Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Аутизъм 11 07 2020      
 
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Аутизъм
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8

Ранно откриване на аутизъм

Аутизмът при децата може да се диагностира значително по-рано, отколкото досега се смяташе. По определени признаци в поведението още при 14-месечни бебета може да се открие заболяването, установиха учени от Балтимор. Д-р Ребека Ланда наблюдавала развитието на 125 деца. 107 от тях имали аутистично братче или сестриче, тоест по-висок генетичен риск от поява на заболяването. Останалите 18 деца нямали повишен риск. Учените наблюдавали децата от 14-месечна възраст до 3 години и стигнали до следното заключение: половината от децата, които в края на този период били диагностирани с аутизъм, показвали признаци още в началото на наблюдението.
Изследователите идентифицирали следните признаци:

  • Липса на контакти с околните хора: вместо посредством звуци, жестове или поглед да поискат помощ, примерно ако не достигат някой предмет, аутистичните деца опитват сами или вдигат шум.
  • Ограничена способност да споделят преживявания: децата не реагират, когато родителите искат да насочат вниманието им към някакъв обект; и самите те не правят опити да привлекат вниманието на родителите си.
  • Различно боравене с играчките: аутистичните деца не използват играчките за това, за което са предвидени. Примерно постоянно удрят с някой предмет по масата.
  • Ограничени средства за общуване: аутистичните деца използват по-малко звуци, думи и жестове в сравнение със здравите.

Все още няма стандартизирани критерии за диагностиране на заболяването при толкова малки деца. Учените работят по този въпрос и съветват при съмнение родителите да се обръщат към педиатър. Изчакването е опасно: често пъти минават до шест години, преди да бъде поставена диагноза. Губи се ценно време, през което би могло с конкретна интервенция да се помогне на детето да развие максимално способностите си.
Въпреки многобройните изследвания все още няма модел, който напълно и окончателно да обяснява причините за аутизма. Колкото многолики са факторите за появата му, толкова различни и индивидуални трябва да се подходите при всяко конкретно дете. Аутистичните деца в началото не разбират жестове, усмивки и думи. Те се отдръпват, "капсулират" се. Не умеят да играят и често пъти използват играчките по странен, винаги един и същ начин. Педантично са привързани към точно определен ред и затова всяка промяна в обстановката е болезнена. Могат да доведат до отчаяние родителите си със събирането на определени предмети, отказа да обличат някои дрехи или постоянното повтаряне на една и съща фраза.
Интелектуалното им развитие е твърде различно: от забавено и ограничено, през нормално до - често пъти - изумителни постижения в смятането, техническите дисциплини, музиката и други области.

Източник: www.doctorbg.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските кошмари
Детските кошмари Децата и тъмното Как да победим страха от тъмното у детето Ако през де...
Още  ]
Как да говорим с децата за секса
Как да говорим с децата за секса Родителите са първите и най-важните учители на ...
Още  ]
Раждане
Раждане Обикновено всички родители много ясно си спомнят раждането на своите деца като ос...
Още  ]
Интервю с инж. Мария Вълканова- заместни...
Мария Вълканова: Доброто управление е сбор от добре формулирани задачи, добре планирана работа и д...
Още  ]
Можем ли да наказваме малкото дете?
Можем ли да наказваме малкото дете? Интервю с Весела Банова- психотерапевт Не е лесна нау...
Още  ]
  Моето Дете