Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Разводът и децата 30 11 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Разводът и децата
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Диагноза: самотна майка

Какво трябва да знаете, за да се справите по-лесно?.
Да бъдеш родител е една от най-трудните задачи, сама по себе си. Може ли нещо да я направи още по-трудна? Опитайте да бъдете самотна майка. Да отгледаш дете без помощта на втори родител поставя абсолютно нови предизвикателства, но въпреки всичко е възможно да се създаде и поддържа добро и конструктивно семейство. Как?
1. Приемете фактите.
Самотният родител няма друг избор, освен да поеме отговорността на двойната роля, независимо от обстоятелствата, които са довели до ситуацията. Да поемете отговорността означава:
- Да се разделите с горчивината от случилото се, както и с обвиненията към себе си или към другия родител;
- Да не си позволявате да се чувствате виновна, за неща, които не можете да контролирате, а само за онези, които знаете, че може и трябва да промените;
- Да приемете, че ще ви е по-трудно като самотна майка, като например, че времето ви за социален живот или за самата себе си, ще е ограничено. Трябва да се научите да вземате решения по проблемите, а не да мислите постоянно за тях или да се вайкате;
- Да не изпитвате чувство на самосъжаление – заменете го с чувство за това, колко сте силна и способна да се справите сама.
2. Научете се да управлявате времето си.
По-голямата част от времето ви трябва да бъде посветена на децата ви. Няма да е справедливо по отношение на дете, което вече изпитва липсата на втори родител, да имате други приоритети, които поставяте на първо място. Най-големият проблем на самотната майка са обикновено парите, което означава, че тя ще търси възможности да изкарва повече, като например да поеме и допълнителна работа, но въпреки това трябва да прекарва качествено време с детето. Трудно е, но се налага да сте много организирана, не само да живеете, но и да дишате в график и винаги да сте готова за всичко.
3. Не се опитвайте да бъдете майка и баща.
Ако сте самотна майка на момче, знаете какво е, когато се опитвате да научите малкото си момченце как се става мъж. Между другото – не по лесно е на самотните бащи да говорят с дъщерите си за менструация или за момчетата в живота им. Докато вие може би се чувствате, като че ли трябва да бъдете едновременно майка и баща, това всъщност е невъзможно. Има определени съкровени неща, които майките и татковците могат индивидуално да дадат на децата си, което се дължи в голяма степен на естеството на двата пола.
Какво трябва да знаете, за да се справите по-лесно?
Вместо да мислите как да замените липсващия баща, вие трябва да направите две неща. Първо – фокусирайте се върху своите умения и мъдрост, които можете да предложите на детето си. Второ – намерете някой в живота си или в живота на детето ви, който е от другия пол, да служи като заместник на липсващия родител (и това не трябва задължително да бъде ваш нов партньор).
Това може да е дядото, който може да даде добър пример на сина ви какво означава да си мъж или треньорът по футбол, който може да служи като наставник. Осигурете си подкрепа от близки хора около вас, които биха могли да запълнят празнотата от липсващия родител за детето ви. Преместете се дори при родителите си, ако е възможно. Колкото повече качествени хора има в живота на детето ви, освен вас, толкова по-добре ще се справи то.
4. Бъдете реалистка по отношение на другия родител.
В зависимост от това, как сте останала сама и доколко участва (или не участва) бащата в живота на детето, винаги трябва да сте реалистка за ситуацията. Родители, които са просто далечна фигура в живота на детето, нямат значение. Вие не можете да накарате бащата да бъде активен родител и не бива да насилвате децата да търсят контакти с липсващия родител, ако той не иска. Като самотна майка, винаги трябва да правите онова, което е необходимо, за да защитите на първо място детето си.

Източник: tiabg.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Писмо на едно бебе до родителите му
Писмо на едно бебе до родителите му Научете децата си! Не ме убивай, мамо! Послание ...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център ...
Още  ]
Как да научим децата да различават добро...
Как да научим децата да различават доброто и лошото Възпитателните методи трябва да бъдат съобр...
Още  ]
Отслабване при децата
Отслабване при децата За разлика от периодите на забавено израстване, свързано с относител...
Още  ]
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
  Моето Дете