Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 14 06 2024      
 
Оценка: / 167
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14

Бебето от 0 до 12 месеца

Бебето на 1 месец

Развитие на 1-месечното бебе:
Теглото на доносеното новородено бебе е в границите на 2,5 – 4,5 кг. През първия месец момиченцата увеличават своето тегло с около 0,5 – 0,7 кг, а момченцата – с 0,6 – 1,2 кг. Ръстът им, макар и труден за измерване, е в границите 48 -52 см. През първият месец организмът на новороденото се приспособява към условията на живот, напълно различни от тези в утробата на майката. Интензивните процеси на растеж и развитие изискват такова количество калории и хранителни вещества, което в най-голяма степен съответства на големината на тялото. Доставя го майчината храна, пригодена в оптимална степен, както и потребностите на новороденото, така и към възможностите на неукрепналата още именна система. Новороденото бебе место застава в положението, което е заечало в майчината утроба – със сгънати крайници, то прави некоординирани движения с ръцете, краката и главата. Детето реагира на дразнители като – докосване, болка, звук, вкус, мирис и светлина. Новороденото спи почти през цялото денонощие, но още през първите кратки мигове се поставя началото на неговите взаимоотношения с майката.

Хранене на 1-месечното бебе:
През първия месец бебето се храни 7 пъти, по 15-20 минути на всеки 3 часа. Педиатрите препоръчват това да става в 6, 9, 12, 15, 18, 21 и евентуално в 24 часа.Нощната почивка между отделните хранения трябва да бъде най-малко 6 часа. За някои бебета е полезно да се хранят, когато си поискат, т.е. като се скъси или удължи интервалът между отделните кърмения в зависимост от поведението на детето.Ако се притеснявате, че детето не огладнява достатъчно през 3 часа или иска да се храни по-често, се консултирайте с лекуващия лекар.Не се отказвайте от естественото кърмене, даже ако Ви се струва, че кърмата не достига. Само след консултация с лекар можете да въведете дохранване или изцяло изкуствено хранене.Количеството на изсуканото от новороденото мляко бързо нараства от 10 до 100-120 мл на едно хранене.Ако използвате адаптирано мляко, през първите две седмици на новороденото се дава по 10-80 мл от препоръчаното Ви адаптирано мляко на прах. През третата и четвъртата седмица количеството може да се увеличи до 100-120 мл. Спазвайте точно указанията за приготвяне на сместа. Никога не давайте останалото от предишно хранене мляко. Изварявайте шишетата и бибероните след всяко хранене. Приготвеното за бебето мляко трябва да е с температура близка до телесната. Изпробвайте я винаги преди да подадете биберона на детето като капвате 2-3 капки върху вътрешната страна на китката си.Отворът на биберона трябва да е толкова голям, колкото да капе, но не да тече на струя. Хранете бебето на ръце, полулегнало. След всяка хранене го изправяйте, поставяйте главичката му на рамото си докато се оригне, т.е. докато излезе погълнатия по време на храненето въздух. Добре е да поставите пелена на рамото си , за да се предпазите от евентуално повръщане.Вашето бебе има нужда и от вода, особено и през горещите летни дни. Давайте му да пие колкото си иска, но не го насилвайте.

Грижи за 1-месечното бебе:
Кожата на новороденото е много нежна, податлива на зарази и всякакви външни влияния.Ето защо трябва да къпете бебето всеки ден и да го измивате след всяко изхождане по голяма нужда. Използвайте меки пелени и дрешки, без твърди ръбове, без копчета и ластици.Перете със самун или специални детски перилни препарати, в никакъв случай не използвайте перилни препарати с ензими.Ако пъпният остатък не е паднал до изписването Ви от родилния дом, при къпане и миене задължително трябва да пазите пъпчето сухо.Ако случайно го намокрите, почистете с памуче напоено със спирт и покрийте раничката със стерилна марля. Грижите за пъпния остатък уточнете с лекуващия педиатър при изписването Ви от родилния дом за Ваше успокоение и за предотвратяване появата на възможни евентуални усложнения.

