Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Алергията - болестта на XXI век 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Алергията - болестта на XXI векНяма да е пресилено ако наречем алергията болестта на 21 век. Това е едно от най-често срещаните заболявания в наше време. Един от трима души страда от алергия, като през последните двадесет години се наблюдава драматично нарастване на броя на тези случаи. Тази тенденция, обхващаща цял свят, може да се дължи както на факторите на околната среда, така и на промените в начина на живот. Значително се увеличава и броят на алергичните деца. Особено зачестиха случаите на хранителни алергии, екзема и астма. Какво представлява алергията Най-общо казано алергията представлява по-висока реактивност на тялото спрямо някои външни вещества. Човешкият организъм притежава истема за защита спрямо външните въздействия, която се нарича имунна система. Чуждите вещества, известни като антигени, предизвикват реакция от страна на имунната система - тя произвежда антитела, неутрализиращи антигените. При борба с микробите например тази имунна реакция е напълно полезна. В случай на алергия обаче организмът проявява повишена реактивност (свръхчувствителност) спрямо нормални, безобидни на пръв поглед вещества, известни като алергени.
Страдащ от алергия е този, при когото се е развила биологична чувствителност към алергени и са налице някои клинични симптоми, които може да бъдат както временни, така и постоянни.
Фамилна обремененост
В даден етап от живота си всеки може да стане алергичен. Но рисковете са по-големи, когато във фамилията има други членове, страдащи от алергия. Ако никой от вашето семейство не страда от алергия, то при детето ви рискът от алергия е само 5 до 15 %. В случай, че и двамата родители страдат от алергия, рискът нараства на 40, 60 или дори 80 %, ако и двамата родители имат един и същ тип алергия.
Основни симптоми на алергията при децата
Съществуват поне две условия за появата на алергични симптоми: детето трябва да има генетична предразположеност и да бъде изложено на действието на един или повече алергени. Кихането, течащият или запушен нос, сърбежите на очите и кожата са най-честите алергични симптоми. Но понякога всички тези симптоми нямат нищо общо с алергията. Как тогава да разберем дали наистина детето е алергично към нещо?
Алергията при бебетата и децата може да се прояви по различен начин в зависимост от вида й. Според д-р Валя Гергинова, педиатър-неонатолог, родителите трябва да са много внимателни при следните алергични прояви:
Екзема. Екземата се появява най-вече по кожата на лицето, но може да засегне всяка част от тялото още в ранно детство. Сърбежът е много силен, притеснява децата и нарушава съня им. Той продължава няколко години, като има периоди на внезапно обостряне и на затишие. Основните симптоми са:
 • суха, лющеща се кожа;
 • зачервени участъци - особено на гънките;
 • сърбеж и общо неспокойство на детето;
 • реакция към козметични измиващи средства - сапун, пяна за вана;
 • влошаване на състоянието в близост до домашни животни.
Хранителна алергия Най-често срещана е алергията към белтъка на кравето мляко. Проявява се в първото тримесечие от живота на детето или по-късно, след 6-ия месец, ако детето е кърмено дотогава, обикновено след захранване с изкуствено мляко. Най-често срещаните прояви са стомашно-чревни, като:
 • разстройство;
 • пристъпни коремни болки и силни колики;
 • повръщане.
Кожните прояви включват атопичен и себореен дерматит, уртикария и др.
Астма. Астмата представлява стеснение и възпаление на дихателните пътища и белите дробове. При децата често започва след тежка вирусна инфекция. Симптомите включват:
 • суха, постоянна кашлица;
 • затруднено дишане;
 • задушаване;
 • свирещи хрипове и болки.
Други алергични реакции. Включват алергичен ринит, сенна хрема:
 • кихане (без видима причина, като невинаги е придружено с отделяне на секрет);
 • зачервени и сълзящи очи;
 • течащ нос (когато носът тече поради алергия, отделеният секрет е бистър и воднист, докато при настинка секретът е гъст и жълтеникав).
Незабавно трябва да се консултирате с наблюдаващия педиатър или да потърсите специалист при проявата на някои от горепосочените симптоми.

Из електронния печат
Предостави: Д-р Валерия Евтимова


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да предпазим децата си от късогледст...
Как да предпазим децата си от късогледство? ...
Още  ]
Необходимо ли е безболезненото раждане?
Безболезнено раждане?! Необходимо ли е безболезненото раждане "За" и "против"...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Лошите приятели на вашите деца
Лошите приятели на вашите деца Кога да се намесите и кога да отстъпите. Да решите какво д...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете Една от най-важните роли на ...
Още  ]
  Моето Дете