Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Разводът и децата 30 11 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Разводът и децата
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Разводът и децата

Не пренебрегвайте чувствата на детето си.
Когато една двойка реши да се раздели, за това обикновено има сериозни причини. Разводът има тежки емоционални и икономически последствия върху цялото семейство, но децата често са тези, които страдат най-много – те във всички случаи ще изживеят голяма тъга, когато родителите им се развеждат.
Какво може да се направи, за да бъде разводът по-малко болезнен за децата?
Каквото и да решите да направите, за да помогнете на децата си, винаги трябва да вземете под внимание тяхната възраст и способността им да разбират. Много родители забравят децата по време на процеса на развод. Те забравят да обяснят на децата какво се случва, а за тях е много шокиращо изведнъж да им бъде казано, че “мама и татко се развеждат”. За децата е по-добре да знаят, че родителите им обсъждат вероятността за развод. Може да им бъде казано, например, следното: “Мама и татко имат някои проблеми. Не знаем как ще приключат те, дали ще се разведем или ще намерим друго решение. Опитваме се да разрешим проблемите и търсим помощ за това.”Не въвличайте децата в обсъждането на проблемите – това е голяма отговорност. Те просто трябва да знаят какво се случва. Ако децата знаят на по-ранен етап, че родителите им ще се развеждат, те няма да загубят доверието в тях, когато разводът стане факт. Детето също ще научи, че да бъдеш открит и да говориш за проблемите е правилно. Честността е задължителна. Когато детето ви зададе въпрос, отговорете честно, дори когато става въпрос за развод и за това, какви може да са последиците.
Помислете какви биха могли да са реакциите на детето и поговорете с него за това как се чувства то. Родителите трябва да проявят дисциплина и отговорност – вярно е, че и на вас ви е трудно, но децата трябва да бъдат поставени на първо място и да им бъде дадена възможност да изразят разочарованието и чувствата си.
Как разводът ще засегне децата?
Те ще имат две основни притеснения: че ще бъдат отделени от единия родител и ще тъгуват, че семейството им не съществува повече в първоначалния си вид. Децата ще се чувстват също изгубени и объркани, тъй като тяхното собствено естествено място в семейството няма да е вече същото. Повечето деца си поставят “тайна мисия” да съберат родителите си. Това е естествено – ако те бъдат попитани какво предпочитат, те обикновени биха отговорили, че предпочитат родителите им да са заедно, вместо разделени. Това важи дори за случаите, когато бракът е бил много проблемен. Децата са изключително лоялни към родителите си. Те често ще отричат и скриват собствените си чувства. Много деца се чувстват виновни, когато родителите им се развеждат. Те си мислят, че ако се бяха държали по-добре или ако бяха имали по-добри оценки в училище, това нямаше да се случи. Затова е много важно да бъде обяснено убедително на децата, че не те са причината за развода. Детето трябва да знае, че разводът е резултат от невъзможността да бъдат решени определени проблеми между родителите.
Децата, също така, често преживяват вътрешен конфликт в чувството си на лоялност. Когато са с единия родител те се чувстват виновни, че не са с другия и обратно. Важно е като родител да обясните на детето, че няма проблем да прекарва време и с другия родител. Кажете му, че знаете, че то иска да е с бившия ви партньор и че това не е проблем за вас.
Как ще реагира детето ви?
Детето при всички случаи ще реагира на развода. Въпросът е как и колко силно. Дете, което не показва никакви чувства или реакции има нужда от помощ, за да покаже какво чувства в себе си. В противен случай е много възможно да развие депресия на по-късен етап. Дете в предучилищна възраст може да покаже регресивно поведение. Това означава, че детето може да се върне към предишен етап на развитието си – например, да започне да се напишква. Детето в тази възраст може да стане объркано, раздразнително или притеснително.