Къпане на 1-месечното бебе:
Ако пъпчето не е зараснало много внимателно къпете бебето. Бебето трябва да се къпе всеки ден, преди хранене. Най-напред подредете и пригответе всичко необходимо за къпане, за обличане след банята, за хранене. Ако бебето е привикнало на температура в стаята 200 – 220С, температурата при къпане трябва да бъде 220 – 240С. Сипете във ваничката студена вода, а след това по малко гореща /така при невнимание ще избегнете изгаряне на бебето/. Температурата на водата за къпане трябва да бъде 360 – 380С. На пазара се предлагат специални термометри за ваничка, на които е отбелязано в зелено нормалната температура, която е подходяща за къпане на бебето. Докато свикнете, мерете винаги температурата с термометър, а по-късно ще можете и чрез потапяна на лакътя да прецените дали водата е подходяща за къпане. Отлейте малко от готова вода в отделна в отделен съд за изплакване.Измийте предварително дупенцето на бебето, ако е замърсено. Водата във ваничката не трябва да е много дълбока 4-5 см. Потопете бебето внимателно във водата, като придържате с лявата ръка неговото ляво раменце и подмишничка, така че главичката му да легне върху ръката Ви, а с дясната ръка хванете краченцата. Къпането започва с измиване на главичката, лицето, шията, гърдичките, ръчичките. Не забравяйте да измиете дланите като разтворите пръстчетата. След това обърнете бебето, така че да легне с гърдите си върху лявата Ви ръка, като непременно го придържате за дясното рамо и подмишница. Обърнете особено внимание на гънките, там се събират кожни и други секрети. Изплакнете бебето с чиста вода.Поставете го върху хавлийката и внимателно го подсушете като попивате водата с леко потупване по кожата, без да го триете. Започнете от косата, грижливо подсушете всички гънки: под брадичката, мишниците, слабините, бедрата, коленете. Когато кожата е съвсем суха, добре намажете със специален бебешки крем или олио. Облечете детето. Внимателно почистете с отделни тампони ушите, нослето, очичките. Срешете косичката с мека четчица, за да не допуснете образуването на коричка по главата. Редовното изрязване на ноктите ще предпази детето от одрасквания и наранявания по кожата.

Разходки на новороденото:
Още първите дни детето трябва да привикне към климатичните условия, в които ще живее. Изкуствения микроклимат в жилището не е достатъчен за изграждане на съответните рефлекси за приспособяване. Чистия въздух, промяната на температурата и влажността, слънцето подпомагат изграждането на съпротивителните сили и развитието на системите, регулиращи кръвообращението и обмяната на веществата. Още от първия месец започнете кратки разходки или изнасяйте детето на балкона или в двора. Постепенно удължавайте тяхното времетраене, ако разбира се атмосферните условия позволяват това. Най-удачно е преди да започнете да го изнасяте на чист въздух, независимо от сезона през който то е родено, да се консултирате с педиатъра, който се грижи за него. Той ще ви укаже точно кога трябва да започнат първите разходки и колко време да продължат. Разходките през всеки сезон на годината, леки дрешки в съответствие с времето, температура в стаята 200 – 220С, свобода на движенията – всичко това подпомага развитието и по-бързото изграждане на съпротивителните сили. Бебето, особено през първите седмици и месеци, е много чувствително към студа и промените на температурата. То трябва да бъде топло облечено. Но страхът от „простудяване”, който кара грижовната майка да го облича в непропускливи гащеризони и спални чувалчета, непрекъснато да покрива количката, предизвиква прегряване, изпотяване и раздразнение у детето. То го показва чрез плач или неспокойно въртене. Увеличава се склонността към зарази, изостря се чувствителността му промяна на температурата.

