Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Основно децата се нуждаят от нашата любов!


Интервю с Мариана Чомпалова- детски социален педагог


Мариана Чомпалова е завършила Национална гимназия за сценични и екранни изкуства- гр. Пловдив, специалност- организация за театър, кино и телевизия и Педагогическия Факултет на ПУ "П.Хилендарски"-гр. Пловдив, специалности- предучилищна и социална педагогика. Преминала допълнителни професионални обучения в областта на педагогиката и детската психология. Професионалната й реализация е в областта на културата, журналистиката и социалната педагогика. Работи с деца предимно от 0 до 7г., деца лишени от родителски грижи, деца в неравностойно социално положение, деца с увреждания и деца с емоционални проблеми и интелектуални задръжки. Автор е на много публикации в печатни и електронни издания, на тв. предаване и на документални филми, гл. редактор на е-вестник. Създател и администратор на сайта Национален Форум Моето дете: www.moetodete.com. Администратор и член на екипа на Инициативата "Спаси, дари на...": www.save-darina.org. Майка на две деца.

От кога съществува сайтът Национален форум "Моето дете"? И колко човека се грижат за сайта?

-НФМД съществува от 25 април 2006 г. Технически се грижат администратор и модератор, но в същност екипът ни е от 15 специалисти от цялата страна работещи предимно с деца. Лекари: Д-р Д.Димов- педиатър, Доц. Д-р П.Токов, Д-р Б.Киров, Д-р В.Евтимова, Д-р Ем. Бъчваров, Д-р К.Цветанов- стоматолог. Ив.Захариева- психолог и педагогически съветник. В.Иванова- психолог. Д.Димитрова- педагог. Г.Кирилова- детски диетолог. Юристите: М.Шаркова, З.Василева и Г.Петков. Д.Тенева-социален работник и създател на НФ"Осиновяване". Журналистът Б.Събев. Уебдизайн- В. Йорданов, моят съпруг. В мое лице-социален педагог.

Какво ви накара да създадете този сайт?
-Необходимостта да има в интернет пространството още едно специално и безплатно място, където родители и специалисти да обменят опит и мнения, да се срещат и разговарят по въпроси касаещи възпитанието, развитието, здравето и проблемите на децата от 0 до 18г., защото това е възрастта през която ние родителите и педагозите сме тези, които носим отговорност за нашите деца и възпитаници. Съответно във форума хората задават своите въпроси и получат отговори, въпреки че нашето издание няма консултативна, а само информационна насоченост.Често ние специалистите също се допитваме и сверяваме часовниците си според последните тенденции в областта на педагогиката и медицината. Уточнявам, че Национален Форум "Моето дете" от 0 до 18 г. е сайт- форум, електронно издание, което се разпространява безплатно и само по интернет.

Какъв тип са публикуваните при вас материали?
-Предимно подбрани статии,закони касаещи правата на детето и майката, програми, забавна част, чат, обяви, актуални новини, галерия от невероятни снимки на дечица и разбира се основната част това е форумът. Именно в него стават срещите между потребителите и специалистите, където всеки може да зададе своите въпроси или да сподели своите радости и тревоги, да обмени опит, както и да получи отговор.

Как става достъпът до сайта?
-Достъпът до сайта и форума изискват две отделни регистрации, които отнемат минимално време и съответно активиране от посочената поща. В ляво на сайта е основното меню, от където става достъпа до отделните категории. Към настоящия момент,имаме общо около 4 хиляди постоянни потребители и приятели и многобройни гости.

От какви хора предимно се посещава сайта?
-Предимно настоящи и бъдещи родители и педагози и най-вече от майки.За моя радост аз вече имам не малко лични контакти с нашите потребители. Посещават ни и много татковци, както и специалисти.

Кои са основните дискутирани теми, които интересуват родителите?
-Предимно отглеждането на бебетата, общуването с тях-един много важен момент от детското развитие, също правата на детето, работа с деца с увреждания, както и детската агресия.

Кои са основните стъпки при възпитанието на детето?
-Възпитанието на детето започва от най-ранна възраст. Напоследък много се говори за пренатално възпитание- възпитание преди раждането. Още Аристотел е казал, че възпитанието на детето започва преди раждането му! Много е важно детето още преди появата си на бял свят и през първите дни след раждането си да чувства, че е обичано и да се общува с него, да разбере че е значимо и специално. Децата чувстват настроението на възрастните и разбират отношението, което те проявяват към малкото човече до себе си, затова е много важно всяко дете да израсне в спокойна семейна обстановка, която му дава сигурност и спокойствие. Първата година е особено важна за цялостното бъдещо развитие на детето. Трябва да съумеем да "поканим" детето в нашия свят и да му го разгърнем по най-правилния начин.
Разбира се възпитанието продължава и след това и всяка възраст в развитието на детето носи своята специфика.Основното което трябва всеки родител да даде на своето дете е любов!

