Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Диабет при децата 07 08 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Диабет при децата
Страница 2
Страница 3

Детският диабет - един по-различен начин на живот

Детският диабет - един по-различен начин на живот На всеки петнайсет години броят на страдащите от захарен диабет се увеличава. За съжаление обаче, най-много се увеличава броят на болните деца.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ
Диабетът не е придирчив в избора на своите малки жертви, той може да връхлети всяко дете, независимо от възрастта и пола му. Обаче изследвания на детски ендок-ринолози показали, че диабетът най-често се среща при 11-13-годишни момичета и 12-14-годишни момчета. Това е така наречената “критическа” възраст за детския диабет. Точно този период е свързан със значителни хормонални пренастройвания на подрастващия организъм - тежко умствено натоварване, пси-хоемоционални сътресения и други фактори. Първото, което родителите забелязват, е това, че детето започва да се измъчва от силна жажда, изпива до 2 л вода на ден и пак не може да утоли жаждата си. Друг симптом е, че детето има също толкова забележителен апетит - яде за трима, а, сякаш напук, слабее все повече и повече, буквално “чезне” пред очите на родителите си. Количеството отделена урина се увеличава, детето уринира по-често от обичайното, а урината е безцветна, лепкава и оставя следи по бельото. Често по кожата и лигавицата се развиват гъбични и гнойни увреждания - фурункулоза, ечемик, които трудно се поддават на лечение. Детето става много раздразнително, често плаче, бързо това започва бързо да забравя. Понякога от устата му се появява остра миризма на ацетон.

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ
Всички симптоми, които изброихме, трябва да послужат като сигнал за родителите, че е време да заведат детето при специалист. Най-напред се прави изследване на кръвта, за да се определи нивото на захарта в нея. Нормалното съдържание на глюкоза в кръвта на гладно трябва да бъде в рамките от 3,33 до 5,55 ммол/л. След ядене нивото на захар в кръвта на човек се повишава до 7,8 ммол/л, но не повече. Така диапазонът става от 3,3 до 7,8 ммол/л. Ако нивото на захарта в кръвта се повиши до 9 ммол/л, това вече е тревожен сигнал. За съжаление, децата, за разлика от възрастните, по принцип страдат от инсулинозависим диабет - от първи тип. Това означава, че те се нуждаят от постоянна пожизнена терапия с инсулин. На първо време, колкото и да ви се струва трудно, трябва да се “вземете в ръце”, да не се отчайвате. Помнете, че сега детето ви се нуждае двойно повече от вашите грижи. То, както и преди, трябва да усеща, че мама и татко са най-умните и ще могат да се справят и с този негов проблем. Не превръщайте малчугана в жертва на болестта. Ако въздишате всеки път щом го погледнете, ако прекалено много го жалите, това само ще влоши ситуацията. Детето със сигурност ще почувства, че вече не е същото, а това впоследствие може да развие у него редица комплекси -неувереност в собствените му сили, чувство на безсилие и самота. Трябва да се държите по точно обратния начин, така че то да бъде винаги в добро настроение, да се усеща пълноценен член на детската група, да играе, да скача, да се развива, общувайки с връстни ците си. Съвсем не искаме да омаловажим сериозността на това заболяване, но не трябва да си затваряме очите пред това, че много хора със захарен диабет успяват да се реализират в живота. Сред тях има известни журналисти, лекари, учители, юристи, спортисти, артисти. Те водят активен начин на живот и колегите им в службата често дори не подозират, че тези хора са диабетоболни. Повечето ги смятат за абсолютно здрави хора. Ако уредите детето си в санаториум, това ще бъде от полза. В тези санаториуми децата не само получават медицинска помощ, но се и научават да контролират болестта си. Те обогатяват своя опит, по-добре усвояват материята от връстниците си и започват по-спокойно да се отнасят към принудителните ограничения и забрани. Що се отнася до самата лечебна терапия, тя не е много сложна: инсулин, диета и спорт. Заедно с правилата за психологично настройване, това е напълно достатъчно, да за може диабетът да бъде поставен изцяло под контрол.

