Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Да станеш мама… 25 01 2021      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Да станеш мама…
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Как да отслабнем след раждането

Много жени след раждане се оплакват от това, че не могат да отслабнат. Ето няколко съвета как това може да стане по-лесно.
1. Не преяждайте. Погрешно се смята, че от обилното хранене на майката зависи качеството на кърмата. В действителност процесът на лактация се управлява от хормона пролактин, чието производство не е свързано с храненето.
2. Не дояждайте храната, останала след храненето на детето ви. Помнете, че всяка излишна храна се натрупва върху най-малкото върху талията и бедрата.
3. Не опитвайте ястията, които готвите. Ако не спазвате това, незабележимо ще натрупате излишни калории.
4. Колкото и да се занимавате с детето си, яжте не по-рядко от 4 пъти в денонощието. Не пропускайте закуската, а се старайте вечерята ви да бъде по-лека.
5. Вечерята трябва да приключи поне 4 часа преди сън.
6. Не се отказвайте от хляба. Често жените, стремящи се да отслабнат вместо сандвич, изяждат само парченце кашкавал или шунка. По-добре направете обратното: изяжте хляба, а оставете шунката.
7. Кърмещата майка трябва да забрави за всякакви диети и гладувания. Всички тези експериментални начини за отслабване ще се отразят не само на вашето здраве, но и на здравословната състояние на детето ви.


Бременните с наднормено тегло често остават такива и след раждането

Шведски учени твърдят, че жените, които престават да следят за своето тегло по време на бременност, в последствие продължават да страдат от затлъстяване, съобщи Би Би Си.Средно по време на бременност жените наддават с 12 кг, които в повечето случаи изчезват още през първата година след раждането.Учени от Университета в Стокхолм обаче са изчислили, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това.“Фактите не означават, че бременната жена трябва да се ограничава в храненето или да се подлага на диета”, твърдят учените. “Просто тя трябва да има чувство за мярка”.Шведският екип начело с доктор Ивон Лин е наблюдавала измененията в теглото на 2342 бременни жени преди раждането, 1 година след раждането на децата им и 15 години по-късно. Жените, които са напълняли с по-малко от 16 кг, след 1 година са тежали с 1,4 кг повече, отколкото преди своята бременност. Майките, наддали повече от 16 кг, след 1 година са запазили 5,5 кг от това тегло, а след 15 години са добавили още 17.Специалистите твърдят, че няма никаква връзка между кърменето и намаляването на теглото, затова бъдещите майки не следва да разчитат, че лесно ще се освободят от излишните килограми, когато започнат да кърмят.

Наддаването на килограми между две бременности застрашава здравето

Жените, които наддават най-малко 3,4 кг между две бременности, застрашават не само своето здраве, но и здравето на бебето си дори ако нямат наднормено тегло, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Асошиейтед прес. Изследователите установили, че наддаването на телесно тегло между две бременности увеличава риска от усложнения като диабет, високо кръвно налягане по време на втората бременност и дори раждане на мъртвородено. Бременните жени с диабет или високо кръвно налягане рискуват да получат конвулсии или увреждане на органите, което в много случаи може да има фатален край. Резултатите от изследването подсказват, че жените с наднормено тегло и затлъстелите жени, които планират да имат деца, трябва да отслабнат, преди да забременеят. Изследването на д-р Едуардо Виламор от Харвардския институт за публично здраве и д-р Свен Кнатингюс от института Каролинска в Швеция е обхванало над 150 000 шведки, родили по две деца между 1992 г. и 2001 г. Резултатите са публикувани в сп. "Лансет". Изследователите насочили вниманието си към показателя за телесна маса, който отчита съотношението между ръста и теглото. Те изследвали разликата между тези показатели при жените в началото на две последователни бременности. След това проучили риска от усложнения като високо кръвно налягане, диабет, вероятността от раждане с цезарево сечение и от раждане на мъртвородено при втората бременност. Впечатляващото е, че рискът от усложения нараства при жените, които не са се справили с наднорменото си тегло, заяви д-р Виламор. Авторите на изследването дават като пример жена с ръст 1,52 м и тегло 63 кг преди първата й бременност. Показателят й за телесно тегло е 23. Ако тя наддаде 3,4 кг преди втората бременност, показателят й ще стане 24, което все пак свидетелства за добро здраве. Новото изследване обаче показва, че за тази жена рискът да стане диабетичка по време на втората си бременност ще нарасне с 30 на сто. В случай, че тя наддаде 6 кг, което означава показателят й да се увеличи с два пункта и теглото й да стане наднормено, за нея рискът от диабет ще се удвои.

Как да запазим форма, когато сме на 25-35

Основна цел следва да бъде замяната на мастната маса с мускулна.Като цяло състоянието на човешкия организъм на тази възраст се отличава с наличие на повече мускулна тъкан, отколкото мастна. Това на практика означава, че все още нямате проблеми с добрата обмяна на веществата.Препоръчително: Добавете още мускулна маса, за да се освободите от излишните килограми. Силовите упражнения са най-подходящи за целта, като те помагат на организма също да изгори повече калории. Не е необходимо да се отделя много време: например за жените са достатъчни 3 пъти седмично по 5 минути упражнения и по 15 минути натоварване с кардиотренажерите, на мъжете – 2 до 3 пъти повече.Нека движението стане важна част от вашия живот. Ако предпочитате спокойните занимания, например разходките, то тогава се старайте да се разхождате минимум 1 час дневно. Колкото повече се движите, толкова по-активен е вашият обмен на веществата, а това означава, че се изгарят повече калории.Не игнорирайте упражненията, ако сте слаби и без особени спортни заложби. Мазнините при слабите хора също се натрупват, но не на обичайните маста като бедрата или корема, а около вътрешните органи и под кожата.Не пропускайте храненията. Създайте си навици за редовно хранене, което ще запазва обмяната на веществата на едно и също ниво. Старайте се да употребявате около 2400 калории дневно. Диетолозите препоръчват следната схема: 25-30% от калориите да се приемат по време на закуска, около 40% - на обяд и 25-30% - на вечеря.Не се измъчвайте с диети освен ако някой специалист не ви е препоръчал да го правите. Спазвайки диети, хората губят мускулна и костна маса и вода, а мазнините в много случаи остават непроменени. При жените бременността не е повод за отпускане. Заниманията с фитнес през нея увеличават шанса на бъдещите майки да нормализират теглото си по-бързо след раждането.

Как да поддържаме отлична форма след 40-те.

Основната цел е да се запази добро ниво на обмяната на веществата.Когато човешкият организъм премине 40-те години, той има нужда от някои промени в режима, за да продължи да се чувства в кондиция. Над всичко обаче излиза чувството за мярка във всичко, което правите.Обикновено тялото е най-добрият показател за настъпилите в него промени. То само подсказва кое е подходящо и кое не.Като начало помислете за смяна на режима на физическо натоварване, но се консултирайте с лекар преди да започнете нова програма. Упражнявайте се повече, но с по-малки натоварвания.При жените поради настъпване на менопаузата може да се увеличи в по-голяма степен загубата на мускулна и костна маса. За да се предотврати остеопорозата и намали рискът от счупвания е необходимо да се увеличи времето за аеробика и силови упражнения до половин час 3 пъти седмично.Не забравяйте за разтеглянето. То може да стане причина за различни травми и счупвания, които на тази възраст са по-сериозни и се нуждаят от повече време за лечение. Много полезни са заниманията с йога.Не се напрягайте по време на физическите упражнения. Вместо да напрягате мускулите и гърба, бягайки по асфалтовите алеи или в парка, по-добре си намерете по-безопасни занимания. Например, разхождайки се с бърза крачка не по-малко от 3 часа седмично, вие ще можете не само да изгаряте мазнините, но и да тренирате сърдечния мускул. Това се равнява на половин час седмични занимания по аеробика.Хранете се по-често, но по малко. С възрастта на организма му е все по-трудно да преработва големите обеми калории и хранителни вещества, погълнати наведнъж. Стремете се да изяждате ½ порция от своя обяд, а другата половина запазете до момента, когато отново огладнеете.Откажете се от изкуствените подсладители и добавките в сладките, сладоледа и газираните напитки. Те са вкусни, но не могат да се сравнят с ябълките, боровинките или броколите, които намаляват риска от възникването на ракови, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.Заменете храните, съдържащи мазнини, със соя и соеви продукти. Соята е полезна за костната система, тъй като съдържа много калций, а също така облекчава редица симптоми в периода на менопауза, например приливите и потенето. Тя притежава и способността да намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания и ракови образувания. Ако консумирате повече соеви продукти, ще намалите употребяваното количество месо, а това означава, че във вашия организъм ще постъпват по-малко наситени мазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта. По този начин вие 2 пъти намалявате и риска от възникването на инсулт и инфаркт.