В момента при вас върви петиция за промени в детското здравеопазване, какви са целите ви?
- Активно си сътрудничим с Инициативата "Спаси, дари на...": www.save-darina.org Опитваме се да помагаме на деца, нуждаещи се от скъпоструващи животоспасяващи операции в чужбина. Разпространяваме техните банкови сметки и смс-номера, с цел техният зов за помощ да достигне до повече хора. Тук е мястото да кажа, че доброволните дарения стават само по сметка на детето или смс-номер, разрешени от МЗ. Искаме да облекчим ходенето по мъките на родителите, които са принудени сами да организират и провеждат кампании по набиране на средства за децата им. За съжаление в много от случаите държавата се дистанцира. Много деца умират поради липса на пари за лечение и не случайно страната ни е на първо място в ЕС по детска смъртност. Нашата цел е да изискваме от законотворците, разходите за този вид операции да се поемат от държавата, както и да има значителни намаления на лекарствата за деца т.е. детското здравеопазване да бъде приоритет в здравната ни политика. След набиране на достатъчен брой подписи, петицията ще бъде предоставена на институциите до които е адресирана, дано има промяна или поне ще опитаме. Няма нещо по-важно от здравето на децата и правото им на живот . Много се радвам, че петицията ни е подкрепена от 10 водещи електронни издания, за което искрено им благодарим! Какво по-хубаво, че имаме колеги-приятели с които имаме и общи задачи.

И още:
Основните инициативи на НФМД са?

- Предоставяне на безплатен достъп на родителите до актуална информация свързана с правата, образованието и отглеждането на децата им.
Безплатни куклени представления и културни развлечения по повод различни празници за деца отглеждани в ДМСГД, по инициатива на НФМД, съвместно с художествено- творчески състави.
Безплатни консултации и индивидуални занимания с деца от социално слаби семейства или лишени от родителски грижи.
Участия в благотворителни инициативи.
Участия в кръгли маси и поставяне на проблеми свързани с децата.
Участия на наши специалисти в телевизионни предавания и дискусии по проблеми свързани с децата.
Съвместна работа с Инициативата "Спаси, дари на...": www.save-darina.org
Национална петиция за промени в детското здравеопазване в Р.България.
Работа с отделни училища и детски градини.
Организиране на неделни училища към български православни църкви.

НФМД отстоява за:

- Нашият екип и редовни потребители- специалисти и родители отстояваме за:
Достъп и право на безплатно образование и здравеопазване на всяко българско дете от 0 до 18г.
Осигуряване от държавата на средства за животоспасяващи операции на деца и трансплантации в чужбина.
Интегриране на децата с увреждания.
Връщане на възпитателните функции на българското училище.
Засилване на нравственото възпитание в българското училище и детска градина и въвеждане на християнството като задължителен учебен предмет.
Изцяло прехвърляне на подготвителните групи от ДГ към училищата и осигуряване на достатъчен брой места в детските ясли и градини.
Интегриране и задължително посещаване на училище от всички деца от ромски произход, не обхванати от образователната система. Повишаване половата култура сред значителна част от ромските малцинства.
Професионална реализация в Бг. на младите български специалисти и достойно заплащане на педагози, лекари и др.
Премахване на границата доход, за получаване на детски добавки, защото всяко дете има право на такива. Увеличение на размера на детските добавки минимум до 1/2 от м.р.з.
Връщане на извънкласните безплатни форми в училищата, като спортни, музикални, езикови и др. школи. Откриване и развитие на детските таланти.
Стимулиране на раждаемостта сред българските семейства.
Популяризиране на идеята за приемни семейства в България.
Социализиране на децата отглеждани в социални домове.
Лишаване от родителски права при изоставане и незаинтересованост над 3 месеца към дете, с цел осиновяване на детето и осигуряването му на надеждна семейна среда.
Подпомагане на социално слаби семейства от държавата с цел отглеждане, а не извеждане на децата от семейството им.
Всички които подкрепят нашите идеи и искат да станат част от нас и нашето свободно гражданско обединение от родители и специалисти работещи с деца, посетете www.moetodete.com или пишете на Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Заедно ще е по-лесно да отстояваме правата на децата ни.Интервю на Тв-7 (в съкратен вариант),
сутрешен блок, рубриката "В детайли"
23.07.2007 г.


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете