Търсене:
 
      Начало 20 07 2024      
 
Оценка: / 26
СлабОтличен 

Предметът на любовта или кога и как детето конструира образа на майката и му придава особен статут?!

Мариана Чомпалова- Йорданова- социален педагог

Първият възрастен с когото детето общува след раждането си е майката. Първите средства на това общуване са усмивката, след което предметно- действените и накрая- речевите. Но запитвали ли сте се, как и кога детето започва да разпознава образа на своята майка и да му предава особена значимост? Т.нар. "Еволюция на предмета” е процес при който преминавайки през различни фази: необективна (0-2-3 мес.), предобективна (2-3 до 6-7 мес.) и обективна (7-8-я мес.) детето разграничава образа на майката и тя придобива статут на привилегирован предмет- “Предмет на любовта”. Това се случва около седмия месец след раждането на детето.

Как се конструира човешкия образ в съзнанието на детето?

Първият етап (0-3 мес.) се нарича непредметен, светът на новороденото е свят без предмети и без любов. Няколко дни след раждането възниква реакция на предварително търсене, но детето реагира по един и същи начин и в ръцете на майка си и в други хора. Това е реакция на променените равновесни условия- от легнало в право положение и обратно. Детето започва да реагира на звукови стимули идващи от човешкия глас. През 3-та седмица гласът предизвиква сукателни движения и се асоциира с удоволствието от храненето, а партньорът не е забелязан. В края на първия месец детето се усмихва на човешкия глас, независимо дали е строг или приятелски. Все още не различава близки и чужди гласове. След втория месец лицето на възрастния редовно предизвиква усмивка, докато гласът постепенно губи тази си власт.

Вторият етап е предпредметен. Характеризира се с усмивка от страна на детето при човешки глас и успокояване при приближаване на възрастния. Обърнато в профил лице не предизвиква реакция. Лицето е предпредмет, защото детето разпознава само един от неговите външни признаци. От 5-7-я месец изчезва автоматичната усмивка и детето вече разпознава познати и непознати възрастни.

Третият етап е предметен, детето вече е на 8 месеца. Започва със специфично поведение на тревога на 8-я месец или тревога от непознат. Непознатият човек тревожи детето, а изчезването на майката го прави несигурно. Именно от 8-я месец детето разграничава майката от всички други и тя заема едно особено място- Предмет на Любовта. Тревогата на 8- я месец е нормално явление и показва, че е достигнат предметният стадии по отношение на майката. Във връзката дете- майка действат две противоположни тенденции- към запазване на единството и към разкъсване на симбиозата т.е. тенденция към индивидуализация, която е едновременно средство и резултат на социализацията. За сравнение, в условия на множествено майчинство при деца отглеждани в социални заведения, детето е едно от многото. Грижата, ласката, общуването с него се подчиняват не на неговите сигнали и изисквания, а на режима в детското заведение. Майчиното лице е постоянно и се разпознава като такова, докато разпознаването на сестрата- възпитателка е затруднено, поради нейното непостоянство свързано с работното й време, така ранният момент на индивидуализация, свързан с разпознаването на майчиното лице е белязан с хаотичност. При деца с неустановена емоционална връзка с майката или отглеждани в социално заведение се наблюдава неустойчивост на типа привързаност и на избора на заместваща майчина фигура.

Какви са типовете емоционална привързаност на детето спрямо майката?

Образно ситуациите могат да се обобщят в следните варианти:
- Отбягващ: Наблюдава се в ситуации при които детето играе далече от майката, не се смущава от излизането й, нито от присъствие на непознат. Когато майката се върне детето не я забелязва.
- Сигурен: За детето майката е база за сигурност и то е спокойно в нейното присъствие. При нейното излизане, проявява леки признаци на тревога, но приема предложен контакт от непознат. При завръщане на майката детето се насочва към нея и лесно се успокоява.
- Амбивалентен: Детето много силно се огорчава от раздялата с майката, изпада в отчаяние или ярост, отказва предложен контакт от непознат. След завръщането на майката детето се прилепва към нея, при вероятност за нова раздяла поведението му остава дълго време неуравновесено.

