Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Децата и хомеопатията 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Децата и хомеопатията
Страница 2
Страница 3

Хомеопатията и децата

Всяко дете има свой собствен модел на разболяване и получава различни симптоми, когато кара детските си болести. Например, едно дете може да се чувства горещо, когато има висока температура, докато друго е зиморничаво и трепери от студ. Трето може да стане раздразнително, да не понася да го смущават и да търси топлина, а четвърто да има тъпи болки, да е неспокойно, да хленчи и стене. Едно дете може да се поти обилно, да е жадно и леко делириозно; друго да иска компания или да предпочита усамотение. Всяко дете с треска или заболяване може да има нужда от различно хомеопатично лекарство, в зависимост от емоционалното си състояние и общите си симптоми.
Едно дете, чиято температура хвърчи, може да изглежда и да се чувства много болно, което е по-голям повод за тревога, но обикновено то боледува по-кратко и се възстановява по-бързо от детето, чиято температура е по-ниска. Най-малкото момченце на приятелката ми Маги винаги се разболява внезапно и драматично. При заушките температурата му стигна 41?С само за няколко часа и възпалените жлези го боляха много силно. Ние му дадохме Jaborandi за един ден, за да облекчим болките, той заспа, пиеше много вода и се справи със заушките в рамките на два дни без да има нужда от допълнителна помощ от наша страна! Неговата по-голяма сестра беше неразположена в продължение на няколко дни (но без висока температура) преди да се появят заушките! Но дори и тогава температурата й не надвиши 38?С. Тя боледува цяла седмица и имаше нужда от Pulsatilla през острата фаза на заболяването и от Phosphoric acid през оздравителния стадий, за да си възстанови жизнеността.
Хомеопатичното лечение може да помогне във всички стадии на детската болест – при сърбящ обрив или болезнени, подути лимфни възли; с придружаваща кашлица или болки и залепване на очите. И децата обикновено се възстановяват по-бързо и по-лесно, и то без усложнения. Антибиотичното лечение е неефективно при вирусни инфекции (изключението при шарките е скарлатината, но тя представлява бактериална инфекция) и само добавя още един стрес върху и без това обремененото ви дете. Избягвайте антибиотиците в тези случаи и използвайте хомеопатични лекарства, за да подпомогнете и стимулирате “вътрешния лекар” на вашето дете.
ВАРИЦЕЛА:
Варицелата обикновено протича меко при бебетата – колкото по-малко е бебето, толкова по-меко е протичането. Някои бебета получават само едно-две петна. Варицелата започва с висока температура, загуба на апетит и лека раздразнителност. Скоро след появата си обривите се превръщат в мехури, които сърбят, нагнояват и накрая образуват корички. Обличайте детето си с по-хлабави памучни дрехи и изрязвайте ноктенцата им или им слагайте ръкавички, за да не могат да се чешат, тъй като обривите при варицелата могат да оставят белези.
РУБЕОЛА:
Рубеолата е бързо протичаща, лека шарка. Зад ушите или на лицето се появяват бледо розови малки петънца, които се разпространяват надолу по тялото. Може да се придружава от сълзотечение и подуване на лимфните възли по врата и/или зад ушите, под мишниците и в слабините. Ако детето ви е с рубеола, избягвайте да контактувате с бременни жени и известете бременните, с които сте се виждали през последните три седмици преди появата на обрива (през този период рубеолата е била в инкубационен период), тъй като тази шарка може да причини деформации на плода.
МОРБИЛИ:
Ако подозирате, че бебето ви се е заразило с морбили, но още е в инкубационен период, търсете малки петънца като песъчинки (познати като петна на Коплик) в устата, по вътрешната част на бузите. Боледуването от морбили продължава до две седмици. То започва с висока температура, зачервяване на очите, обилно сълзотечение и светобоязън. Обривът избива няколко дни по-късно, започвайки зад ушите и разпространявайки се надолу по тялото, а в хода на този процес температура започва да спада. Обривът представлява червени петна с надигнати над околната кожа участъци в тях и много сърби. Децата се нуждаят от много внимателни грижи, когато са болни от морбили, поради риска от усложнения (кашлица, болки в ушите и пр.). Не дръжте детето с морбили и възпалени очи на ярка светлина, дръпнете частично пердетата, за да приглушите светлината.
ЗАУШКИ
Заушките обикновено се появяват като лека детска инфекция, най-вече при бебета. Най-типичният симптом (често пъти - първият) е подуването на едната или двете слюнчни жлези (разположени пред ушната мида, точно над ъгъла на долната челюст), от което бузите на детето заприличват на бузи на хамстер. Подезичните и подчелюстните жлези също могат да се подуят. Ако отварянето на устата е болезнено, давайте течностите през сламка или с бутилка. Можете да обвиете с кърпа една бутилка с гореща вода и детето да я постави върху подутото, за да облекчи болката.