Гостите:
Раждането на бебе е случай, който събира роднини и познати, дошли да поздравят родителите и да видят бебето. Това е приятно за вас и ви изпълва с чувство на гордост. Но многобройните гости изморяват майката. Тогава колко гости трябва да приемаме? Това зависи от случая. Повечето майки лесно се уморяват през първите седмици в къщи. Вие току-що сте прекарали нещо подобно на операция и в допълнение изпитвате последиците на интензивни физиологични промени. За някои хора гостите са удоволствие. Те им действуват успокояващо, развличат ги и ги обновяват. За повечето от нас само тесен кръг приятели ни действуват по този начин. Други гости ни поставят донякъде в напрежение, дори и да ни е приятно да ги виждаме, и ни уморяват, особено когато не се чувствуваме добре. Вие трябва в самото начало да ограничите своите гости, като постепенно с възстановяването на силите си увеличавате техния брой. Лекарят може да ви помогне при поставянето на тези ограничения. В такъв случай Вие няма да се чувствува негостоприемна — просто ще изпълнява указанията на лекаря. Може да казвате на всеки, който се обади по телефона: „Лекарят каза, че от утре мога да приемам по един гост на ден за 15 минути. Можеш ли да дойдеш във вторник около 4 часа?" Това може да се подсили с множество допълнителни причини: тежко раждане, кърмене, бавно възстановяване на силите. На гостите, които идват без предварително обаждане, можете да казвате: „Лекарят не дава да приемам повече от един гостенин на ден, но все пак влез за малко". Обикновено гостите обичат да си поиграят с бебето. Повечето от тях искат да го вземат на ръце, да го друсат, да го гъделичкат и клатейки глава, непрекъснато да му говорят по бебешки. Някои бебета понасят това, други — не, а повечето са по средата. Вие трябва да поставите разумна граница и да бъдете твърда. Това е трудно осъществимо, защото едно от големите удоволствия за родителите е хората да се радват на бебето им. Обаче повечето бебета лесно се изморяват от непознати места и необичайни преживявания. Най-удачно е през първите седмици да не разрешавате в неговата стая да влизат други възрастни. То иска да чувства само близостта на своята майка и не обича да го безпокоят гости. Изваждайте го от креватчето само когато го преобувате и за да го нахраните.

Хигиена:
Бебето, особено новороденото, няма още достатъчно развити съпротивителни сили и трябва да се пази от зарази и инфекции. Основния фактор за това е поддържането на идеална чистота около него, на кожата, на дрешките и бельото, на храната му. Максималната грижа за чистота в детската стая или детския кът, унищожаването на мухите и другите насекоми, предпазват детето от зараза.Не допускайте болни до него, ограничете контактите.Преди всяко преобличане или смяна на памперса, си измивайте добре ръцете, а преди всяко кърмене – и гърдите. След изхождане по голяма нужда на бебето, измийте и дупенцето му. Много майки предпочитат използването на мокрите кърпички, поради тяхното удобство, но всеки път, когато имате възможност, го измивайте с вода и бебешки сапун. Не перете дрешките на бебето с дрехите на други членове от семейството. Използвайте специални перилни препарати. Винаги ги гладете. Къпете своето бебе всеки ден. До падане на пъпа трябва да се внимава да не се намокри пъпната раничка, върху която се поставя напоена с риванол /след съвет от лекаря/ марля. Когато пъпната раничка и кожата около нея е зачервена и подета, веднага потърсете съвета на лекар.


 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Акнето
За вас, тийнейджъри! Лекувайте акнето навреме За добрата полова култура Първо посещение при гин...
Още  ]
ІХ Международен младежки фестивал на изк...
ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” Сдружение Музите и...
Още  ]
Четирите заповеди на ранното детство
Четирите заповеди на ранното детство Из "Изкуството да бъдеш родител" Д-р Фицхю Додсън...
Още  ]
Шарката
Шарката Варицела /Лещенка/ Варицелата се причинява от специфичен вирус. Заболяването се р...
Още  ]
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
  Моето Дете