ИНСУЛИНЪТ. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НЕГО
Инсулинът - това не е лекарство, а белтъчен хормон, който оказва изключително положително влияние върху организма. При здравия човек той се изработва в задсто-машната жлеза. По принцип при повишено ниво на захарта в кръвта задстомашната жлеза засилва изработването на инсулина, а при понижено -я намалява. При наличието на диабет обаче този механизъм не работи и като следствие -нивото на захарта в кръвта се повишава. Само инсулинът е в състояние да “вземе” излишната захар от кръвта и да я достави на клетките. Благодарение на инсулиновите инжекции, жизнеспособността на детето-диабетик с нищо не се различава от тази на здравото дете. По принцип на децата са необходими по 3 инжекции инсулин на ден, а при тежка форма на заболяването - повече. Всички знаем как реагират децата на инжекциите, но съвременната медицина разполага с по-нови модели инжекции, които действат безболезнено. Още след първите 3 инжекции детето ще престане да се страхува и това ще се превърне в негов елементарен навик. Освен новите видове инжекции съществуват и препарати за измерване нивото на захарта; те също са необходими на децата-диабетици. И не на последно място е правилно подбраната доза инсулин. Понякога се случва родителите сами да определят дозата за детето си, а след това то да попадне в болница. Затова трябва на всяка цена да се консултирате със специалист, а и да не забравяте за периодичните посещения при ендокринолог и педиатър. Лекарите трябва постоянно да наблюдават показателите за растежа на детето, физическото му и полово развитие. А точно тези фактори свидетелстват за правилно подбраната схема на лечение.

ДИЕТАТА ГАРАНТИРА ПЪЛНОЦЕННО ДЕТСТВО
Същността на диетата при диабетиците е да се подържат в норма показателите на захарта в кръвта. Следователно детето трябва да се откаже от сладките и мазните храни, от консервите. Някои видове плодове трябва да бъдат ограничени - грозде, стафиди, банани, фурми, смокини. Постарайте се да обогатите менюто на детето си с растителни белтъчини - бобови продукти. Полезни са пшеничните каши, а от месните блюда се препоръчват нетлъсто говеждо, телешко, кокоше. Полезна е и немазната риба. Но най-важното е детето да консумира повече зеленчуци и плодове, защото в тях се съдържа много съединителна тъкан, която контролира повишеното ниво на глюкоза в кръвта след ядене, а и влияе благотворно на работата на стомашно-чревния тракт. В края на краищата менюто на диабетиците е доста разнообразно и балансирано, затова е полезно за всички членове от семейството.

ПРАВИЛАТА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ
Известно е, че е по-добре една болест да се предотврати, отколкото да се лекува. Затова ви предлагаме девет правила, които ще бъдат полезни за всички родители, за да могат те навреме да забележат “приближаващия враг”. И така, изследване за евентуално наличие на захарен диабет е необходимо, ако:
• при някого от членовете на семейството е налице ендокринна патология - захарен диабет, гуша;
• при детето е открито някакво нарушение в работата на щитовидната жлеза;
• сте забелязали у своето дете нарушения в психологичното му състояние;
• детето ви се намира в “критична” подрастваща възраст. При това положение, дори и да няма оплаквания, трябва да го заведете при лекар-ендокринолог;
Ако сте обезпокоени от:
• неудовлетворителните темпове на растеж и тегло, както и изоставане или изпреварване в полово отношение;
• детето ви страда от затлъстяване;
• преболедувало е вирусна инфекция;
• преживяло е силна емоционална травма;
• живеете в екологично неблагоприятен район.

СПОРТЪТ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
Нищо не намалява така рязко нивото на захарта в кръвта, както физическото натоварване. Децата със захарен диабет трябва да спортуват. Освен това диабетикът има нужда от кислород повече, отколкото здравият човек. Затова трябва да бъде по-дълго време на чист въздух и да се движи повече. Независимо от годишния сезон, детето трябва всяка сутрин да прави гимнастика и по възможност да му правите контрастен душ. Няма да е излишно да го запишете на плуване. Но трябва да имате предвид следното: при треска, изпотяване, сърцебиене, гавоболие, невъзможност за съсредоточаване, заниманията трябва да се прекратят; при захарен диабет раните и травмите заздравяват по-трудно. Детето трябва да бъде предупредено за това, за да бъде по-внимателно. За да се избегнат сериозните проблеми, след разходката трябва да го накарате да си вземе душ. После вие като родители трябва внимателно да огледате кожата му, за да можете навреме да забележите евентуални драскотини и ра-нички. Те се обработват с бак-терициден разтвор, а ако се наложи - се обърнете към лекар.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Пубертетът: тема за разговор
Пубертетът: тема за разговор Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?...
Още  ]
Що е това цитонамазка?
Що е това цитонамазка? Благодарение на това изследване, въведено за първи път от Papanico...
Още  ]
Психология на детската стая
Психология на детската стая Преди да пристъпите към проекта на детската стая, помислете коя...
Още  ]
Връзката има значение…Химия на привързан...
Връзката има значение. Химия на привързаността. Човешките бебета се раждат безпомощни, с нуж...
Още  ]
Нова стратегия в българското образование...
Нова стратегия в българското образование...?! В законопроекта за изменение и допълнение на нас...
Още  ]
  Моето Дете