Тъгата на детето при загуба на “предмета на любовта” е идентична по своето съдържание с траура при възрастния при загуба на любимо същество. След 6-я месец всяка раздяла с майката е травмираща за детето. При раздяла с майката поведението на детето преминава през фазите: протест, отчаяние и загуба на привързаност. Протестът продължава от няколко часа до 1 седмица, детето плаче, крещи, търси майката, отхвърля непознати, отказва да се храни. Детето не приема раздялата и очаква завръщането на майка си. При отчаянието тази надежда постепенно напуска детето и то се затваря в своята тъга. Плачът преминава в хленчене, липсва интерес към околната среда, лицето придобива безучастен израз, погледът е замразен. Ако майката бъде върната на детето в този момент, настъпва ”оздравяване”, но детето е значително уязвимо при бъдещи раздели. Загуба на привързаност настъпва при раздяла на детето с майката над 4 месеца. Детето се адаптира към новата среда и проявява интерес към предложен му контакт. Ако майката се върне, липсват белези на привързаност, детето не я разпознава, безразлично е, дори я отбягва т.е. първичната емоционална привързаност е разрушена. При раздяла над 3-4 месеца последствията са необратими. В това се състоят преживяванията на всяко изоставено дете.

Общуването между детето и майката започва преди раждането и има голямо значение за детското развитие. От най-ранна възраст детето изпитва нужда от общуване с възрастния, като първоначално то е емоционално. Липсата му може да доведе до сериозни отклонения в емоционалното развитие на детето. Общуването с връстници възниква по-късно. Затова е желателно през първите три години след раждането си детето да бъде максимално време до своята майка и да не бъде лишавано от контакт с неговият единствен и незаменим “Предмет на любовта”.

Повече за автора на статията: Тук!Коментари
Интересно за настоящи и бъдещи майки
Написано от Еми на 2007-11-12 22:34:50
Статията е много интересна и поучителна! Аз като бъдеща майка намирам за себе си неща които до сега не съм знаела. Благодаря на г-жа Чомпалова за отделеното време да напише това полезно четиво!
Написано от Angel^wings на 2007-12-16 12:26:51
За мен тази статия не е изцяло достовена.Всяка една жена която е раждала знае че връзката между бебето и майката е създадена още през вътреутробният живот на детето.На него не му е безразлично точно кой ще го вземе,кой ще го гушне и нахрани. 
Майката може да не се осъзнава като понятие от детето,но занего този човек е символ на ситост,на обич и нежност....които децата възприемат още в утробата.Това че не могат да реагирт на даващата им се обич не е доказателство че не я възприемат. 
Има изследвания които показват че бебето може да различи миризмата на околоплодните води, и присъствието на такава позната миризма го успокоява в следродилният период.Детето не вижда ясни образи,но вижда силуети, усеща миризми,гласове,сърдечни тонове и т.н.Това са знаците по които то разпознава майката. 
Ако детето не възприеме тези знаци от майката след раждането,то свиква с характеристиките на обекта който полага грижи за него и от когото то получава физическо и психическо удвлетворение. 
 
До Ангел
Написано от Мариана Тодорова на 2008-01-04 22:03:22
Да, Ангел, детето свиква с характеристиките на обекта полагащ грижи за него и за това са пример осиновените деца. Но тук става дума как детето разграничава именно този образ, независимо дали майката е родна или не. Как то изгражда тази специална емоционална връзка и й придава статут на "Предмет на любовта"и как става разграничаването на този образ и отделянето му от другите.Благодаря за изказаното мнение!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-01-10 16:02:36
всичко написано е много хубаво но какво да правим ако поради финансови причини ни се налага да започнем работа след 8 месец на детето и то триабва да баде гледано от баба му?
До fragola
Написано от Мариана Тодорова на 2008-01-10 23:55:25
Ако обстоятелствата налагат, определено вариантът баба е по-добър от детски ясли преди 2 год. възраст, разбира се ако става дума за гледане през деня, след което детето да общува с родителите си.
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-01-11 12:36:46
da razbira se,za prez denia.no toi e aktiven imenno togava. ve4er kam 8h ve4e se prispivame! :? vse si mislia dali niama da se polu4i razdvoiavane na lubovta mu mejdu men i baba mu
Написано от Мариана Тодорова на 2008-01-11 15:51:23
Не, няма такава опасност,предметът на любовта е само един-майката! Вие също по един начин обичате майка си, по друг съпругът си, по трети детето си и т.н.,в този ред на мисли не може да се говори за раздвояване на любовта към майката!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-05-22 21:46:06
А дали не може?Познавам една жена, която тъй като имала тежка следродилна депресия, всеки ден оставяла за около два, три часа бебето си на бабата.И така до ден днешен тъй като вече голямото дете е много привързано към баба си.Това временно явление ли е според вас?Само че трябва да спомена, че бабата върти номера като му позволява всичко само и само тя да е най-добрата.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете