Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Ангина 07 12 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Ангина
Страница 2

Ангина


„Ангина" - една съвсем благозвучна дума за българското ухо, се превежда от латински като „жаба". Трудно ще се намери човек, който поне веднъж да не е усетил в "прегръдките" на това страдание. Затова всички се смятаме за големи специалисти: сами си поставяме диагноза и сами се лекуваме. А всъщност не трябва да бъде така?

Трябва да знаете!
Най-честата причина за ангина са бактериите, които постоянно обитават лигавицата на дихателните пътища. Те са тихи, докато имунитетът не отслаби своя контрол. Точно тогава болестотворните бактерии „преминават в атака" и престават да бъдат безобидни съседи.

Най-често провокиращи ангината фактори са преумората, стресът и простудата.
Лоша услуга правят и допълнителните огнища на инфекции в организма - зъбни кариеси, гнойни поражения в синусите, както и всички заболявания, които затрудняват свободното дишане през носа (при децата това най-често са аденоиди. За предразположеност към ангина „помага" всичко, което дразни лигавицата на дихателните пътища - прах, прекалено сух въздух, цигарен дни. Освен това въз-будителите на ангината се предават от болен човек на здрав.
Ангината може да бъде тежка в различна степен - понякога тя е придружена само с незначително повишаване на температурата за 3-5 дена, но и в този случай не бива да се отнасяме към нея лекомислено.

Лекарите определят това неразположение като общо инфекциозно заболяване на организма, съпроводено с отпадналост, слабост, разбитост, главоболие, а понякога и с болки в ставите. По-тежките форми могат да протекат с висока температура, треска и силни болки в гърлото. Продължителността на болестта достига 10 - 12 дни.

Трябва ли Ви лекар?
Най-честият въпрос е: защо, когато ни боли гърло, носът ни тече, кашляме, вдигаме температура един лекар ни предписва антибиотици, а друг ни съветва да не злоупотребяваме с тях. Отговорът не е, че единият лекар е лош, а другия добър. Просто в един случай диагнозата е остър фарингит – възпаление на лигавицата на задната стена на носоглътката, а в друг – ангина. Този момент е много важен, защото антибиотиците не действат на вирусите, а бактериалните поражения изискват тяхното задължително приемане. И още една важна задача за лекаря – да определи ангината сама по себе си ли е възникнала, или е проява на съпътстващ фактор на други заболявания, например дифтерит или инфекциозна мононуклеоза. Освен антибиотици лекарят може да предпише и противоалергичен препарат. Не се учудвайте - медиците смятат ангината за токсикоалергично заболяване. Последната група лекарства, приемани при ангина, са обезболяващите и температуропонижаващите. Те са симптоматични, т. е. не въздействат на причината на заболяването, а само облекчават състоянието.

Да погледнем какво става в гърлото!
Правете гаргара 3-4 пъти на ден, последният път - преди лягане.
Разтворите трябва да бъдат само топли. Можете да използвате:
отвари и настойки от невен, босилек, лайка, евкалипт. жълт кантарион;
разтвор от сода (1/2 суп. л. на чаша вода); готови форми по лекарско предписание.
Тези, които по някакви причини не обичат да правят гаргари, в качеството на средство за местно въздействие могат да използват аерозолни или смучещи се препарати.
Не се препоръчва саморъчно смазване на сливиците или изстискване на нещо от тях - това може да причини травмиране и разпространение на инфекцията. Освен това парчето памук, което обикновено намотаваме на пръста си, може да се изплъзне и да попадне в дихателните пътища.
Ако лекарят ни е предписал антибиотици, не трябва сами да прекратяваме лечението, дори температурата да се е понижила и да сме се почувствали по-добре.

Коварният й характер.
Сама по себе си ангината може и да не е толкова страшна, но усложненията, които може да предизвика, поразяват с най-различните си проявления. Най-често срещаното усложнение от не долекувана ангина е хроничният тонзилит. Такава диагноза може да постави само лекар, но и самите пациент трябва да се замислят, ако боледуват от ангина 1-2 пъти в годината. Доскоро най-простото средство да се избавим от хроничен тонзилит беше тонзилектомията (премахване на небните сливици). Махаме ги и готово!
Днес науката е потвърдила, че в организма на човека няма нищо излишно и операция се прави само в случат че заболяването се усложни с поражението на други органи и системи.

Друго “творение" на стрептококата -микроба, който е един от най-честите възбудители на ангината, са хроничните заболявания на ставите, бъбреците, ревматичните поражения на сърцето. Затова децата и възрастните, болни от хроничен тонзилит, непременно трябва да няколко пъти в годината да правят анализ на урината и да минават преглед при терапевт, а при необходимост - при невролог, кардиолог и ревматолог.
Закаляването срещу ангината.

Колкото и банално да звучи, най-силно действащото оръжие в борбата с ангината е закаляването. Има различни начина.
Не бива да се забравя, че привикването към по-ниски температури трябва да става след консултация с лекар и след пълно възстановяване от прекараното заболяване. Специалистите смятат, че най-доброто време за закаляване е началото на лятото. Но дори в топло време не трябва да се забравя, че основният принцип на закаляването е постепенност и разумност. Всичко трябва да е с мярка - да се закаляваш, не значи да ходиш бос по снега или да се къпеш в дупка лед. Достатъчно е да се правят всекидневни прохладни вани на краката или да се вземат контрастни душове. Тези, които не понасят студа в какъвто и да е вид, да не се разстройват - спортувайте (особено полезно е плуването), ходете на сауна, разхождайте се на чист въздух, лятото тичайте боси, спете на открехнат прозорец, яжте пресни плодове и зеленчуци и вашият организъм сам ще се защити от коварните микроби.

