Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Детето иска домашен любимец – а вие? 31 01 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Детето иска домашен любимец – а вие?
Страница 2


Семейство и куче?!

Почти всички деца мечтаят да имат куче. За някои това е просто прищявка, за други силна, почти непреодолима страст и в този случай е много опасно да не й обърнете внимание.
Кучето може да промени детето ви, да го направи по-добро, по-отговорно и въпреки опасенията на много от родителите да го накара да учи по-съвестно. Отказът детето да има куче, особено ако не е мотивиран, може завинаги да лиши родителите от детското доверие и приятелство.
От каква порода да е кучето?
Най-трудният въпрос е изборът на кутрето. Има породи кучета, които по природа са призвани да обожават хората и особено децата. Това са кучета-спасители: нюфаундленд, санбернар.
Неслучайно в някои страни, например в Англия, те даже „работят" като детегледачки. Разкошни санбернари следват децата и не ги допускат до опасните места - оживени магистрали, изкуствени езера.
Има кучета, които генетично по-малко обичат малчуганите. Това са ловджийските породи: кокер шпаньоли, хрътки, пойнтери, които, общо взето, са жизнерадостни, импулсивни, игриви, с добър характер, но тичайки след малкото дете, те така се вживяват в ролята си на ловец-преследвач, че могат и да уплашат невръстните си господари.
Още по-сложно е с овчарките, договете, доберманите. Те са програмирани да бъдат пазители, спасители и да се бият на живот и смърт. Ако вземете куче от тези породи, трябва да сте наясно за своята отговорност пред другите, защото то е опасно оръжие.
Правилно е винаги да се извежда с нашийник и намордник.
Когато взимате куче, помнете, че неговата порода има значение само за вас, детето ви иска просто да го обича, да се разхожда с него, да споделя с него тайни и обиди. А както е известно, за обичта няма породи и размери.
Имате ли нужда от куче?
Правилно преценете дали ви е необходимо куче и за какво - за охрана, за забава, за приятелство, за търговия, за душевно равновесие или за да се похвалите с него пред съседи и приятели.
Дали можете правилно да го храните, лекувате и възпитавате. Защото кучето изисква грижи и разходи, и то големи.Преценете можете ли да излизате с него три пъти дневно - кутрето трябва да прекарва навън не по-малко от два часа, тъй като едно недохранено куче е за предпочитане пред неизвежданото. То тъгува, дебелее, озлобява се, губи интерес към живота, боледува.
Помислете може ли детето да ви помага при отглеждането и възпитаването. Дали ще се намерят хора, които да приютят кучето ви по време на вашата отпуска.
Бъдете реалисти.
Куче се взима завинаги.

Източник: semeistvo.rozali.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
С какво са опасни някои билки
С какво са опасни някои билки Също както при ...
Още  ]
Светът е само за теб и мен, мамо
Светът е само за теб и мен, мамо! Деца и развод Трябва ли да се откажете от мъжа, ако ...
Още  ]
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Ваксините в детска възраст
Ваксините в детска възраст Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурния...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
  Моето Дете