РОЗЕОЛА
Розеолата е лека инфекциозна болест, която рядко се нуждае от лечение. Обривът при нея силно наподобява този при рубеола и затова двете болести често се объркват. При рубеолата обривът се появява заедно с високата температура, а при розеолата – когато температурата вече е спаднала.
СКАРЛАТИНА
Тази силно инфекциозна болест се причинява от бактерията стрептокок и макар, че в наши дни е рядкост, когато се появи, тя може да помете цели квартали или училища. Симптомите са възпалено гърло, последвано след ден-два от дребнопетнист обрив, който започва от врата и гърдите и се разпространява по цялото тяло, придавайки на кожата вид на шкурка. Детето повръща, температурата му е висока, лицето е зачервено (макар че около устата може да има бледа зона). Езикът може да е изпъстрен в червено и бяло – “ягодов език”. Непременно се консултирайте с вашия хомеопат, ако подозирате, че детето ви е със скарлатина.
КОКЛЮШ
Първите признаци на коклюша са леко повишената температура и обилната, водниста хрема. Това се последва от влажна кашлица. После храчките се сгъстяват, стават по-жилави и за да бъдат изхвърлени, детето получава неконтролируеми пристъпи на кашлица, след които конвулсивно се опитва да напълни дробчето си с въздух, при което се получава характерния за магарешката кашлица звук. Кашлицата често се съпровожда с повдигане и/или повръщане. При бебетата могат да се получат усложнения, но при децата над 1 година те са рядкост. Малките бебенца може да не са в състояние да дишат нормално след пристъпа на кашлица, а ако повръщат често, се затруднява и кърменето им. Деца, които са били ваксинирани против коклюш, също могат да се разболеят, макар че боледуването им може да не бъде толкова тежко и при тях рядко се получава характерният звук. Това води до достойната за съжаление ситуация, при която лекарите провеждат по няколко антибиотични курса за нещо, което по същество е вирусна инфекция. Родители на деца с упорита кашлица винаги трябва да имат предвид вероятността от “видоизменен” коклюш, особено ако антибиотичното лечение е било неуспешно. Магарешката кашлица може да продължи от три седмици до цяла зима и е продължителна и изтощителна болест и за детето, и за родителите. Тъй като хомеопатичното лечение на коклюша е много ефективно, консултирайте се с квалифициран хомеопат, ако вашето предписание не е довело до бързо подобрение.
ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ:
По-долу са изброени лекарствата, които са най-често показани при децата с посочените болести. Тези лекарства могат да се използват и при възрастни пациенти, ако симптомите им са подобни на тези на детските болести.
Aconite. Първи стадий на която и да било детска болест, която започва внезапно и се съпровожда с висока температура; мъчителна, суха, крупозна кашлица; зачервени, възпалени очи и/или възпалено гърло. Обривите парят и сърбят. Децата са неспокойни, тревожни и изплашени, може дори да ви кажат, че се страхуват да не умрат. Обикновено имат силна жажда за студена вода; чувстват се по-зле от топлина и през нощта; по-добре от свеж въздух и от отвиване.
Antimonium crudum. Детските болести се придружават от гъделичкаща кашлица и гадене. Децата са намусени, сърдити и крайно раздразнтелни, не искат да бъдат докосвани и преглеждани, не понасят дори да гледат към тях. Имат цепнатини в ъглите на устата и/или ноздрите. Езикът най-често е бял, като че ли си го боядисвал. Децата са сънливи, без жажда и се влошават в топла стая.
Antimonium tartaricum. Варицела, при която обривът избива бавно. Децата са раздразнителни и сънливи. Те се потят обилно, имат гадене и развиват упорита кашлица, която е влажна, шумна и дрънчаща. В бронхите се натрупва изобилен секрет, който не може да се отхрачи.
Apis. Обривът избива бавно; когато избие, той сърби и жили. Лицето и клепачите са подпухнали и зачервени. Засегнатите зони (обрив, лимфни възли, жлези и др.) също са подпухнали и в тях има сърбеж и жилещи болки. Децата са крайно неспокойни, тревожни, прилепчиви и викат насън. Обикновено не са жадни; не понасят топлина и натиск от всякакъв род, не желаят да бъдат докосвани. Те имат висока температура с оскъдна урина и се чувстват по-добре от студено и от хладна баня.
Arsenicum. За неспокойни, тревожни, зиморничави деца, които искат да ги завиват. Те са ужасно отпаднали, искат само топли напитки, които пият на малки глътки и често. Може наред с високата температура да имат и диария. При заушки могат да се подуят млечните жлези и тестисите.
