Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Отрицателният резус фактор 09 12 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Отрицателният резус фактор
Страница 2


Какво трябва да знаят бъдещите майки с отрицателен резус-фактор

Положителен резус фактор притежават повечето жители на Земята. Но съществува и категория хора, чиито еритроцити не съдържат тази белтъчина.
При постъпването на чужди еритроцити в кръвта на резус-отрицателния човек, върху техните белтъчини се изработва имунен отговор под формата на антитела. Такава ситуация може да възникне, когато жената притежава кръв с отрицателен резус, а бащата на детето - с положителен.
Резус конфликтът се среща често, но той е напълно управляем.
При първата бременност у такива жени антителата, които се произвеждат, не са толкова много и рискът от възникването на конфликт и неблагоприятно възникване на бременността е минимален. Ако количеството на проникналите в кръвта на майката еритроцити на плода е значително, в организма на жената се извършва по-бързо производство на антитела.
Ако резус-несъвместимата бременност завършва с аборт, сенсибилизация възниква при 3-4% от случаите, след изкуствено прекъсване на бременността – в 5-6%, при извънматочна бременност – в 1%.
След нормално раждане резус конфликт се наблюдава при 10-15% от случаите на повторна бременност. Във всеки случай възникването на имунологичен конфликт изисква профилактика на неговото усложняване – хемолитична болест на плода. При наблюдение в женската консултация кръвта на жената се изследва за наличието на антитела. Веднага след раждането се определя и резус фактора на детето. Ако той е положителен, то не по-късно от 72 часа след раждането в майката се въвежда антирезусен имуноглобулин, който ще предотврати възникването на резус конфликт през следващата бременност.
Увеличаването на количеството антитела в кръвта на бременната жена свидетелства за началото на конфликт. В подобна ситуация се препоръчва лечение в специализиран център, където и жената, и детето ще бъдат под постоянното наблюдение на акушер-гинеколог и неонатолог.

Из електронния печат


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
ЧНГ
Честита Нова 2008- ма Година! Скъпи приятели и потребители, НФ "Моето дете" ви пожел...
Още  ]
Вода за пиене за кърмачето
Вода за пиене за кърмачето Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от пъ...
Още  ]
Стволовите клетки
Стволовите клетки Нови проучваня за ролята на стволовите клетки Преди около 20 години ...
Още  ]
Топловизионна диагностика
Топловизионна диагностика Температурата е най- универсалното отражение на жизнената дейн...
Още  ]
  Моето Дете