Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Гладният ученик е лош ученик 03 08 2020      
 
Гладният ученик е лош ученик
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Гладният ученик е лош ученик
Страница 2

Научете детето си да се храни правилно

Човек е това, което яде. Това твърдят древните индийци и са съвършено прави. Когато говорим за децата, тази максима придобива тройна сила.
Формирането на правилни хранителни навици започва от детска възраст и е най-важният показател за здравословното развитие на младия човек.
Много е трудно да се обясни на един тийнейджър, че хамбургерите и газираните напитки са „ненужна“ и вредна за организма храна. Когато обаче детето е свикнало да яде подобни неща, е почти невъзможно да му се изтръгнат хранителните навици. Затова
правилният режим трябва да се създаде още от съвсем ранна възраст и то от нас родителите.Като за начало свикнете с мисълта да давате пример на децата с вашия модел на хранене. Опитвайте се закуската и вечерята да бъдат семейни традиции, в които да изобилства пълноценната храна.
Колкото и да е лесно, не залагайте на полуфабрикатите и на McDonald's, ако искате вашият малчуган да расте здрав и да се развива правилно. Забравете и за яденето, вперени в телевизора или на крак – детето има нужда от специално внимание на масата, за да се научи да отдава значение на това, което яде. Запомнете, че децата наследяват хранителните навици на родителите си.
Какви са основните принципи, които трябва да спазваме в подготовката на детското меню?
  • Калцият - задължителен! Това е една от основните съставки, необходими на подрастващия, тъй като 95% от формирането на скелета става в юношеска възраст. Той се съдържа в млякото, млечните продукти, зелените листни зеленчуци, рибата и ядките. Заедно с калция върви витамин Д, който спомага за усвояването му. В дневното меню на детето задължително трябва да има мляко и млечни продукти, ако искате да сте спокойни за правилното му развитие. Доказано е, че недостатъчният прием на тези съставки води до остеопороза и сърдечно-съдови заболявания в по-късна възраст.

  • Плодовете и зеленчуците не се нуждаят от реклама. Детето трябва да изяжда по няколко плода дневно, за да сте спокойни, че си набавя необходимите витамини и минерали. Сред особено полезните са ябълките, гроздето, лимоните, пиперките, зелето, карфиолът.
  • Зърнените продукти също не бива да бъдат пренебрегвани. Съчетанието им с мляко е перфектна хранителна комбинация.
  • Контролирайте сладкото! Всички деца обожават сладкото и могат да поглъщат почти неограничени количества вафли, бонбони, шоколади. Прекомерната употреба на захар води до пристрастяване и затова е много важно да ограничавате малчугана, когато видите, че прекалява. Парче торта или две блокчета шоколад са напълно достатъчни за детето, ако не искате да си докара затлъстяване и проблеми със зъбите. Не се поддавайте на капризите в магазина и предупредете роднини и приятели да не се увличат в носенето на шоколади, когато идват на гости.
  • Газираните напитки и чипса – за разлика от сладкото, от тях няма и минимална полза. Те само вредят на детския организъм, не носят никакви полезни съставки и са сред топ 5 на причините за детското затлъстяване. Обяснете това на детето си, вместо да го оставяте да консумира безразборно всякакви подобни храни.
  • Не разчитайте само на това, което малчуганът ще си купи, когато е на училище. Пригответе му от вкъщи сандвич с богата плънка от сирене, пилешко и пресен зеленчук, за да сте сигурни, че е похапнал нещо полезно през деня.
Една от най-сериозните отговорности, които имаме, отглеждайки децата, е да ги научим на правилни хранителни навици. Научете го на уважение към храната и му дайте добър пример как да се храни правилно, здравословно и вкусно. Запомнете, че това, което детето ви яде днес, определя здравето му за цял живот.

Д. Великова
Източник: http://semeistvo.rozali.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
Пасивни къщи- що е то?
Пасивни къщи- що е то? Защо Пасивните къщи стават все по-популярни? Сградите консумират ...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
Великден
Великден Дните преди Великден: Лазаровден, Цветница и страстна седмица Възкресение Христово Пър...
Още  ]
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
  Моето Дете