Belladonna. Болестта започва внезапно и може да се съпътства от нощно напикаване; носът тече обилно; кашлица; възпалено гърло; пулсиращо главоболие и/или парещи, сухи, зачервени очи. Главата е гореща, лицето е зачервено, а крайниците са студени. Зениците са разширени, а езикът е червен, с бели петна (като ягодов). Обривът е червен, горещ, сух, парещ и сърби силно. Децата са неспокойни и раздразнителни, може да станат делириозни, когато вдигнат много висока температура и не се потят. При заушки възпалените жлези са горещи, подути и силно чувствителни към допир. Общо взето, децата са без жажда (но може и да ви поискат лимонада). Чувстват се по-зле следобед и не понасят светлина, шум или натиск. Обичат да бъдат в покой и на топло.
Bryonia alba. Болестта се развива бавно, обривът появява бавно, а може и да не избие напълно. Има мъчителна, суха, болезнена кашлица, която се влошава от движение и може да се съпровожда с пръскащо главоболие в челото. Децата са раздразнителни и искат да бъдат сами, не желаят да бъдат смущавани или мърдани. Имат жажда за големи количества студена вода, която пият лакомо, но на големи интервали. Влошават се от топло и от каквото и да било движение.
Calcarea phosphorica. Децата са слаби и изтощени след прекараната детска болест. Те са раздразнителни, много трудно е да им се угоди, “ни се водят, ни се карат”. Те са бледи и анемични и много трудно се събуждат сутрин.
Coccus cacti. Коклюш със задушаваща, дрънчаща, гъделичкаща кашлица. Кашличните пристъпи завършват с повдигане и отхрачване на изобилна слуз, която се точи на нишки. Обикновено се влошават в задушна стая и около полунощ; подобряват се от свеж въздух.
Drosera. Коклюш (или кашлица след морбили) с мъчителна, жестока кашлица с повръщане и кървене от носа. Лицето може да посинее при всеки пристъп на кашлица. Гласът пресипва. Кашлицата се влошава в легнало положение, от говорене и смях; подобрява се от свеж въздух.
Euphrasia. Морбили със силно възпалени, подути, парещи, много чувствителни на светлина очи и обилно сълзотечение. Носът също тече, но не е раздразнен. Може да има дрезгава, суха кашлица, която се влошава през деня и се подобрява от лежане; главоболие, което се подобрява с появата на обрива.
Gelsemium. За морбили, които се развиват бавно в топло време, със симптоми, наподобяващи простуда или грип, които се съпровождат с огромна умора и тежест. Очите са подути и плуват в сълзи. Децата, ощо взето, са апатични, без жажда, трескави, със студени тръпки. Чувстват се по-добре след уриниране.
Ipecacuanha. За морбили, при които обривът избива бавно и е налице постоянно гадене (с чист, червен език), което не се облекчава след повръщане. Има дрънчаща кашлица (с гадене), която е суха и идва на пристъпи, които завършват със задавяне и повдигане. На тези деца е трудно да се угоди, те нямат жажда и се влошават от топлина.
Jaborandi. Заушки с изтощение. Подутите жлези затрудняват преглъщането и говоренето. Обилно потене и слюноотделяне (със суха уста). Млечните жлези, яйчниците или тестисите могат да станат болезнени. Общо взето, липсва жажда; влошаване от студено и след изпотяване.
Kali bichromicum. За късните стадии на морбили, в които има гъсти храчки, които са лепкави и жилави, с подути лимфни възли и/или болки в ушите и намален слух от натрупаната в евстахиевите тръби слуз.
Kali sulphuricum. Коклюш с дрънчене и хриптене в гръдния кош. Секретите (от носа и гърдите) са жълти и гъсти или жълтеникавозелени. Много трудни са за отхрачване, стигат до гърлото и се преглъщат. Децата се влошават, ако бъдат прегрети (особено на закрито) и са по-добре на чист въздух. Езикът често е покрит с лигав, жълт налеп.
Lachesis. Заушки със засягане на лявата околоушна жлеза, която е много болезнена и чувствителна към най-леко докосване или натиск. Гърлото е силно възпалено, детето преглъща много трудно всичко, освен твърда храна като печена филия или чипс. То се влошава силно от топлина и след сън.
Mercurius solubilis. Лимфните възли и жлезите са подути и болезнени, особено от дясната страна. Болките стрелкат към ушите и/или врата. Заболяването може да се придружава от обилна хрема, болки в ушите, лепкав секрет от очите и възпалено гърло. Обилна, миризлива пот и обилно слюноотделяне. Металичен вкус в устата (може да има и афти) и зловонен дъх. Езикът е подут и обложен и по него личат отпечатъци от зъбите. Общо влошаване през нощта, от много топло и много студено и от изпотяване; подобряване от покой.
Phosphoric acid. Децата са слаби и уморени след детска болест. Може да изглеждат потиснати, апатични и необщителни. Те са бледи с тъмни кръгове под очите и нямат апетит.
