Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Характеристика на децата със зрителни нарушения 30 11 2022      
 
Оценка: / 62
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Характеристика на децата със зрителни нарушения
Страница 2


Смущения в зрението на децата

Зрението е едно от най - големите богатства на човека. Чрез очите ние получаваме 9/10 от информацията за околния свят. Ето защо е необходимо да подсигурим идеални условия за хармонично развитие на очите в периода на растеж на организма за създаване на отлични зрителни функции. При децата с рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство, астигматизъм/ се наблюдава най - често намаление на зрението в детска възраст.
Зрението е едно от най - големите богатства на човека. Чрез очите ние получаваме 9/10 от информацията за околния свят. Ето защо е необходимо да подсигурим идеални условия за хармонично развитие на очите в периода на растеж на организма за създаване на отлични зрителни функции. При децата с рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство, астигматизъм/ се наблюдава най - често намаление на зрението в детска възраст. Обикновено децата с намалено зрение, което не е коригирано са неспокойни, разсеяни, успехът им в училище е по - слаб. При наличие на късогледство четат и гледат телевизия от близо. Те виждат ясно на близко разстояние, но не виждат добре надалеч, примижавайки до известна степен подобряват зрението си. При децата с далекогледство са характерни следните оплаквания: главоболие, болки в слепоочията, световъртеж. Не са редки случаите на зачервяване и образуване на люспи по миглените ръбове на такива деца. Често повтарящите се ечемици също могат да се дължат на некоригирано далекогледство. Може да има и "скрито" далекогледство. На деца с нормално зрение, но с някои от гореописаните оплаквания при разширяване на зениците може да се открие голям диоптър далекогледство дори до 4 - 5 г. Наличието на астигматизъм дава почти същите оплаквания. Ако децата имат някои от горепосочените оплаквания, това е достатъчен повод да бъдат заведени веднага на очен лекар. Единични са все още случаите, когато родители носещи очила, водят децата си за проверка на зрението, а това трябва да стане практика.
Какви са основанията за тази препоръка? При направено проучване /в детски очен кабинет/ на наследствеността, срещана при рефракционни аномалии с и без кривогледство. Бяха изследвани 90 семейства на диспансеризирани деца. Установи се висок процент наследственост. В 56% се откри аномалия в рефракцията и на друг член от семейството. Прави впечатление голямата наследственост при късогледство - 66.6% и астигматизъм - 75%, като аномалиите са почти от един и същи вид.Това ни задължава и нас лекарите да настояваме родители с високи рефракционни аномалии да водят децата си за профилактични очни прегледи. Ранното откриване на аномалиите в зрението на децата има изключително важно значение за правилната ориентировка по отношение на бъдещата им професия.

Болница "Вита"
Източник: http://www.art.bg/temp/vita.bg/index.php


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хапче за купон- хапче доживот
Хапче за купон- хапче доживот Това е една от онези истории, за които хората казват- абе, ч...
Още  ]
Интервю със Зл. Тимонова
Всяко дете има талант! Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклор...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
Деца с недъзи в тежест на семейството
Деца с недъзи в тежест на семейството Степени на умствена изостаналост Детето може да се...
Още  ]
Пълнa липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г....
Липca нa гoвop нa дeтeтo cлeд 2 г. и пoлoвинa Koгaтo нa двe гoдини и пoлoвинa eднo дeт...
Още  ]
  Моето Дете