Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бременност и повръщане 25 01 2021      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бременност и повръщане
Страница 2
Страница 3

Бременността и сутрешното гадене

Някои правила ще ви помогнат да намалите неприятните усещания.
Когато малките момиченца си играят на майки, въобще не им хрумва колко трудно нещо е бременността. Независимо обаче от всички страдания, които жените трябва да понесат, за да дадат нов живот, те все така искат своето бебче, когато настъпи точният момент. Този материал е за един от най-честите проблеми на бременността – сутрешното гадене. Прочетете го, за да знаете как да се справяте с неприятния симптом и да имате едни щастливи 9 месеца, в очакване на малкото същество.
Бременността не е само радост. С всички драматични промени, които протичат в тялото, тези 9 месеца могат да бъдат доста мъчителни за някои жени. Въпреки че сутрешното гадене съпровожда бременността на около 70% от жените, може да ограничите неприятните усещания, ако знаете как.
Кога да очакваме сутрешното гадене
Не се подвеждайте по израза “сутрешно” гадене – гадене и повръщане може да ви застигне по всяко време през деня. Погрешното название обърква много жени, като ги кара да се чудят какво да правят със следобедното гадене, например. Така че запомнете: Независимо по кое време на деня ви се гади, това е онова същото “сутрешно” гадене, характерно за бременните жени.
Гаденето по време на бременност обикновено започва около 6-тата седмица от бременността и продължава през първите три месеца. Около 50% от жените се отървават от него след 14-тата седмица, но при някои може да продължи и по-дълго.
Точните причини за сутрешното гадене не са напълно изяснени, но повечето специалисти смятат, че се дължи на промяната на хормоналните нива по време на бременността.
Други фактори, които правят някои жени по-податливи от други са:
- ако сте бременна с повече от едно бебе;
- ако при предишна бременност също ви е ставало лошо;
- ако ви е ставало лошо при вземане на противозачатъчни;
- ако ви става лошо при движения, като пътуване, например;
- ако страдате от мигрена.
Друго изненадващо откритие е, че при жените, бременни с момиче, вероятността да изпитват сутрешно гадене е с 50% по-висока, отколкото при тези, бременни с момче, но не всички учени са съгласни с тази теория.
Опасностите на сутрешното гадене
Да снабдявате плода с всички необходими вещества е от изключителна важност, така че трябва ли да се притеснявате, ако изхвърляте всичко навън след всяка хапка, попаднала в устата ви? Да, защото вашето бебе не може да расте, ако не се храни. Необходимо е да приемате 300 калории повече на ден, за да храните както себе си, така и бебето. Ако повръщате повече от 3-4 пъти дневно и губите от теглото си по тази причина, е необходимо незабавно да посетите лекаря си. Освен това, трябва да се опитате да поемете отново храна, дори с риск пак да я повърнете, защото все пак нещо може и да остане в стомаха, а това е важно.
Друго притеснение, свързано със сутрешното гадене, е вероятността да се обезводните, което е опасно както за вас, така и за бебето. Пийте много вода по време на бременността си, независимо дали ви се гади или не, но ако повръщате, трябва да изпивате чаша вода след всяко притичване до тоалетната.
Има няколко неща, които може да направите, за да избегнете гаденето по време на бременността си и повечето от тях са свързани с това какво ядете и как ядете.
Опитайте това:
- Хапвайте по малко на всеки 2-3 часа, независимо дали сте гладна или не;
- Пийте течности редовно, особено след повръщане;
- Ставайте полека (от леглото, стола, дивана и така нататък), за да избегнете внезапен пристъп на световъртеж и гадене;
- През няколко часа отделяйте няколко минути просто, за да си прочистите съзнанието. Това ще намали стреса, който може да предизвика стомашно раздразнение;
- Правете физически упражнения – на открито. Една разходка е идеалния начин да подишате свеж въздух;
- Хранете се преди лягане, когато се събудите посред нощ и веднага след като се събудите сутрин. За тази цел дръжте до леглото си солети или солени бисквити;
- Направете си списък с храните, от които ви става зле. Това ще ви помогне да се предпазите от гаденето следващия път.
Храни , които да избягвате
Някои храни е по-вероятно да предизвикат гадене от други, така че е добре да ги избягвате. Предлагаме ви списък с храни, които често предизвикват гадене и повръщане:
- Зеленчуци от вид “кръстоцветни” – броколи, зеле, карфиол;
- Кофеинови напитки;
- Пържени и мазни храни – например пържени картофки, пици, пържено пиле;
- Пикантни храни и такива с подправки – чесън, лук, салам, луканка и др.
Храни, които успокояват стомаха
Освен да знаете кои храни да отбягвате, трябва да знаете и кои храни ще успокоят стомаха ви, когато не се чувства съвсем комфортно.
- Плодове – ябълково пюре, авокадо, банани, грозде, лимони;
- Храни с въглехидрати – зърнени, солени бисквити, овесена каша, картофи, ориз;
- Кремообразни – пудинг, кисело мляко, плодово мляко;
- Пресни подправки – джоджен/мента.
Не оставяйте радостта от бременността ви да бъде съсипана от сутрешното гадене. Ако се съобразите с дадените препоръки и не се фокусирате върху гаденето, ще имате време за много по-важни неща – например да решите дали детската стая да бъде обзаведена в розово или синьо.

Източник: http://www.tiabg.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За начинаещи родители
За начинаещи родители! Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО) Защо да къ...
Още  ]
Световна седмица на кърменето 1-7 август...
Световна седмица на кърменето 1- 7 август 2010 г. Кампанията на Световната седм...
Още  ]
Речево и езиково развитие
Речево и езиково развитие Как протича нормалното езиково развитие при децата? Онтогенеза н...
Още  ]
Красива мама всеки ден
Красива мама всеки ден Как една жена да си избере прическа? Това зависи от формата на ли...
Още  ]
За и против Националната стратегия за де...
За и против Националната стратегия за детето 2019-2030г. През януари 2019 година официа...
Още  ]
  Моето Дете