Phosphorus. Детски болести с лоша кашлица, която е суха, деряща и гъделичкаща. Влошава се от студен въздух и при всяка промяна на температурата. Огромна жажда за студени напитки, особено за ледено студена вода. лицето е силно зачервено, когато температурата е много висока. Децата може да искат да играя, въпреки че са доста болни или да станат апатични и безсилни. Те имат нужда о много успокоителни думи и обичат да ги люлеят и масажират. Общо се влошават сутрин и вечер.
Phytolacca. Заушки с подути и много твърди жлези. Болките се излъчват към ушите при преглъщане; те се подобряват от студени напитки и се влошават от топли напитки. Гърлото боли, особено при изплезване на езика. Езикът е с червен връх, дъхът е зловонен. Има обилно потене и слюноотделяне. Децата са отпуснати и плачливи. Болките могат да се разпространят към млечните жлези, яйчниците и тестисите.
Pulsatilla. Болестта се съпровожда от подути лимфни възли; гъсти, жълти секрети; нощно напикаване; кашлица, която е суха през нощта и влажна сутрин; ; залепнали очи; болки в ушите и/или висока температура. Симптомите са променливи и са по-зле вечер. При заушки млечните жлези, яйчниците и тестисите са болезнени. Децата са плачливи, хленчещи, силно емоционални и прилепчиви. Малките деца искат родителите им да ги вземат навсякъде с тях. Те нямат жажда; влошават се от топлина и когато си лягат да спят вечерта; по-добре са на чист въздух.
Rhus toxicodendron. Заболяването се съпровожда от подуване на лимфните възли, болки в ставите и/или възпалени очи. Обривът е горещ и сух, много сърби и прави детето много неспокойно. Сърбежът не се облекчава от чесане. Езикът има червен връх. Децата са неспокойни и потиснати. При заушки по-подута е лявата жлеза. Общо влошаване от студено и през нощта; подобряване от топлина и от гореща вана или душ. Децата обичат да бъдат отрупани със завивки и не искат да ги отвиват, защото това влошава симптомите им.
Sulphur. Заболяването се съпровожда от нощно напикаване, болки в ушите (предимно в лявото), възпалени, зачервени очи, висока температура и/или водниста хрема. Езикът е бял с червен въх и ръбове. Обривът е червен, горещ, парещ и сърби влудяващо. Децата се потят и са неспокойни и раздразнителни. Имат жажда за студени напитки (най-често вода). Влошават се сутрин, от топлина и къпане; подобряват се от свеж въздух.
Zincum metallicum. Обривът, особено при морбили и скарлатина, не избива по обичайния начин, а ако се забави, детето става летаргично. То е капризно и се стряска лесно. Общо взето, е неспокойно и изтощено, има мускулни потрепвания, краката му са неспокойни, особено нощем в леглото. може да страда от тежко главоболие, което се подобрява от натиск.
ДОЗИРАНЕ НА ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА:
Хомеопатичните лекарства се дават като гранули или таблетки, които се поставят под езика или се разтварят във вода. Давайте по една доза (от потенция 6С или 30С) през 2 часа, така че през първия ден приемите да станат шест и намалете приемите на три на ден, след като лекарството започне да помага. Спрете приемите, когато констатирате значително подобрение в симптомите. Сменете лекарството след един ден, ако няма никакво подобрение или ако е спряло да помага; в този случай потърсете съвет от практикуващ хомеопат.
ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ, АКО:
- Вашето болно дете с висока температура (особено ако е бебе под 6 месеца) пие по-малко вода от обикновено или отказва да пие и става сънливо и отпуснато.
- Бебето ви е под шест месеца и има висока температура.
- Ако бебето ви е по-голямо, но има температура над 40?С, която не спада от охлаждащите компреси и не се влияе от хомеопатичното или конвенционалното лечение в продължение на 12 часа.
- Ако температурата на детето ви надвиши 40.5?С.
- Ако липсва реакция (детето е апатично и отпуснато), което може да подсказва развитието на сериозна болест като пневмония или менингит.
- Детето ви пищи и очевидно изпитва болка, но вие не знаете къде го боли.
- Обривът се инфектира и нагнои.
Дете, което не се е възстановило напълно след прекарана детска болест, винаги се нуждае от конституционално лечение, провеждано от квалифициран хомеопат.

Автор: Е. Чамурлийска- психолог, хомеопат.
Източник: http://homeopathyfor.us


БР: Статиите от http://homeopathyfor.us са поместени с разрешението на администратора!

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За детските капризи и кризи
За детските капризи и кризи {mospagebreak} Често се случва така, че тихото и послушно дете д...
Още  ]
Модели на отношение към “Децата от/на ул...
Модели на отношение към “Децата от/на улицата” Феноменът– “Децата ...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
  Моето Дете