Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Значение на храненето на жената по време на бременността 19 04 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Значение на храненето на жената по време на бременността
Страница 2

Значение на храненето на жената по време на бременността


Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената. Правилното хранене допринася в голяма степен за доброто развитие на бременността и за нейния благополучен изход - раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе. Правилното хранене е необходимо условие за да бъде жената здрава и енергична през периода на бременността.
Плодът е изключително чувствителен към ограничения внос на хранителни вещества, което може да се прояви със:
 • Забавен вътреутробен растеж на плода;
 • Ниско тегло на новороденото;
 • Увеличена заболеваемост и смъртност на новородените;
 • Изоставане във физическото и нервно-психическото развитие на детето.

Прекалената хранителна консумация обаче също не е полезна – тя води увеличен риск от усложнения при раждането.
Съвременните проучвания показват, че някои от основните заболявания в зряла възраст, включително коронарната болест на сърцето, високото кръвно налягане, инсулин независимия диабет са свързани с нарушения в растежа и развитието на плода в утробата на майката.
Тези заболявания могат да бъдат последствия от "програмиране", настъпило в критичен, чувствителен стадий на ранния период на живота, предизвикващо невъзвратими промени в структурата, физиологията и обмяната на веществата на плода. Тези промени водят до предразположение към сърдечно-съдови, обменни и ендокринни заболявания в зряла възраст. Храненето на жените, преди и по време на бременността играе главна роля в програмирането на бъдещото здраве на техните деца.
Практически препоръки за хранене на жените по време на бременност:
Не е необходимо да се яде за двама!
Бременната жена има увеличени потребности от енергия и повечето от хранителните вещества. Това не означава обаче, че трябва да яде за двама. Нормалното наддаване на тегло за периода на цялата бременност е 10 - 12.5 кг.
Някои жени, специално по-младите от 20 години, често имат ниско тегло преди бременността. Препоръчва се много слабите жени да увеличат повече теглото си през бременността (12.5 - 18 кг).
Ако жената е много слаба и планира да забременее, най-добре е да достигне желателното за съответния ръст тегло преди забременяването. Ако преди бременността е със свръхтегло, препоръчаното наддаване на теглото е значително по-малко (7-11.5 кг).
Недостатъчното наддаване на тегло на майката през бременността, допринася често за раждането на бебе с ниско тегло - под 2.5 кг, което е свързано с риск за повишена заболеваемост на новороденото и увеличен риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания, неинсулин зависим диабет и високо кръвно налягане в зряла възраст.
Голямото наддаване на тегло от друга страна може да доведе до удължаване и усложнения на раждането, задържане на свръхтегло на жената в след родовия период.
През първия триместър, за оптимален растеж на плода и наддаване на тегло на бременната в препоръчителните граници са необходими допълнително 100 ккал дневно, а през 2-ия и 3-ия триместър по 250 ккал дневно. Много е лесно да се получи тази допълнителна енергия като се изядат 50 грама шоколад или пакетче чипс, но по този начин няма да се посрещнат допълнителните потребности от белтък, витамини и минерали.
Бременната жена се нуждае от повече белтък!
Белтъците са ключова съставка на новообразуваните тъкани. Растежът на плода, плацентата и матката зависи от достатъчния прием на белтък.
Високо качествен белтък, който е източник на всички необходими аминокиселини се съдържа в млякото, млечните продукти, рибата, месото и месните продукти, яйцата.
Бобовите храни (боб, леща, соя), ядките и семената са добър растителни източници на белтъци. Да се комбинират бобовите със зърнени храни – това прави растителния белтък пълноценен.
Бременната жена се нуждае от повече калций!
Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода.
Най-добър източник на калций са млякото и млечните продукти, където калцият е в лесно усвоима форма.
Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат към така наречените “пробиотици”. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии потискат размножението на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест. Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Това е особено важно за храненето на бременната жена, при която запекът е сериозен проблем. Млечно киселите бактерии подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото.
Всмукването на калция от зърнените и бобовите храни, от зеленчуците, значително се подобрява, ако за десерт се консумират плодове или натурални плодови сокове, тъй като всмукването на калция се подобрява от плодовите киселини.
Бременната жена се нуждае от повече желязо!
Желязото е необходимо, както за бебето, така и за бременната жена. То е съставна част на хемоглобина на еритроцитите, който доставя кислород на всички клетки в организма. По време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено поради нарасналите нужди от кислород и съответно потребностите от желязо са повишени.
Богати на лесно усвоимо желязо са черен дроб, сърца, месо и месните продукти, риба.
Много растителни храни са богати на желязо, но то се усвоява значително по-лошо, тъй като някои съединения, намиращи се в растенията потискат всмукването на минерала. Независимо от това, ако диетата съдържа достатъчно храни, добри източници на витамин С и с растителните храни може да се получат нужните количества желязо. Стимулиращо действие има и плодовата захар.
Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, тиквените семки, ряпата, повечето подправки. Ако тези храни се съчетават с богати на витамин С плодове и зеленчуци ще има задоволителен внос на желязо.
Препоръчва се чаят и кафето да не се приемат непосредствено след основното ястие, а между храненията, тъй като съдържащите се в тях фенолни съединения свързват желязото в неусвоима форма.
Препоръчва се взимането на допълнително желязо под формата на хранителни добавки, особено при ниски запаси в началото на бременността.
Бременната жена се нуждае от два пъти повече фолиева киселина!
Витаминът фолиева киселина е единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната жена са увеличени двойно. Докато при небременни жени те са 200 мкг дневно, през бременността трябва да се приемат поне 400 мкг на ден. Достатъчният прием на фолиева киселина е много важен за раждането на здраво и нормално бебе. Ниският прием на фолиева киселина, особено през първите месеци на бременността може да предизвика нарушения в развитието на нервната система на плода. Ето защо, много важно е да се обърне специално внимание на консумацията на хранителни продукти, богати на този витамин още когато се планира забременяване.
Храни, които са добри източници на фолиева киселина са всички зелени листни зеленчуци като салати, марули, спанак, брюкселско зеле, броколи, зеле, зелен лук, праз лук, както и пълнозърнест хляб, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, карфиол, репички, магданоз, джоджен, копър, ядкови плодове (орехи, фъстъци, бадеми), къпини, малини, портокали. Препоръчителни са специалните зърнени храни за закуска ”Corn Flakes”, които са обогатени с фолиева киселина.
Тъй като при кулинарната обработка на хранителните продукти се губят от 30 до 80% от витамина, препоръчва се зеленчуците и плодовете да се консумират по възможност сурови. Трудно е увеличените потребности от фолиева киселина през бременността да бъдат посрещнати само от храната. Ето защо се препоръчва всички жени, които имат намерение да раждат, както и до края на 12-та седмица от бременността да приемат 400 мкг дневно от този витамин като добавка към храната под формата на таблети, дражета и пр.
Да не се забравя витамин С
Необходимо е да се увеличи и приема на Витамин С, който осигурява по-голямо всмукване на нехемовото (различно от това в кръвта) желязо в червата и подобрява имунитета.
Богати на витамин С са чушките, зеленият грах, карфиолът, зелето, магданозът, зеленият лук и чесън, старият чесън, репичките и ряпата, картофите, цвеклото, а от плодовете – шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви, пъпеши, ягоди, ябълки, кестени.
Да се използва йодирана сол
В планинските райони съдържанието на йод в почвата и водата, а оттам и в хранителните продукти е ниско. Ниският прием на този елемент може да доведе до йоден дефицит, който по време на бременността създава висок риск за изоставане в умственото развитие на новороденото. Да се използва само йодирана сол.
Да се избягва черния дроб
Черният дроб и продуктите от него съдържат много големи количества витамин А. Избягвайте черния дроб - твърде много витамин А не е полезен за развитието на плода. Вие може да консумирате обаче без всякакви ограничения моркови, домати и други оранжево-червени зеленчуци и плодове, които са богати на каротини. Каротините в организма частично се превръщат във витамин А.
Да се избягва алкохолът
Голямата консумация на алкохол (повече от една бутилка вино или 2 л бира) през бременността, особено през първите месеци е опасна за плода. Тя е свързана с висок риск за сериозни увреждания на нервната му система, за раждането на бебета с ниско тегло и ръст. Децата на жени, злоупотребявали с алкохол по време на бременността са застрашени от забавено физическо и умствено развитие. При опити за забременяване най-добре е да се избягва алкохола, тъй като влиянието на умерената консумация на алкохол върху плода все още не е известно.
Да се ограничи кафето
Високият прием на кофеин по време на бременността се свързва с намалено тегло на новороденото. Поради това трябва да се ограничават напитките, съдържащи кофеин. Не се препоръчва консумация на повече от 2-3 чаши кафе, черен (зелен) чай или кока кола.
Храненето може да помогне при общите неразположения на бременността
Гадене и повръщане

 • Да се ядат препечени филийки, сухар или специалните зърнени храни “Corn flakes” за закуска;
 • Препоръчва се консумацията 4-6 пъти дневно на малки количества храна, вместо 2-3 пъти на големи порции.

Запек

 • Да се консумират повече пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци и плодове;
 • Да се пият повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи.

Тежест след нахранване

 • Да се консумира често малки количества храна;
 • Храната да се пече или задушава, вместо да се пържи;
 • Да се пият течности между храненията, а не заедно с ястията;
 • Препоръчват се разходки след нахранване.

Източник: www.pharmacy-bg.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю със Зл. Тимонова
Всяко дете има талант! Интервю със Златка Тимонова- гл. художествен ръководител на Фолклор...
Още  ]
Особености в развитието на детето
Особености в развитието на детето Динамиката на възрастово развитие до края на детството -...
Още  ]
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
Топлината на майчините обятия
Топлината на майчините обятия или за ползата от прегръдката Майчината милувка Помня и...
Още  ]
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
  Моето Дете