Подходящата диета

Днес има много диети, обещаващи ефективно намаляване на теглото. Как да изберем тази, която действително ще подобри фигурата ни без да навреди на здравето ни? За хората, страдащи от затлъстяване, захарен диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето е категорично противопоказано сами да подбират диетите си - само лекар-диетолог на основата на анализи е способен да състави дневното меню, което ще доведе до намаляване на теглото без това да се отрази негативно на здравето. Ако наднорменото тегло не е в болезнен стадий и жената е практически здрава, тя може да прибегне до помощта на съществуващите популярни диети. Но избирайки диета, всеки трябва да се спазва основното правило: да консумира такива продукти, които могат да бъдат наречени традиционни, т.е. с които генетически е свикнал неговият организъм. Разбира се, не е нужно да се отказваме от екзотичните продукти - просто те трябва да са на втори план. Думата "диета" в превод от гръцки не означава нищо повече от начин на живот. В широкия смисъл днес терминът може да бъде определен като начин/навици на хранене, а в по-тесния, който у нас най-често се подразбира - начин на хранене, водещ до намаляване на теглото. За да изберем правилната диета, подходяща именно за нас, трябва да имаме представа от какво се състоят хранителните продукти, кои вещества в тях са полезни и кои вредни. Монодиетите, включващи само 1 продукт, не се препоръчват. Наистина, след определен срок хората, спазващи тези диети, значително отслабват, но бързо възвръщат предишното си тегло, след като ги прекратят. Монодиета може периодично да се прави като допълнение към основната диета, но само в продължение на един ден. Диетолозите наричат тези промени в храненето разтоварващи дни. Разтоварващата диета е подходяща например след "тежка" празнична трапеза, за да се "прочисти" организмът. Най-общо съществуват около 20 монодиети: плодова, зеленчукова, млечна, рибна, месна, оризова и т.н. При избора си на монодиета трябва да отчетем личните си вкусови пристрастия. Необходимо е да се пробват няколко от най-вкусните диети и да се изберат от тях трите най-ефективни. Тези диети трябва да се редуват. Ако нашата цел е да отслабнем по-бързо, диетата трябва да се спазва веднъж седмично. Ако целта е оздравяване, трябва да се правят разтоварващи дни веднъж месечно. Специалистите препоръчват за тази цел ябълковата диета. В ябълките се съдържат много от веществата, необходими на нашия организъм, а освен това те са много полезни за профилактика на атеросклерозата. При тази диета трябва да се спазва едно много важно условие: през деня постепенно трябва да се изядат 1,5 кг ябълки без да се консумират никакви течности. Киселите ябълки предизвикват апетита, затова те не са подходящи за диета. Съществуват диети, при спазването на които трябва да се приемат специални препарати. За много хора тези диети са психологически по-лесни от останалите. Те имат например следната схема: изпиване на чаша сок и приемане на жълтата таблетка, изяждане на ябълка и приемане на червената. Този график способства за строга дисциплина, а тя е залог за успех. Ако ви предлагат препарати и ви обещават, че ще отслабнете без да промените своето хранене - не им вярвайте. Таблетките действат само когато се откажете от определени продукти. Много диети изискват 6-8 пъти хранене дневно. Практически това означава хранене в продължение на целия ден. Как се отслабва в този случай. За поддържането на теглото на определено ниво и за профилактика на заболяванията на стомашно-чревния тракт действително е необходимо хранене минимум 4 пъти дневно. Ако прекъсванията между храненията са по-големи, човек изпитва силен глад и не може да се контролира. Тогава той изяжда повече от необходимото. Но честото хранене не означава, че трябва да се изяждат всеки път няколко неща. Това е допустимо само 3 пъти - на закуска, обяд и вечеря. В останалото време трябва да се консумират плодове, обезмаслена извара, зеленчукова салата, кисело мляко. Вечерята не трябва да бъде след 19 часа, за да може на следващата сутрин да се закуси добре. А приетото количество храна по време на закуска "изгаря" през първата половина от деня, когато обикновено активно работим. В много случаи в първите дни при спазване на диета възниква чувството за неконтролируем глад, но трябва просто да се справите с този период. После този процес намалява и накрая изчезва. Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате резултатите от своето тегло, с което съответно оценявате ефективността на диетата. На първо време измервайте теглото си всекидневно, а после - веднъж седмично.
• Ако възникне усещането, че сте се подмладили,
• ако се чувствате с повишена работоспособност и в чудесно настроение,
• раздразнителността и отпадналостта са изчезнали,
• ако максимално сте се приближили до своето идеално тегло,
значи диетата е успешна. Но ако нито един пункт от изброените не е налице, това означава, че диетата не е подходяща и трябва да търсите друго решение на проблема.
Ако се придържаме към основните правила за рационално хранене, организмът сам ще ни подскаже от какви продукти се нуждаем. При съществуване на вредни вкусови навици, например постоянна необходимост от нещо сладко, трябва да положим усилия да освобождаване от тях. Но дори при избор на подходяща диета и употребяване на пресни плодове и зеленчуци организмът може да не получава достатъчно количество витамини и минерални вещества. Едва тогава се препоръчва да се прибегне към синтетически поливитаминни препарати.