Децата между 6 и 9 години са много уязвими. На тази възраст детето не е още достатъчно зряло, за да разбере какво точно се случва, но е достатъчно голямо да осъзнае, че е нещо много неприятно. Децата на тази възраст все още зависят в много голяма степен от родителите си и също така ще им бъде доста трудно да говорят за емоциите си. Те може да реагират с гняв или да станат разсеяни в училище и да имат проблеми с ученето.
Децата между 9 и 13 години може вече да имат важни отношения с други хора, извън родителите и семейството. Когато родителите се развеждат, за детето често би било добре да разговаря с някой извън семейния кръг за проблемите и чувствата си. Могат да бъдат въвлечени в ситуацията и приятели, на които родителите имат доверие, за да помогнат на децата. Родителите трябва да се вслушат в детето на възраст 12-13 години, което казва с кой родител иска да живее. Децата в тази възраст може да реагират с гняв, тъга или депресия.
Как родителите могат да направят развода по-малко травмиращ за децата?
Говорете с детето. Бъдете честни и го изслушвайте, когато ви обяснява как се чувства. Децата може да са гневни, изплашени, разстроени. Всеки има право да изрази чувствата си – децата също. Слушайте ги, дори да ви заболи от това да научите колко много е наранено детето ви от решението ви за развод. Въпреки че може много да сте разговаряли за развода в началото, говорете за него понякога и по-нататък.
Децата могат да изразят чувствата си не само с думи. Игрите са много важни – играйте с детето или го оставете да изхвърли напрежението с енергични игри навън.
Рисуването може да е много полезно за децата. Децата често рисуват неща, които са важни за тях. Говорете си за рисунките – това може да е добър начин да накарате детето да говори за това, което чувства. И не прекратявайте разговора, само защото това, което чувате, не ви харесва. Родителите също никога не бива да критикуват бившия си партньор пред детето. Може да се изкушавате, но не е честно. Децата знаят, че са част от двамата родители и може да си помислят, че са толкова «лоши», колкото бившият ви съпруг. Когато родител критикува бившият си партньор, всъщност критикува детето си. Освен това не трябва да превръщате детето в посредник между вас и другия родител след развода. Ако искате да кажете нещо на бившия си съпруг, направете го сама. Ако не може да разговаряте лице в лице с бившия си партньор, напишете му писмо, но не е честно да използвате детето като буфер.
Какво определя как децата ще реагират на развода?
Дори ако родителите се справят с проблема и говорят отворено, има други фактори, които могат да повлияят каква ще е реакцията на децата им:
- възрастта на детето;
- какви са интелектуалните му възможности;
- колко е зряло емоционално;
- отношенията с родителите;
- колко тежък е бил развода;
- реакциите на други хора към развода;
- имали ли са някакви проблеми децата преди развода;
- има ли хора извън семейството, които имат желание да помогнат.
Какво се случва, ако има формирано ново семейство?
Ако детето трябва се справя със ситуация, в която някой от родителите му има нов партньор и дори са се появили братя или сестри, животът, разбира се, ще стане още по-сложен за детето. Очаквайте проблеми. Децата не биха харесали тези промени в началото. Те ще трябва да се борят за територия в новото семейство, както с новите деца, така и с новите партньори на родителите. Необходимо е много търпение, за да се справите със ситуацията – всичко това изисква време и още време и в крайна сметка може да е един доста продължителен процес.

Източник:tiabg.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да изучим емоциите си и да знаем как да ...
Да изучим емоциите си и да знаем как да се справяме с тях! Интервю с Мадлен Алгафари ...
Още  ]
Имунизациите
Ползата от имунизациите Темата за имунизациите присъства във всички форуми дискутиращи дет...
Още  ]
Четирите заповеди на ранното детство
Четирите заповеди на ранното детство Из "Изкуството да бъдеш родител" Д-р Фицхю Додсън...
Още  ]
Нарушение на съня. Нощно напикаване на д...
Нарушение на съня. Нощно напикаване на децата. Нарушение на съня Нервните деца сравнит...
Още  ]
Ваксините в детска възраст
Ваксините в детска възраст Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурния...
Още  ]
  Моето Дете