Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Аутизъм 11 07 2020      
 
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Аутизъм
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8


Детски аутизъм

Това заболяване е описано още 1943 г. от детския психиатър Leo Kanner. Аутизмът се характеризира основно с:
липса на контактност, т.е. затвореност в себе си. Това много го приближава до характеристиките на шизофренията и затова често аутизмът се разглежда като форма на шизофрения в ранна детска възраст, при липса на налудни идеи и мисли.
Липса на общуване с поглед, гукане, реч - именно засягането на мисловните способности и специално на символното мислене са причина да не се изгради речева комуникационна способност, а оттук и способността за формиране на налудни идеи и мисли (за да има мисъл, трябва да съществува език).
Недостатъчност на комуникацията, социализацията и символната игра.
Самият Каннер характеризира аутизма с два неизменни критерия:
изключителна самотност - невъзможност да се създаде контакт дори и с родителите.
стремеж към неизменност - характеризира се с поява на тревога при всяка промяна на околната среда.
Точната причина за появата на аутизма не е ясна. Разглежда се доста широк кръг от причини като: генетични, усложнения по време на бременността ( напр. рубеола) синдром на West, туберозна склероза и т.н.
Лечението на тези деца е трудно и се състои в използването на специални психологични и педагогични подходи за създаване на поведенчески навици и минимално необходима реч за общуване.

Д-р Манол Велев
Източник: www.med.primasoft.bg

Потвърдиха генетичната природа на аутизма

За развитието на аутизма важна роля играе генът неурексин-1 и още един неизвестен ген, разположен в 11 хромозома. В проекта за изучаването на генома на болните от аутизъм са взели участие повече от 120 учени от целия свят, които са изучавали образци от ДНК, взети от членове на семейства с две и повече деца, страдащи от това заболяване. За да открият генетическото сходство в образците учените са използвали технологията на “генния чип”, съобщава статия в списание Nature Genetics. Резултатите от анализа показват, че генът неурексин-1 участва в синтеза на медиатора глутамат – веществото, осигуряващо контакта между нервните клетки на главния мозък. По-рано учените също предполагаха, че глутаматът оказва влияние на развитието на аутизъм, посочва един от ръководителите на изследването, професор Джералд Шеленберг (Gerard Schellenberg) от Вашингтонския университет. Според него, в настоящия момент усилията на учените са насочени към търсенето на още един ген на аутизма, разположен в 11 хромозома, а също на други, неизвестни досега гени. Аутизмът се проявява като нарушен контакт с обкръжаващите хора, самовглъбеност, емоционална студенина. Момчетата са с по-голяма степен застрашени от това заболяване, при това симптомите се проявяват още на възраст до 2 години и половина. Причините за развитието на заболяването остават неизвестни, ефективни методи за неговото лечение също не съществуват. Само в САЩ около 300 000 деца страдат от аутизъм.

Из електронния печат

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
От какво зависи бъдещето на моето дете?...
От какво зависи бъдещето на моето дете? Това е въпрос, който много често не си задавам...
Още  ]
Храненето в кърмаческа и ранна детска въ...
Храненето в кърмаческа и ранна детска възраст Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е...
Още  ]
Грижи за новороденото дете
Грижи за новороденото дете Недоносено дете Нормалната бремонност продължава 40 седмици...
Още  ]
Д-р Антония Кишева: Здравето и качествот...
Д-р Антония Кишева: Здравето и качеството на живот на пациента е приоритетна грижа! Разгово...
Още  ]
Развитие на детето в норма
Развитие на детето в норма Скала за психомоторно развитие Периоди в развитието Развитиет...
Още  ]
  Моето Дете