Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Да станеш мама… 21 06 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Да станеш мама…
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Да станеш мама!?

Есента е най-подходящият сезон за забременяване?

Най-неподходящи за това, според руски учени, са месеците март, април и май. Периодът от август до септември е най-подходящ за начало на бременността, твърдят руски учени от Московския университет. Основна причина за това според тях е, че през този период женският организъм е най-силен, защото през цялото лято се е хранел по-здравословно и обилно и е натрупал полезни вещества в резерв за зимата. Отново заради храненето, но този път свързано с липсата на достатъчно прием на пълноценни храни, най-неподходящи за забременяване, руските учени определят месеците от март до май, когато тялото е отслабнало след зимния период и се нуждае от натрупване на енергия.Според данните от изследването всяка жена е готова във физиологично отношение да стане майка след 18-та си година, но най-подходящ за първа бременност е периодът между 21-та и 25-та й година.

Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте

Само за 10 години броят им е нараснал с 50%.
Днес 35 години вече не се смятат за късна възраст за раждане на първото дете и често жените чакат дори до 40 години, за да решат искат ли да създадат семейство и да раждат дете. Забременяването обаче на такава възраст по традиционния начин може да се окаже трудно, поради факта, че с течение на времето при жените намаляват функциите на репродуктивната система, изчезва жизненият запас от фоликули на яйцеклетките, а производството на естроген в организма намалява. Ограниченият запас от яйцеклетки е главната причина за намаляване на детеродната способност. Яйцеклетките стареят, с всяка следваща година те са по-малко способни за оплождане, а матката става все по-малко приспособима към бременност. Затова колкото повече напредва възрастта, толкова по-малки са шансовете за забременяване и износване на плода. С възрастта нарастват и шансовете за спонтанен аборт и за поява на вродени пороци при плода, тъй като матката е все по-малко способна да задържа ембриона, а процентът на хромозомните отклонения и формирането на непълноценни ембриони нараства при 2 от всеки 10 случая до 40-годишна възраст и при 4-5 от всеки 10 случая на 42-45 годишна възраст. Тази статистика не означава, че жената, навършила 40 години, не може да забременее и да роди здраво дете. Данните показват, че благадарение на новите научни методи жените раждат здрави деца след традиционно смятаната за детеродна възраст и дори след началота на климакса. Някои жени на една и съща възраст са биологически значително по-млади от други. Техните яйчници функционират по-дълго от средното ниво по статистика.

Възпитанието на детето започва от самото му зачеване

Днешната медицина е наясно, че плодът е способен да възприема различни видове информация. В литературата дори се използва понятието “пренатално възпитание” (т.е. възпитание преди раждането). Но кога именно да започнем с него? Повечето специалисти са убедени, че един от най-главните моменти в живота на бъдещото дете е процесът на зачатие, по-точно състоянието и мислите на неговите родители в този момент.Установено е, че в момента на зачатието изпитваните силни усещания и чувства от бъдещите родители генерират мощно поле, което заставя всяка клетка в техните тела да “вибрира”, включително и клетките, които образуват зародиша.Ако зачатието се извършва след употреба на значително количество алкохол или свада, е малко вероятно тези родители да дадат живот на хармоничен човек. Техните негативни вибрации ще се предадат на зародиша и нараства вероятността детето да израстне предразположено към различните пороци.Ако зачатието се извършва от обичащи се хора, то качеството на вибрациите ще бъде максимално. Такава двойка има шансовете да създаде хармонично във всяко отношение дете. Неслучайно народната мъдрост гласи, че най-прекрасните и най-щастливите деца са децата на любовта.Освен това авторитетни изследвания, проведени през последните години убедително доказват, че е необходимо предварително да се подготвим за зачатието на детето. Ако искате детето да се роди здраво, умно и спокойно, още преди неговото зачатие родителите трябва да водят здравословен начин на живот, да постигнат определено психическо равновесие и хармония със самите себе си и с околния свят.

