Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Остро възпаление на средното ухо 06 12 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Остро възпаление на средното ухо
Страница 2

Остро възпаление на средното ухо


Определение:
Ухото топографски се разделя на три анатомично обособени части:
1.Външно ухо - включващо ушната мида и външния слухов проход.
2.Средно ухо – в чийто състав влиза тъпанчевата мембрана (тъпанчето),евстахиевата тръба съединяваща вътрешното ухо с носоглътката и същинския слухов орган.
3.Вътрешно ухо-на практика това е органа на равновесието (вестибуларният апарат).
Възпалението на средното ухо (среден отит,otitis media) представлява инфекциозно възпаление на средното ухо. Подразделя се според естеството на възпалението на два вида-катарален среден отит и гноен такъв, а според начина на протичане на остър и хроничен среден отит.
I.Остър катарален среден отит (остър катар на средното ухо,catarrhus tubotympanicus acutus).
Причини:
Острият катарален отит се предизвиква от запушване на Евстахиевата тръба съединяваща средното ухо с кухината на носоглътката и чиято задача е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото, както и да позволява отвеждането на секретираните течности от вътрешното ухо в носоглътката.Изравняването на налягането става при преглъщане и прозяване,тъй като тогава тази тръба се отваря.При запушване на тръбата,въздухът във вътрешното ухо се резорбира (поема) частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото намалява,вследствие на което кръвоносните съдове се преизпълват с кръв и отделят течност (ексудат),а също така под натиска на атмосферното налягане тъпанчето хлътва навътре и слухът силно намалява поради намалената способност на тъпанчевата мембрана да резонира под въздействието на звуковите вълни.
Причините водещи до запушване на евстахиевата тръба са много-хрема,възпаление и разрастване на трета сливица,алергично възпление и оток на лигавицата на носа и носоглътката,травма,тумори и др....
Клинична изява:
Обикновено пациентите се оплакват от намаление на слуха,шум в ухото,’’пукане’’ в ушите и чувство за пълнота в ухото.При отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) се вижда ниво на течност зад тъпанчето и мехурчета в нея.Общото състояние е добро и липсват болки. При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане, гадене и повръщане.
Лечение:
Включва приложението на носни капки със съдосвиващ и противооточен ефект-Ксилометазолин,Олинт,Ефедрин,Ментол.Муко-септонекс Е и др...,физиотерапевтични процедури,Калций на таблети (намалява отока на лигавицата на евстахиевата тръба),т.н. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)-Аспирин,Ибупрофен,Нурофен, Фелоран,Парацетамол...приложение на витамини.
При продължително неповлияване от посоченото лечение се прави терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.
I I.Остър гноен среден отит (остро гнойно възпаление на средното ухо,otitis media suppurativa acuta)
Причини:
Дължи се на попадането (по евстахиевата тръба) и развитието в средното ухо на болестотворни микроби водещи до образуването на гноен ексудат в ухото. Най-честите причинители на това заболяване са бактериите:Стрептококи,Стафилококи, Пневмококи,Протеус,Бактериум коли и др...Попадат по съседство чрез Евстахиевата тръба при заболявания на носоглътката-назофарингит,възпаление и увеличение на третата сливица (аденоидит), алергично възпаление на лигавицата на Евстахиевата тръба,травми в тази област, носни тампонади (поставяне във ноздрите на марли) при кръвотечения от носа, смъркане на вода при къпане и плуване и др... Друг път за попадане на тези микроби във средното ухо е през външния слухов проход при травма със травматична перфорация на тъпанчето.
Клинична изява:
Обикновено заболяването започа остро със силни болки в ухото усилващи се през нощта и с пулсиращ характер към които после се прибавят висока температура до 39 гр.,шум и „пукане’’ в ухото,намаление на слуха в засегнатото ухо,отпадналост и главоболие.При натиск в областта на ухото или ушния израсък непосредствено пред ушния канал наречен трагус,пациентите изпитват осезаема болка. Вследствие на усилената секреция на гноен ексудат в кухината на средното ухо и повишеното налягане,се стига до спонтанен пробив на тъпанчевата мембрана на втория-третия ден,вследствие на което болките рязко намаляват, а от ушният канал започва да изтича кръвенисто-гнойна материя която в следващите дни става чисто гнойна.Температурата стихва,общото състояние се подобрява, но слухът остава трайно намален.При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане,гадене и повръщане.
