Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта 06 07 2020      
 
Децата и разрушителната сила на наказанието
Мама каза "Не"
Упорството и децата
Умеем ли да наказваме?
Image


Преди да ударите следващия шамар или да се разкрещите, се запитайте: Бихте ли приела подобно отношение към вас самата?.
Детето ви не слуша, дори и не иска да ви чуе, неговият рев е непоносим и обкръжаващите хвърлят осъдителни погледи и язвителни реплики... Чувствате безсилието си и се дразните все повече с всяка измината минута... Какво следва? Отговорът обикновено е лесен: детето трябва да се накаже.

Напиши коментар (1 Коментари)
 
Детските кошмари
Децата и тъмното
Как да победим страха от тъмното у детето

Image

Ако през деня децата се сблъскват с редица проблеми, то нощта също е част от денонощието, когато дребосъците могат да изпитат неприятни чувства и емоции. По принцип когато сме обезпокоени, изпитваме страх или преживяваме стресова ситуация, най-често споделяйки неприятностите с близък човек проблемите като че ли ни олекват. Но за малките деца, които още не са развили способността да се изразяват кошмарите може да са нещо ужасяващо.
Напиши коментар (1 Коментари)
 

От биберона до лъжичката

Image
Как лъжичката измества биберона?
Нищо не може да се сравни с щастието на майката да наблюдава как нейното бебе расте.
Особено през първата година - наддава на ръст и тегло с темпове, които никога няма да се повторят, започва да се усмихва, научава се да сяда, а не след дълго изненадващо се изправя, изрича първите срички, идва първото зъбче. Но за да се случи всичко това, бебето има нужда от нови хранителни вещества, които липсват или са в недостатъчни количества в кърмата или изкуственото мляко.
Напиши коментар
 
Таласемични синдроми
Image
Структура на нормалния хемоглобин
Хемоглобинът е хромопротеин, изграден от белтъчна съставка - глобин и хем-протопорфирин ІХ (съдържащ желязо). Молекулата на нормалните човешки хемоглобини е тетрамер, образуват от 4 полипептидни вериги - 2 a и 2 не-a. Всяка верига свързва един хем. У човека са известни 6 различни типа полипептидни вериги: алфа, бета, гама, делта, е-псилон и тета. Последните два се срещат само в ембриона. Глобиновата част се състои от 4 полипептидни вериги, 2 от които са с идентична последователност и подреждане на аминокиселините. Едната двойка алфа-вериги се състоят от 141, а другата, бета-вериги - от 146 аминокиселинни остатъци. При здравите хора наред с главната фракция HbA има още две второстепенни фракции: HbA2, състоящ се от 2 алфа- и 2 бета-вериги, и HbF, образуват от 2 алфа- и 2 гама-вериги.

Напиши коментар (1 Коментари)
 
Бронхиалната астма
Image
Бронхиалната астма е широко разпространено заболяване. Около 2-3% от населението в повечето страни на Европа боледува от бронхиална астма.
Болестта протича с пристъпен задух. Пристъпите се дължат на бронхиален спазъм, увеличен секрет и оток на бронхиалната лигавица. В началото се появява предасматично състояние, без типични пристъпи на задух. В следващия стадий настъпват характерните астматичи пристъпи, но те са редки и в междупристъпния период болните се чувстват добре. По-късно постепенно честотата и тежестта на пристъпите се увеличават и се увреждат други органи и системи.

Напиши коментар (1 Коментари)
 
Вирусни менингити
Image

Менингитът е възпаление на мозъчните обвивки. Той се причинява от вируси, бактерии, спирохети, гъбички, паразити, пряко дразнене на мозъчните обвивки от токсични вещества.
Вирусните менингити протичат като остро фебрилно /с повишена температура/ заболяване с менингеален синдром, с бистър ликвор /гръбначно-мозъчна течност/ и доброкачествен ход.

Продължението ТУК...

Напиши коментар
 

Вегетарианството и децата

Image
морковиВегетарианството и растежа на децата.
Доказано е, че децата, хранещи се с вегетарианска храна, се развиват нормално. Техният растеж протича нормално и се достига до нормален ръст. Трябва да се знае, че в днешно време, когато магазините предлагат огромно количество храни, не съществува проблемът за недохранване, а точно обратно – за прехранване.Напиши коментар
 
Трябва ли да наказваме децата
Как да реагираме на детския протест?
Image

Когато говорим за наказанията, неизбежно правим връзка с една друга дума – дисциплина. В повечето случаи у нас, възрастните, тя поражда не особено приятни асоциации: родители, вдигнали назидателно пръст или ръка, учители, налагащи абсолютна тишина и наказващи за най-малкото провинение, или пък характерния за много поколения подход: “Дете се целува само докато спи!” А думата дисциплина има латински корен и означава “уча”. Оттук идва и въпросът: На какво искаме да научим децата си?
Напиши коментар
 
Коликите
Image

Думата колики идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част от дебелото черво). Никой не знае, какво точно представляват коликите. Сигурни са две неща: Първо, бебето изпитва болки в червата. И второ, бебето е изключително раздразнително. Някои лекари се шегуват, че колики е шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат “не знам”. Дали вашето бебе има колики? Как можете да познаете коликите?
Напиши коментар (1 Коментари)
 
Ваксините в детска възраст
Image
Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурният начин тя да бъде постигната са правилните предпазни мерки. Има много начини да защитим децата си, докато растат. Често думата "имунизация" буди прекомерен респект, граничещ с недоверие. За да си спестите излишни притеснения и съмнения, ви предлагаме да се запознаете с основните препоръчителни ваксини, тяхното действие и най-подходящата за прилагането им възраст. Ваксините биват стандартни и препоръчителни и се прилагат по приет и одобрен от МЗ имунизационен календар.

Напиши коментар
 
<< Първа < Предишна 51 52 53 54 55 Следваща > Последна >>

Резултати 501 - 510 от 550
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
НФ „Моето дете” стартира кампанията „Кол...
НФ „Моето дете”стартира кампанията „Коледни подаръци за децата от ДМСГД- Хасково&q...
Още  ]
Значение на храненето на жената по време...
Значение на храненето на жената по време на бременността Хранене и бременност Бременността...
Още  ]
Защо бързаме?
Защо бързаме? Събудих се и бързо станах от леглото. Бързах да изпия кафето си, да тръгн...
Още  ]
Интервю с инж. Мария Вълканова- заместни...
Мария Вълканова: Доброто управление е сбор от добре формулирани задачи, добре планирана работа и д...
Още  ]
Често срещани родителски грешки
Често срещани родителски грешки Родителите възпитават децата си спрямо своите разбирания ...
Още  ]
  Моето Дете