Сексът по време на бременност не е вреден

Избягването му не е необходимо дори през последния месец.Резултатите от ново изследване показват, че сексуалните отношения през последните седмици от бременността не водят до преждевременно раждане. Учените от Медицинския център към Университета на Охайо (Ohio University) са провели изследване, в което са участвали неколкостотин жени. Над 50% от тях са съобщили, че продължават редовно да правят секс със своите партньори. Тези жени са родили своите деца средно по-късно, отколкото жените, които са се въздържали от полови отношения заради твърдението, че сексът през последния месец от бременността може да доведе до преждевременно раждане.Според доктор Джонатан Шафър, координатор на проекта, признак за наближаващо ранно раждане може да бъде усещането за дискомфорт в коремната кухина и натиск в областта на таза. Тези усещания не предразполагат към секс, което обяснява и въздържането от полови отношения при такива двойки.


Съвременните жени понасят по-тежко бременността

Тенденцията е особено силна при бъдещите майки над 30-те.
Днешната жена понася бременността по-трудно, отколкото жените преди 50 или 100 години, твърди изследване, финансирано от благотворителната организация Томи (Tommy Foundation) .Според резултатите от него съвременната жена, особено тази която е бременна за пръв път, понася бременността много по-тежко от жените от предишните поколения и в края на 9-те месеца е в състояние на почти пълно нервно изтощение.Главна причина за това, смятат специалистите, е все по-широкото участие на жените в обществения живот и желанието им да правят кариера. В следствие на това все повече жени не знаят достатъчно за бременността и майчинството, за най-малкия проблем търсят медицинска помощ и не могат да се справят с усещането, че не контролират положението си.Данните от изследването гласят, че всяка пета жена днес се самоопределя като “не готова да забременее”, 2/3 от запитаните вече родили жени твърдят, че 9-те месеца на бременността са били неочаквано тежки за тях, а половината от тях смятат, че не са били в състояние да се справят с бременността без чужда помощ.В миналото бременността и грижата за децата се е приемала от представителките на нежния пол като съвсем нормална част от живота им, смятат експертите от фондацията, докато днес много жени имат съвсем различни приоритети и продължаването на поколението не е един от тях.Неопитността на родителите и нежеланието им сами да се грижат за децата си е довела според изчисленията до многократно увеличение в търсенето на бавачки, които да отменят родителите в грижата за децата.


Ако сте решили да забременявате, посетете лекаря си

Ако вече мислите за бебе, не чакайте резултатите от теста за бременност, а посетете лекаря си още преди това - колкото сте по-здрава, толкова по-здраво ще е и вашето бебе.Предварителната консултация ще ви помогне да се подготвите физически и емоционално за бременността. Това е и една превантивна оценка на потенциални рискове за здравето на бебето.
Идентифициране на рисковете за здравето.
При предварителната консултация вашият лекар може своевременно да оцени здравословното състояние на бъдещата майка и да идентифицира рисковете за здравето й. Това, което би следвало той да направи включва:
· физически изследвания;
· проучване на историята на заболяванията й;
· проучване на историята на заболяванията в семейството;
· запознаване с хранителните и други навици като употреба на алкохол и тютюнопушене;
· проучване на данните за протичане на предишни бременности и раждания, употреба на контрацептивни средства и различни лекарства, имунизации;
· при необходимост - извършване на допълнителни изследвания.


В случай, че жената има сериозни заболявания като диабет, хипертония или епилепсия, докторът ще вземе необходимите мерки за лечението им, така че болестта да е под контрол преди тя да забременее. Важно е също жените да са запознати с историята на заболяванията в семейството и да разпитат подробно роднините си и тези на партньора си. Това ще помогне на лекаря да определи потенциални рискови фактори и ако е необходимо, да издаде направление за допълнителни изследвания, включително и генетични.
Значението на начина на хранене и витамините.


Оценката на начина на хранене на бъдещата майка е също много важен аспект от предварителната консултация с лекар - жената трябва да се опита да достигне идеалното си тегло преди да забременее.
Жените с тегло под нормата са изложени на риск да родят бебе с тегло под нормата, докато при тези с наднормено тегло рискът се изразява в усложнения като високо кръвно налягане и диабет.
Всички жени, дори тези, които се хранят здравословно , трябва да започнат да приемат витамини преди да забременеят – най-вече фолиева киселина, за която е доказано, че предпазва от определени дефекти при раждането. Препоръчваната доза е 400 мкг дневно преди забременяване и през ранната бременност.