Из електронния печат

Спете нощем, яжте денем!

Нощното преяждане е изключително вреден навик, чието отказване по трудност може да се сравни само с опитите за отказване на цигарите. Както и при борбата с тютюнопушенето и тук съществуват няколко начини на противопоставяне. Лекарите от канадския Център по диетология са разработили специален пет дневен курс за борба с нощните набези до хладилника. Според тях за окончателното отказване от лошия навик са необходими 8-9 дни.Пет – за прилагане на специалната програма и три-четири - за затвърждаване на наученото. И в този случай, най-важното за успеха е човек да има желание и да положи известни усилия!
Ден първи! Най-важното е да се започне, защо изобщо е необходимо да се полагат усилия? Защото излишните калории никога няма да ви позволят да отслабнете, и което е още по-лошо - винаги ще добавят излишни сантиметри в талията ви. Освен това натъпквайки се с храна за през нощта, вие не давате възможност на организма пълноценно да си почине, а принуждавате вътрешните органи активно да работят. Правилният път за преодоляване на изкушението е да се храните по-малко, но по-често. Най-често срещаната ситуация е : когато вечер /около 21 ч. например/ кротко отмаряте пред телевизора и изведнъж от нищото в съзнанието ви изникне образ на огромно парче димяща пица или хрупкаво печено пиле или пълна купа с вкусен сладолед. Краката ви сами тръгват към хладилника. Спрете! Кажете си си, че ще изядете любимата си вкусотия след 10 минути. Ако успеете да издържите 10-15 минути, съблазънта ще отстъпи. Запомнете успехът или неуспехът зависят само от вас. Нещо за домашно: Изрежете от някое списание фигурата на жена /мъж/, от която се възхищавате и каквато желаете да притежавате и я залепете на хладилника.
Ден втори!
Капаните на апетита са невероятни. И ако главната цел през първия ден беше да се научите да казвате твърдо “не”, то през втория е важно да усвоите всички онези малки хитрости, които да ви предпазват от импулсивните покупки и респективно от преяждане. Та нали, ако в къщата ви липсва “вредна храна”, няма да има с какво да преяждате?! Основното изискване тук е да положите усилия да не посещавате секторите със сладки работи в магазините или щандовете с тежки продукти. Ако обаче имате деца и не можете току така да се освободите от всички вкусни неща вкъщи, то тогава от помощ биха били:
1. Ментовите бонбони без захар – малко калории, свеж дъх вместо излишни килограми.
2. Миенето на зъби – щом почувствате желание да поемете към хладилника, незабавно влезте в банята и си измийте зъбите. Мозъкът ви ще получи сигнал, че вече сте се нахранили и се готвите за сън.
3. Ароматизираните свещи със сладка миризма – изследванията показват, че те могат да ви помогнат да преодолеете желанието си” за нещо сладичко“. Като особено полезни се смятат ароматите на банан, вишна, ягода, ябълка и портокал.
Ден Трети! Борба с преяждането “от нерви” продължава. След скуката стресът е най-често срещаната причина за преяждане. Веднъж децата са “си стъпили на ушите”, друг път партньорът е станал с “лице към възглавницата” или пък в работата денят се очертава да бъде тежък - в живота на съвременния човек съществуват достатъчно причини за стрес. Вечерният поход към хладилника е най-лесният начин да забравите за всичко и да си доставите удоволствие. А не сте ли се замисляли наистина ли храната може да ви даде усещане за комфорт? 1.Опитайте се да решите проблема. Измислете някакво решение, само не яжте! 2.Доставете си удоволствие като си приготвите една хубава гореща вана и добавете чаша билков чай във водата.3.Представете си че сте красиви, стройни - такива като жената/мъжът, чиято фигура сте окачили на хладилника. Е отива ли му на такъв “готин” тип като вас да преяжда нощем?! 4.Купете си видеокасета с аеробика и всяка вечер танцувайте до пълно изтощение. Не забравяйте, че вашата цел е да издържите още няколко дни без вечерните “пирове”. След като завършите курса, още няколко дни ще ви бъде трудно, но след това лесно ще се освободите от вредния навик.
Ден Четвърти
! Основният виновник за преяждането е скуката! Телевизорът е една от главните причини за нощните “пиршества”. На хората, които се занимават с раклама е добре известно, че само един кадър е достатъчно да замени хиляди думи. В случай, че всяка вечер гледате телевизия в продължение н два и повече часа, опитайте се да използвате същото това време за всичко онова, което не сте успели да свършите през деня или още по-хубаво – заемете се със самоусъвършенстване.1.Избирайте само онези програми, които ви носят нова информация и знания и превключвайте по време на рекламните паузи. Не включвайте телевизора самоцелно.2.Ако имате възможност, “сърфирайте” в Интернет. Електронното пространство е огромен източник на информация за всички, които се интересуват от история, политика, пътешествия, животни и какво ли още не.3.Запишете се на вечерни курсове по шеф и кройка, чужд език, компютърен дизайн и пр.
Ден пети! Всеки има нужда от подкрепа!
Ако в предишните четири дни сте успели да останете на страни от нощните походи до хладилника, то вие сте на верен път и шансовете да се избавите от лошия навик са големи. Симптомите, които изпитвате са подобни на тези, които сполетяват хората, опитващи се да откажат цигарите. Важното е да повярвате, че след седмия ден е вие напълно ще се освободите от непреодолимото желание на нарушите забраните. За да преживеете по-лесно този критичен момент: 1.Всяка сутрин закусвайте обилно. Добрата закуска ще ви зареди с енергия и ще ускори обмяната на веществата през целия ден.2.Хапвайте по-малко, но често. 3.Не пропускайте засищащата, но лека вечеря с нискокалориен десерт. Идеални хора не съществуват, така че не се винете ако внезапно “рухнете”. Просто на следващия ден започнете отново. Честото миене на зъбите и ароматизираните свещи ще ви помогнат да залъжете апетита.

