Преди години беше традиция да се предават тайните на семейните рецепти съкрови...
Още  ]
Невербална комуникация по време на прена...
Невербална комуникация по време на пренаталния процес Бебетата в утробата, които имат норм...
Още  ]
Как да ги научим да се обичат ?
Как да ги научим да се обичат ? По-големите и по-малките деца в семейството рядко живеят в мир...
Още  ]
Детето - без баща или между двама
Детето - без баща или между двама Доста по-често от преди в наши дни детето се отглежда ...
Още  ]
  Моето Дете