Важен момент от подготвянето за бременност е осъзнаването на ефекта от вредни навици като алкохол и цигари. Повечето жени по принцип знаят, че трябва да избягват употребата им, но често подценяват необходимостта да се откажат от тях преди забременяване.


Тютюнопушенето може да увеличи риска от спонтанен аборт или раждане на бебе с ниско тегло. Употребата на алкохол пък може да доведе до алкохолен синдром при ембриона, който се изразява в раждане на бебе със забавено умствено развитие, както и със сърдечносъдови, скелетни и лицеви аномалии.
Въпреки че в общия случай бременността има прекрасен завършек, специалистите препоръчват провеждането на предварителна консултация с лекар, което ще увеличи шансовете за безпроблемна бременност и здраво бебе. Здравословното състояние може да се управлява, рисковите фактори – да се променят, а здравословните навици – да се подобрят.

Признаци на бременността

Различни промени в тялото сигнализират за новия живот вътре в него.
Разбира се, най-сигурния и ранен способ за удостоверяване на бременност е кръвния анализ. На 4-я ден след оплождането яйцеклетката започва да произвежда специфичен хормон, който малко по-късно може да бъде открит и в урината. Има обаче няколко признака, с които тялото ви само ще съобщи за настъпилата бременност.
1.Неприятно усещане в гърдите: повишена чувствителност на млечните жлези и чувство на напрежение и тежест могат да се появят няколко дни след оплождането на яйцеклетката. Две седмици след зачеването може да забележите и увеличение на гръдната обиколка.
2. Слабо течение, понякога с жълтеникав цвят. Може да се получи и леко кръвотечение, когато развиващата се яйцеклетка се имплантира на стената на матката.
3. Слабост: постоянна сънливост, дори и когато сте спала достатъчно през нощта.
4. Гадене: случва се не само сутрин, а по всяко друго време, включително и през нощта. Това явление прилича на лек пристъп на морска болест или на хранително отравяне. Възможно е обаче и въобще да не изпитате този признак.
5. Подут корем: много жени са склонни да смятат този ранен симптом на бременността за ПМС симптом.
6. Често уриниране: необходимост да посещавате тоалетната по-често от обикновено. Този симптом се проявява и през последното тримесечие на бременността.
7. Разширяване на таза: за целия период на бременността матка се увеличава 1000 пъти. За да се осигури пространство за това увеличение, таза също се разширява.
8. Повишен апетит: ако изведнъж много ви се приисква да ядете нещо – цитрусов плод, месо, нещо солено - това може да не се дължи на мисълта, а на тялото ви. Организмът в “положение” иска по-големи количества витамин С, желязо и соли, започвайки още от първите дни на бременността.

Бремеността

Темата за бремеността може и да Ви се струва доста далечна, но е добре да знаете какво Ви очаква като бъдещи родители. Все пак не бързайте да прилагате наученото на практика. Не забравяйте че една бремеността носи радост, но и много отговорности, както към бебето така и към Вашия партньор. А сега зе бремеността. Когато един от милионите сперматозоиди достигне до яйцеклетката и успее да я оплоди се образува зигота. Оплодената яйцеклетка се вгнездява в лигавицата на матката, където ще расте и ще се оформя новия човешки организъм. Ето някои от особености на процеса:
Плодът живее девет месеца и една седмица (280дни) в тялото на майката. Целия този период се нарича бременност. Около седмица след зачатието, клетките започват да се специализират и да образуват различните тъкани от които пък по-късно се получават кожата, нервите, костите, кръвта и жлезите.Интересното в този период е че клетки които са еднакви по устройство, могат да се трансформират в абсолютно всеки вид клетки от човешкото тяло. Именно през този период по метода на клонирането, могат да се извличат тъкани които се необходими за оцеляването на даден човешки орагнизъм. Тези тъкани, като например костния мозък, трудно се набавят от друг организъм тъй като са строго специфични за всеки човек. Някои от клетките се трансформират в плацента - органа, който доставя на плода кислород и храна. Чрез този орган се изхвърлят и остатъчните вещества от плода. Плацентата е свързана с плода чрез пъпна връв, която се прерязва след раждането.