Ст.Мандевски- психолог
Предостави: Д-р.В. Евтимова

Здравословно хранене

Представяме ви 10 съвета за ефективно отслабване, които не са свързани с диети или с глад:
1. Ограничавайте полуготовите и консервираните храни. Те съдържат много мазнини, за сметка на витамините и минералите. Ако имате възможност за избор, по-добре е да си вземете свеж продукт, който да сготвите вкъщи, отколкото нещо готово.
2. Подгответе менюто си от началото на седмицата за всичките седем дни и го спазвайте стриктно. Така няма да се изкушавате да хапнете нещо извън предвиденото.
3. Постарайте се винаги да имате пресни плодове и зеленчуци вкъщи. Ако ви се дояде нещо, много по-добре е да хапнете един плод, отколкото кутия сухи пасти.
4. Яжте бавно и дъвчете добре.
5. Когато трябва да се храните извън къщи, поръчвайте си леки ястия, приготвени на пара или на фурна. Пържените картофки са много вкусни, но ги избягвайте.
6. Избягвайте да седите гладни. Хапнете един плод или супа. По-добре е да ядете пет пъти на ден по малко, отколкото само два или три пъти, но обилно.
7. Не пропускайте хранене. Не това е начинът да отслабнете, напротив. Организмът ви ще свикне, че се лишавате и ще започва да трупа повече запаси за “гладните” моменти.
8. Слагайте храната си в малки чинии – така ще ви е по-лесно да намалите количеството храна.
9. Преценете предварително какво количество храна ще ви е достатъчно и избягвайте да си досипвате. Яжте толкова, от колкото има нужда стомахът ви, а не от колкото вашият ум има нужда!
10. Ако сте се нахранили и заситили, не се насилвайте да изядете всичко в чинията. Това е ужасно неправилен подход, останал от бабите ни, който е причина за многото случаи на наднормено тегло у децата.
Помнете: Яденето е хубаво, но пък и “Много хубаво не е на хубаво”. Яжте, без да преяждате, като се стремите да ограничите сладките неща.

Източник: www.az-jenata.com


 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Мария Монтесори
Мария Монтесори Мария Монтесори (1870-1952) е известно име в областта на педагогиката.Тя въ...
Още  ]
НФ "Моето дете" във Фейсбук
НФ "Моето дете" във Фейсбук Приятели, поради остаряла версия, Форумът към с...
Още  ]
80% от онкоболните деца оздравяват
80% от онкоболните деца оздравяват, ако лечението им започне навреме Проф. Лев Дурно...
Още  ]
Интервю с Д-р К. Цветанов
Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има Интервю с ...
Още  ]
По какво да разбера, че детето ми употре...
По какво да разбера, че детето ми употребява наркотици? В помощ на учителя "Аз съм зависим!...
Още  ]
  Моето Дете