При кърмачета острият гноен среден отит притича в началото с отпадналост, безапетитие,запушен нос,висока температура,а после децата стават неспокойни, започват да проплакват по време на сън.По време на хранене след няколко глътки, внезапно изпускат гърдата или биберона и започват да плачат интензивно.Често се появяват повръщане,газове и редки изхождания като реакция на организма. При натиск върху трагуса (израстъка пред ушния канал) кърмачето реагира с пронизителен рев.След пробива на тъпанчето и започване на изтичането на гнойния секрет децата се успокояват и общото състояние се подобрява.
Диагноза:
Поставя се след разпит на пациента за естеството на оплакванията, клиничен преглед,отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) при която се вижда зачервяване и изпъкване на тъпанчето навън (бомбиране), а при пробив се вижда дефект на мембраната с изтичане на секрет от перфорацията. При провеждане на стандартни кръвни изследвания се установяват високи стойности на левкоцитите (белите кръвни телца) в кръвта и ускорена СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите-червените кръвни телца).
Лечение:
То включва приложението на:
1.Антибиотици.
2.Носни капки намаляващи отока на лигавицата на носа и Евстахиевата тръба- Ксилометазолин, Олинт,Ефедрин,Ментол.Муко-септонекс Е.
3.Накапване на ушни капки-Фуроталгин,Оталгетон, но не и при перфорацията на тъпанчето и изтичане на течност от ухото.
4.Обезболяващи и температуропонижаващи средства-Аналгин,Парацетамол,Нурофен....
5.При упорито протичане на заболяването и неповлияване от горепосочените медикаменти се пристъпва към терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.
I I I.Особени форми на острия среден отит:
1.Остър среден отит при грип-протича много остро със силни болки в двете уши,много висока температура –до 39-40 гр.,хрема,главоболие,болки в крайниците и отпадналост. Характерно за него е, че вирусът достига до ухото по кръвен път и, че протича с образуване на малки мехурчета във ушния канал изпълнени със кръвенисто съдържимо. Обикновено след 2-рия-3-тия ден преминава във гноен отит.
2.Скалатинозен отит-в миналото е бил по-чест,но сега се среща много рядко,поради значително по-енергичното лечение на Скарлатината в ерата на Антибиотиците. Характерни за него са значителните поражения които нанася на средното ухо с тенденция за преминаване във хроничен отит.За щастие днес се среща изключително рядко.
3.Морбилозен отит-изчезнал заедно с изчезването на болестта Морбили (вид шарка) в България,вследствие на включване на комбинираната ваксина срещу Морбили, Паротит (заушка) и Рубеола (вид шарка) в Задължителния имунизационен календар на Република България от около 15 години.
4.Мукозус отит (Mucosus otitis)-причинява се от бактерии наречени пневмококи, среща се при възрастни пациенти (над 45 г.) и протича по-леко и по-бавно. Започва със слаби изразени болки,леко повишена температура,силно намален слух,шум и чувство за пълнота в ухото и оскъдно гноетечение.После болките изчезват. Води до чести усложнения-менингит (възпаление на мозъчните обвивки), тромбофлебит на вътречерепните вени...
5.Аероотит-при значителни колебания в атмосферното налягане при парашутни скокове, полети със самолет,алпинизъм и др.,и ако Евстахиевата тръба не функционира добре, въздушното налягане във средното ухо рязко спада (относително) спрямо атмосферното и се разширяват кръвоносните съдове във средното ухо с отделяне на ексудат. Появява се силна болка в ушите,намаление на слуха и чувство за пълнота в ушите. Лекува се с носни капки и евентуално антибиотици при данни за преминаване във гноен отит.
6.Мареотит-причинява се от повишеното налягане във ушните канали при гмуркане, скокове във вода,подводен спорт и водолази.Вследствие на повишеното налягане, се получава перфорация (пробив)на тъпанчевата мембрана и нахлуване на вода и микроби във средното ухо,водещи до неговото възпаление.Изявява се със много силна болка в засегнатото ухо,която постепенно намалява но не изчезва. Ако се стигне до гноен отит болката отново се усилва.
Съвет – при наличие на хрема и начални ушни симптоми,би било уместно да започнете прилагането на носни капки с отбъбващ ефект върху носната лигавица предотвратяващи запушването на Евстахиевата тръба: Ксилометазолин,Олинт,Ментол, Мукосептонекс Е и други.

Източник: http://www.pramed.com

Статията е препечатана от сайта "Практически Медицински Съвети " със съгласието на автора.
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
ІХ Международен младежки фестивал на изк...
ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” Сдружение Музите и...
Още  ]
Грижи за новороденото дете
Грижи за новороденото дете Недоносено дете Нормалната бремонност продължава 40 седмици...
Още  ]
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
На моето дете
На моето дете Когато мислеше, че не те гледам... Тази сутрин ще се усмихна, когато вид...
Още  ]
За една година сме намалели с 42 299 душ...
За една година сме намалели с 42 299 души България- най-бързо изчезващата нация ...
Още  ]
  Моето Дете