Търсене:
 
      Начало Блогът на Нади 20 07 2024      
 
Оценка: / 0
Подготвяме ли детето за новата му социална роля на „кака” или „батко”
Image
Надие Карагьозова- магистър по педагогика

Раждането на дете е голямо събитие за едно семейство. Момент съпроводен с много вълнение, радост, съпреживяване и споделяне с близки и приятели. Очакването на всяко следващо дете носи същите емоции. Улисани и забързани в подготовката и очакване на новороденото , успяваме ли да подготвим първородното дете за срещата с бебето, така ,че той да го приеме безрезервно. Готово ли е да влезе в ролята на „ Батко” или „Кака”.
Напиши коментар
 
Оценка: / 3
Родителят- най-важният фактор в живота на едно дете
Image
Надие Карагьoзова- магистър по педагогика

Да си родител е мисия, призвание, отговорност, мечта.

За социалната роля – родител може да се говори много. Темата може да се разгледа от различни аспекти. Каквото и да се каже, добави, допълни ще е от значение и в същото време темата ще остане неизчерпана и за това тя ще е вечно актуална. Тя ще продължава да вълнува експерти и специалисти. Ще е предмет на анализ. Ще бъде изследвана през годините в зависимост от обстоятелствата и промените, които неминуемо настъпват в живота на всеки родител и неговото дете. Но едно ще остане непроменено-РОДИТЕЛЯТ- винаги ще е - най-важният фактор в живота на едно дете.Той е неговият огледален образ.
Напиши коментар
 
Оценка: / 0
За приятелството родител- дете
Image
Надие Карагьозова- магистър по педагогика

Особено важно в деликатната юношеска възраст, има ли го ще има и по малка криза в отношенията

На всеки родител му се е случвало да забележи, че детето му е станало по-мълчаливо, че се усамотява все по-често, че е загубил интерес дори към любимите си преди това занимания и интереси. Опитвали ли сте да разберете и дали сте намирали онези пет минути в забързаното всекидневие, които биха били достатъчни да забележите навреме промяната, която става с Вашето дете. Може би то има нужда да сподели, да поиска съвет, да изрази тревогите си, които бушуват в крехкото му съзнание.
Напиши коментар
 
Оценка: / 3
Ранната превенция децата да не станат жертви или извършители на противообществени прояви
Image
Надие Карагьoзова- магистър по педагогика

Агресията е проблем на цялото общество- липсата на такт, на внимание, толерантност са само от малкото фактори, които са причина за появата на агресия. Родителят, трябва да бъде положителния пример в семейството, където детето прекарва по-вече от времето си и общува с тях - с поведението си, постъпките си, с държанието си към останалите членове на семейството родителят трябва да е добрия пример. Често трябва да си задава въпросите- виждам ли себе си достатъчно ясно- как се държа и какво говоря.
Напиши коментар
 
Оценка: / 1
Правилно ли се изразяваме?
Да търсим и откриваме позитивното в хора, случки и събития...
За добрата себереализация
Image

Не е важно какво ще кажеш много е важно и как ще го кажеш…


Когато искаме да кажем нещо, да споделим мисъл, мнение или изразим отношение към нещо-ние си служим с думите, с наличната лексика. А дали успяваме винаги да предадем това, което сме замислили???!! Често изпадаме в абсурдни ситуации, в които се чувстваме неудобно и виждаме ,че човекът срещу нас също изпитва дискомфорт… и се оказваме в ситуацията- Аз какво казах, а пък как ме разбраха????
Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 Следваща > Последна >>

Google
 
 
Facebook
  Моето Дете