Как да разбера дали съм бременна?
Първия признак е липсата на менструация. Добре е в такъв случай да се консултирате с лекар - акушер гинеколог, за да се изясни причината. Важно е да не се поемат никакви рискове още през този период, тъй като началните седмици са от изключително значение за бебето. Бъдещата майка трябва да бъде много внимателна: Никакво лекарство, даже и аспирин, не бива да се приема без лекарско предписание. Пиенето на алкохол и пушенето крият голям риск детето да не се роди здраво. Трябва да се подбира храна богата на витамини, минерали и протеини. През следващите няколко седмици плодът продължава да се развива като в края на втория месец крайниците са напълно оформени, има развити сетива и реагира на дразнители. През цялата бременност бебето живее в околоплодна течност. То получава кислород от пъпната връв и не използва белите си дробове.
Случва се понякога ако плода да не се развива правилно да бъде отхвърлено от майката много преди да изтекат деветте месеца. Това се нарича спонтанен аборт. Бремеността се прекъсва. Ако всичко е наред, обаче през последните три месеца мозъка и сетивата вече са добре развити. То може да чува и различава светлината от тъмнината. Понякога децата се раждат по-рано от нормалното. Те се наричат недоносени и за тях се полагат специални грижи. След като изтекат 280-те дни, напълно развитото вече бебе излиза от утробата на майката (обикновено с главата на долу). Понякога се случва майката да износи едновременно две бебете. Наричат се близнаци.

Най-често срещаните проблеми при бременните жени:
Гадене и повръщане - понякога се получава неприятно усещане при вида на някои видове храни и миризми. Не взимайте никакви лекарства без лекарско предписание. Добре е бременната жена да се храни по малко, но на често.
Проблеми с кръвното налягане - получава се в следствие на повишената нужда на кислород и храна към бебето. Нормално е бременната жена да има колебания в кръвното, които се изразяват в общо неразположение, отоци по крайниците и други.
Кръвотечение - възможно е да се появи по редица причини. Не се паникьосвайте, но се свържете незабавно с гинеколога си. Възможно е причината да е сериозна и да имате нужда от спешна лекарска помощ.
Болки в гърба - често срещано явление в резултат на промяната на костната структура на жената и промяната в стойката. Добре е да не носите обувки с високи токчета, да не вдигате тежки предмети. Не се препоръчва да седите права или седнала дълго време. Спете на твърд матрак.
Киселини в стомаха - не яжте прекалено много и избягвайте тежките храни (пържено, ферментиращи храни, ястия със сосове)

Какво е полезно за бременната жена ?
Редовни консултации в акушер-гинекологичния кабинет - през цялата бремеността трябва да се следи за правилното развитие на бебето като това се прави през определени интервали от време.
Балансиран хранителен режим - добре подбраната храна спомага за осигуряването на добра лактация (отделяне на мляко при кърменето)
Движение - помага за доброто кръвоснабдяване, укрепва мускулите и костите.
Почивка и сън - бъдещата майка има нужда от поне осем часа сън през нощта и от поне едночасова почивка през деня.
Емоционална подкрепа - в периода на бремеността, настъпва емоционално колебание. Т.е. бъдещата майка може да стане раздранителна и нетърпелива. В този момента тя има нужда от семейството и по точно от партньора си.

Из електронния печат
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
НФ "Моето дете" във Фейсбук
НФ "Моето дете" във Фейсбук Приятели, поради остаряла версия, Форумът към с...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
Билколечение за деца
Билколечение за деца Кашлица, простуда и възпаление на гърлото Кашлица, простуда и въз...
Още  ]
Взаимоотношенията в семейството и тяхнот...
Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето Взаимоотношенията ...
Още  ]
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
  Моето Дете