Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Полово възпитание 12 07 2020      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Полово възпитание
Страница 2


Сексуално обучение

Една от най-погрешните идеи, ширеща се сред родителите, е, че сексуалното обучение е работа на училището – не, това представлява приоритетна задача на родителя. Ти трябва да решиш, че ще поемеш отговорността да бъдеш основния източник на информация по въпросите за секса и няма да оставиш на улицата или на будките с вестници да формират мирогледа на детето по тези така важни въпроси. Предполага се, че ти ще положиш нужното усилие да изпревариш всички останали източници на информация, за да не запознаваш детето с факти, които са му вече известни. Не съществува реален заместител по отношение на сексуалните въпроси на родителите, които познават най-добре детето и неговите личностни нужди.
Както и при моралното обучение, така и при сексуалното съществуват някои ключови принципи, които е необходимо да имаш предвид:
Принцип 1: Сексуалното обучение се усвоява като резултат от даване на личен пример. Какво послание към детето, например, би освободил баща, който изневерява на съпругата си или пък прекарва време с порнографски списания? Той ще насърчи детето си да упражнява безразборен секс, а това застрашава собствения брак на детето. Направени са редица изследвания, потвърждаващи връзката между безразборния секс и качеството на взаимоотношенията в брака. А всички са наясно, че кризата в брака се отразява върху поколенията.
Принцип 2: Сексуалното изграждане идва като резултат от прозрачност. Даването на детето на малко повече детайли, свързани с репродуцирането, няма да унищожи неговата собствена невинност – става въпрос за даване на информация, а в това няма нищо срамно. Въпросът е, да не се прекали с детайлите. Използвай семпли, черно-бели изображения без детайли (и при никакви обстоятелства не му показвай истински голи тела). Назовавай думите с истинските им имена, без да използваш жаргонните значения. Също така, не поднасяй прекалено много информация наведнъж – сексуалното обучение представлява процес, който ще продължи за вероятно няколко години. Ако не можеш да отговориш на въпросите, признай си, и след това гледай да наваксаш с информацията (за да не те изпревари детето).
Принцип 3: Сексуалното изграждане се извършва в резултат на плануване и стратегия. Планувай обучението на детето в тази сфера; направи всичко, което е по силите ти, за да не остане това в сферата на въображението, и го приложи на практика.
Принцип 4: Сексуалното изграждане се извършва в резултат от “улавянето” на възможности за влияние. Следи за появата на прозорци от възможности, които ще използваш за постигането на своите цели. Не забравяй също, че понякога ще се наложи ти да започнеш разговор, а не да очакваш детето да те попита на всяка цена.
Сфери на сексуалното обучение:
Каква трябва, в крайна сметка, да бъде програмата за сексуалното обучение? В заетото си ежедневие ти рядко ще можеш да си съставиш план за действие, но можеш да имаш предвид следните три ключови сфери:
1. Респектът към тялото. Никой няма правото да докосва сексуално твоето тяло и ти също нямаш право да докосваш тялото на друтиге (независимо от това какъв пол са те).
2. Респект към размножаването. Правенето на деца е нещо позитивно. Не използвай думи и изрази, които унижават красотата на взаимоотношението между мъжа и жената.
3. Респект към брака. Семейството е мястото, където мога да се радвам на бъдещите ми сексуални взаимоотношения. Случайните сексуални контакти могат да унищожат моето бъдещо семейство.
Информацията трябва да бъде предоставяна на кратки порции, като се започне от предучилищната възраст (6 години) и се стигне до началото на пубертета. В рамките на този период детето трябва да бъде вече добре информирано и подготвено. Ето и по-детайлно описание на информацията:
Започни с наименованията на частите от тялото (на около 6 години на детето може да се даде кратка информация за това, откъде идват бебетата), като най-подходящото време за изучаване е вероятно времето за къпане.
Как да представяме на децата картината за раждането на бебетата? Въпреки множеството въпроси, едно шест-седем годишно дете ще бъде напълно доволно, ако му обясниш, че бебето се развива в матката на майката и че идва на бял свят през вагината на майката. Можеш да дадеш отговор и на други въпроси, които ще възникнат, но все пак остави по-детайлните проблеми за по-късно. Използвай кратки и ясни обяснения като се стремиш да не “замазваш” положението. Децата са много добри в това: да улавят искреността на своите родители. Вероятно ще трябва да изоставиш идеята за щъркелите, които носят децата.
Заедно с това, те ще трябва също да развият чувство за поверителност и да не излагат голотата си на показ. Въпреки тенденциите в съвременната култура, тялото да се счита за нещо, до което всеки може да има достъп, подобни схващания в семейството могат да разрушат целостта на брака. Детето трябва да е наясно, че неговите органи не са “лоши” или “срамни”, но те не могат да се виждат от другите. То трябва да бъде инструктирано да не се разхожда без дрехи из къщи, на двора, а също и да чука преди да влезе в спалнята на родителите. Родителите също така трябва да бъдат облечени, когато детето се намира наоколо и да не се къпят заедно с детето.
По какъв начин да наречем секса? Ние препоръчваме да се използва израза: “да имаш секс”, вместо “да се любиш” – твърде неконкретно или “да имаш сексуално взаимоотношение” – още по-отнесено. Този израз прави нещата ясни без излишна вулгарност.
Как да опишем секса? За по-малките деца ще бъде напълно достатъчно, ако им обясниш, че, понеже мама и татко се обичат толкова много, те харесват да бъдат заедно. При по-големите можеш да си още по-специфичен – мъжът и жената се обичат много и затова те си имат време само за тях – те се събличат и мъжът поставя пениса си във вагината на жената. Някъде около дванайсетата година вече можеш да дадеш всички детайли, като споменеш и за спермата, която попада във влагалището, а също и за процеса на оплождане между яйцеклетката и сперматозоида.
В процеса на сексуално обучение постави акцента, че мъжът и жената правят секс, защото се обичат много, а това става единствено в рамките на семейството. Сексуалното обучение трябва да бъде съобразено с възрастовите особености на детето и степента на неговата възприемчивост.

Стоян Георгиев
Източник: semeistvo.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Кога е време за второ дете в семейството
Кога е време за второ дете в семейството? Подгответе голямото си дете за идването на малкото! Ка...
Още  ]
Хигиена, дрехи и пособия за бебето
Хигиена, дрехи и пособия за бебето Как да се грижим за пъпа на новороденото? Къпане...
Още  ]
Игрите на открито и белите на децата
Игрите на открито и белите на децата През лятната ваканция, улиците по селата са пълни дец...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
Първолаци дариха играчки на децата от ДМ...
Първолаци дариха играчки на децата от ДМСГД- Хасково Деца от първи "А" клас с к...
Още  ]
  Моето Дете