Източник: http://rozali.com

Сливиците

Тези малки израстъци в края на гърлото могат да причинят много главоболия (в буквалния смисъл). Какво трябва да знаете за тях, за да се справите успешно с проблема?
Допреди няколко години най-честото спасение от хронично зачервено гърло беше премахването на сливиците. Двата малки лимфоподобни израстъци в края на гърлото (може да ги видите, когато детето отвори уста и каже “ааа”) са т. нар. небни сливици. Те са изградени от ретикуло-лимфоидна тъкан под формата на възли. На носоглътката – най-горната част на гълтача, се намира третата сливица. Всички те образуват т. нар. гърлен лимфоиден пръстен. Сливиците се появяват през третия месец на вътреутробния живот и завършват своето развитие към шестия месец след раждането.
На широката аудитория са известни три сливици – двете небни и третата сливица. Основноата функция на сливиците е защитна. Те са първата преграда, която срещат вирусите и бактериите при попадане в устната кухина или носоглътката.

Как сливиците създават проблеми?
Сливиците наподобяват пореста гъба, изпълнена с миниатюрни дупчици. Когато са нападнати от микроби и други микроорганизми, те се подуват и възпаляват. Причиняват зачервено гърло, гнойна ангина и редица други проблеми, например инфекция на средното ухо и синусите. При всяка външна атака сливиците реагират, като увеличават размера си – това е тяхната имунна защита. Понякога са необходими от 3 до 9 месеца, за да възвърнат нормалните си размери.

Каква е разликата между гнойната ангина (tonsillitis) и обикновеното зачервено гърло?
Гнойната ангина е по-сериозен случай на зачервено гърло. Причинена от различни вируси или бактерии, тя води до зачервени, подути и меки сливици. Всяка глътка е болезнена, което може да накара детето да откаже да се храни. Обикновено може да се забележат и гнойни налепи по сливиците (използвайте джобно фенерче, за да ги видите по-добре, когато детето отвори уста). Други симптоми са високата температура – над 38?С, лош дъх, повръщане и подути лимфни възли. От друга страна, по-голямата част от случаите на зачервено гърло са свързани със същите вируси, които причиняват настинките и грипните инфекции, и не са пряко свързани със сливиците. Обикновено тези вирусни инфекции не траят дълго и невинаги са придружени с висока температура. Просто трябва да изчакате вирусът да отмине.

Какво може да причини увеличената трета сливица?
При по-сериозни случаи третата сливица може толкова да увеличи размера си, че да запуши носните канали и по този начин да принуди детето да диша само през устата. Увеличената трета сливица е причина за носово говорене, а също така може да доведе до инфекция на средното ухо, запушвайки евстахиевите тръби (свързващи ухото с носа). Подутите сливици създават проблеми с гълтането и много често водят до хъркане и проблеми със съня. Хъркането е сигурен симптом за възпалени сливици. Ако не се вземат своевременни мерки, това може да доведе до затруднено дишане по време на сън. Най-сигурният признак, че детето има увеличена трета сливица, е отворената уста – както през деня, така и през нощта. Консултацията със специалист УНГ е задължителна.

Как да сте сигурни, че сливиците на детето ви трябва да се махнат?
Това винаги е трудно решение. Премахването на сливиците е абсолютно наложително, ако те са толкова големи, че затрудняват дишането и гълтането. Операцията се препоръчва при хронични стрептококови инфекции, чести гнойни ангини, инфекции на средното ухо и др., особено ако детето не реагира добре (не се влияе добре) на антибиотици. Лекарите посочват, че подобрението след операция е значително за децата, които са имали по 3-4 инфекции в годината. Някои специалисти смятат, че премахването на сливиците не се налага, освен ако детето не е имало 7 инфекции за една година или 5 инфекции (всяка година) в продължение на 2 години.

Ако все пак се наложи операция, какво да очаквате?
Както вече споменах, това е една бърза и несложна операция. Детето може да се прибере вкъщи само няколко часа след оперативната намеса. Разбира се, болката след това може да варира от слаба до много силна. Детето може да откаже да се храни и дори да приема течности. Все пак е важно да пие повече, за да се избегне дехидратация. Може да се наложи да дадете на детето болкоуспокояващо средство, за да облекчите болката. Избягвайте да давате медикаменти, съдържащи ибупрофен, тъй като може да увеличат риска от кървене. Не се изненадвайте, ако детето повърне - болкоуспокояващите може да разстроят стомаха му.

Как да успокоите възпаленото гърло?
Тези прости рецепти ще помогнат на детето, независимо дали става въпрос за обикновено зачервено гърло или за по-сериозна ангина:
Давайте много течности на детето и лесни за гълтане храни –сок, чай, супа и др. Дайте някакво болкоуспокояващо – например Panadol, Calpol и др. (не забравяйте, че е абсолютно забранено да давате аспирин на деца под 6 години), както и спрей за зачервено гърло, таблетки за смучене и т.н., след консултация с вашия педиатър. Ако детето е по-голямо и с ваша помощ му направете инхалация с: 1 л вряща вода с 1 с. л. сода или 1 л вода с лайка.

Megy
Източник: http://www.djpacolya.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Малтретиращите родители
Малтретиращите родители Възраст и начало на физическото малтретиране: То може да з...
Още  ]
За детските капризи и кризи
За детските капризи и кризи {mospagebreak} Често се случва така, че тихото и послушно дете д...
Още  ]
Светът на детството и светът на възрастн...
Светът на детството и светът на възрастните: Новите реални отношения В последно време в об...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Възрастови кризи в детското развитие
Възрастови кризи в детското развитие “Усмивка за мама” Още при ражданет...
Още  ]
  Моето Дете