Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Ангина 12 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Ангина
Страница 2
Страница 3

Сливиците

Тези малки израстъци в края на гърлото могат да причинят много главоболия (в буквалния смисъл). Какво трябва да знаете за тях, за да се справите успешно с проблема?
Допреди няколко години най-честото спасение от хронично зачервено гърло беше премахването на сливиците. Двата малки лимфоподобни израстъци в края на гърлото (може да ги видите, когато детето отвори уста и каже “ааа”) са т. нар. небни сливици. Те са изградени от ретикуло-лимфоидна тъкан под формата на възли. На носоглътката – най-горната част на гълтача, се намира третата сливица. Всички те образуват т. нар. гърлен лимфоиден пръстен. Сливиците се появяват през третия месец на вътреутробния живот и завършват своето развитие към шестия месец след раждането.
На широката аудитория са известни три сливици – двете небни и третата сливица. Основноата функция на сливиците е защитна. Те са първата преграда, която срещат вирусите и бактериите при попадане в устната кухина или носоглътката.
Как сливиците създават проблеми?
Сливиците наподобяват пореста гъба, изпълнена с миниатюрни дупчици. Когато са нападнати от микроби и други микроорганизми, те се подуват и възпаляват. Причиняват зачервено гърло, гнойна ангина и редица други проблеми, например инфекция на средното ухо и синусите. При всяка външна атака сливиците реагират, като увеличават размера си – това е тяхната имунна защита. Понякога са необходими от 3 до 9 месеца, за да възвърнат нормалните си размери.
Каква е разликата между гнойната ангина (tonsillitis) и обикновеното зачервено гърло?
Гнойната ангина е по-сериозен случай на зачервено гърло. Причинена от различни вируси или бактерии, тя води до зачервени, подути и меки сливици. Всяка глътка е болезнена, което може да накара детето да откаже да се храни. Обикновено може да се забележат и гнойни налепи по сливиците (използвайте джобно фенерче, за да ги видите по-добре, когато детето отвори уста). Други симптоми са високата температура – над 38?С, лош дъх, повръщане и подути лимфни възли.
От друга страна, по-голямата част от случаите на зачервено гърло са свързани със същите вируси, които причиняват настинките и грипните инфекции, и не са пряко свързани със сливиците. Обикновено тези вирусни инфекции не траят дълго и невинаги са придружени с висока температура. Просто трябва да изчакате вирусът да отмине.
Какво може да причини увеличената трета сливица?
При по-сериозни случаи третата сливица може толкова да увеличи размера си, че да запуши носните канали и по този начин да принуди детето да диша само през устата. Увеличената трета сливица е причина за носово говорене, а също така може да доведе до инфекция на средното ухо, запушвайки евстахиевите тръби (свързващи ухото с носа). Подутите сливици създават проблеми с гълтането и много често водят до хъркане и проблеми със съня. Хъркането е сигурен симптом за възпалени сливици. Ако не се вземат своевременни мерки, това може да доведе до затруднено дишане по време на сън. Най-сигурният признак, че детето има увеличена трета сливица, е отворената уста – както през деня, така и през нощта. Консултацията със специалист УНГ е задължителна.
Как да сте сигурни, че сливиците на детето ви трябва да се махнат?
Това винаги е трудно решение. Премахването на сливиците е абсолютно наложително, ако те са толкова големи, че затрудняват дишането и гълтането. Операцията се препоръчва при хронични стрептококови инфекции, чести гнойни ангини, инфекции на средното ухо и др., особено ако детето не реагира добре (не се влияе добре) на антибиотици. Лекарите посочват, че подобрението след операция е значително за децата, които са имали по 3-4 инфекции в годината. Някои специалисти смятат, че премахването на сливиците не се налага, освен ако детето не е имало 7 инфекции за една година или 5 инфекции (всяка година) в продължение на 2 години.
Ако все пак се наложи операция, какво да очаквате?
Както вече споменах, това е една бърза и несложна операция. Детето може да се прибере вкъщи само няколко часа след оперативната намеса. Разбира се, болката след това може да варира от слаба до много силна. Детето може да откаже да се храни и дори да приема течности. Все пак е важно да пие повече, за да се избегне дехидратация. Може да се наложи да дадете на детето болкоуспокояващо средство, за да облекчите болката. Избягвайте да давате медикаменти, съдържащи ибупрофен, тъй като може да увеличат риска от кървене. Не се изненадвайте, ако детето повърне - болкоуспокояващите може да разстроят стомаха му.
Как да успокоите възпаленото гърло?
Тези прости рецепти ще помогнат на детето, независимо дали става въпрос за обикновено зачервено гърло или за по-сериозна ангина:
Давайте много течности на детето и лесни за гълтане храни –сок, чай, супа и др. Дайте някакво болкоуспокояващо – например Panadol, Calpol и др. (не забравяйте, че е абсолютно забранено да давате аспирин на деца под 6 години), както и спрей за зачервено гърло, таблетки за смучене и т.н., след консултация с вашия педиатър. Ако детето е по-голямо и с ваша помощ му направете инхалация с: 1 л вряща вода с 1 с. л. сода или 1 л вода с лайка.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Посланията на Гюнай Хюсмен учат на добро...
Посланията на Гюнай Хюсмен учат на доброта и толерантност В Деня на София, Вяра, Надежда и Лю...
Още  ]
Типичните родителски грешки
Типичните родителски грешки Стилове майки Типичните родителски грешки, които ние доп...
Още  ]
Роси Рос: Децата са най-големите учители...
Роси Рос: Децата са най-големите учители! Роси Рос- певица Роси Рос е сред най-чаровните ...
Още  ]
Кога да потърсим психологическа помощ за...
Кога да потърсим психологическа помощ за нашите деца? Какво представлява психотерапията? ...
Още  ]
Бъдещето на подрастващите е много несигу...
Бъдещето на подрастващите е много несигурно в наше време Галена Тотева- директор на Професи...
Още  ]
  Моето Дете